Drski Henri Rolins, ekskluzivno za B92.net: "Ja sam loša osoba koja pokušava da bude dobra"

Multitalentovani umetnik Henri Rolins gostovaće u Beogradu 11. februara u MTS Dvorani u sklopu svoje turneje "Good to see you". U ekskluzivnom intervjuu za B92.net govori o svom razvojnom putu koji se desio gotovo slučajno, kako je (p)okrenuo točak kapitalizma u svoju korist, i zašto se uprkos svom brtikom jeziku suzdržava od komentarisanja političke situacije drugih zemalja.

Piše: Sanja Dojkić

Sanja DojkićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poneki ljudi imaju problem da popune jednu stranu svog CV-ja, dok Henri Rolins može da ispiše čitavu knjigu svega što je postigao od kako je izašao iz srednje škole. Preduzetnik, pisac, muzičar, radio-voditelj, dobitnik Gremija, motivacioni govornik, prezenter, "spoken word" umetnik, samo su neki od epiteta koji mogu da se pripišu ovom čoveku koji smatra da njegov posao i dalje nije završen, samo nedelju dana pre svog 62. rođendana.

Uprkos raznolikosti svojih poduhvata, neki od nas, ako ne i većina nas, poznaje ga prvestveno kao pevača legendarnih pank bendova, na prvom mestu Black Flag-a, koji je ostavio svoj otisak ne samo u tom žanru muzike, već i u pop kulturi. Logo Black Flag-a je istetoviran na svakom drugom pank rokeru na planeti, a četiri crna pravougaonika našli su svoje mesto i mejnstrimu. Ali kako nam Henri kaže, "to predstavlja mnogo više od pukog logoa". Smatra da će pank živeti kao rokenrol, sve dok ima mladih ljudi, ali taj deo njegovog života definitivno je gotov.

"Ne nedostaje mi izvođenje muzike, ali samo zato što sam uradio toliko toga, ne postoji ništa što bih mogao da uradim bolje od onoga što sam radio kad sam bio mlađi. Za mene, muzika je stvar mesta-trenutka. Kada je taj trenutak prošao, nastavio sam dalje", kaže nam Rolins.

Black Flag mu je promenio život

Iako se sada čini da je majstor menjanja pravaca u kom mu se život kreće, kada je završio srednju školu 1979 godine, nije imao nikakav plan. Ušao je u radni svet bez ikakve ideje o budućnosti. Sve se vrtelo oko jednog trenutka, i Henri je samo radio na tome da se prehrani. Dve godine kasnije učlanio se u Black Flag i ništa posle toga nije bilo isto. A od tada, rad kako na sebi, tako na svojim projektima, nikada ne prestaje.

"Iskreno, većinu vremena, ja samo delam. Kad završim knjigu, započnem drugu, ili ću istovremeno pisati više njih u isto vreme, što je obično slučaj. Usred toga, biću na turneji, tako da ću posao nositi i na turneju. Radim na knjizi tokom dana, odradim šou uveče. Turneja se završi pa nastavljam da pišem, radim na radijskoj emisiji i prikupljam materijal za sledeću turneju. To je samo nekoliko "stvari" koje treba uraditi, nije to prava karijera koliko je popunjen raspored. Možda je popunjen raspored zapravo karijera po sebi?", pita se on, pa dodaje:

"Ne mislim da od menjanja sveta zavisi šta ću raditi, nisam video nikakav dokaz koji bi išao u prilog tome. Osim, naravno, činjenice da smo morali da usporimo zbog kovida, ali to nije bilo do virusa, nego do našeg odgovora na njega. Nikada nisam razmišljao o ponovnom osmipljavanju sebe, ja samo nešto radim jedno vreme, pa pređem na nešto drugo."

"Nikada nisam mislio da ćemo morati da se suočimo sa..."

Foto: EPA/KASPER PALSNOV
Foto: EPA/KASPER PALSNOV

Uzevši u obzir količinu različitih obaveza koje ima, postavlja se pitanje da li postoji nešto što ne ume da uradi.

"Mislim da postoji mnogo stvari koje mogu da radim, ali da ne mogu da ih radim posebno dobro. Imam zapravo nešto poprilično veliko u planu ali ne želim da pričam o tome dok se ne finalizuje. Ali mogu da kažem da sam poprilično blizu da ga završim, i da će da bude mnogo kul. Razvijam to poslednje tri godine", odlučio je da ostane misteriozan.

Henri je vešt sa rečima, ako do sada nismo to svi primetili. I iako se ne libi da upotrebi svoj britki jezik i oštar stav pred publikom ili pred radijskim mikrofonom, oko nekih tema ipak se suzdržava.

"Vrlo sam obazriv kada treba da komentarišem [političke] situacije u zemljama u kojima ne živim. Pošto sam bio u više mesta gde je situacija daleko od dobre, imam razna mišljenja, ali takođe smatram da one nemaju pravu težinu. Samo zato što sam bio u Iranu ili Avganistanu, Severnoj Koreji ili Kini, nedelju dana provedenih tamo ne daju mi nikakav autoritet da komentarišem bilo šta, tako da se suzdržavam od komentara", objasnio je Rolins.

Ali jednu promenu u svetu ne bi mogao da zamisli ni u najmlađim danima.

"Nikada nisam mislio da ćemo morati da se suočimo sa problemom klimatskih promena", kaže on.

"Čovečanstvo i kapitalizam funkcionišu kao (ne)prijatelji"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za pank muziku i buntovnu, antisistemsku filozofiju koju je prati obično se kaže da su samo "faza" u životu. Čini se da u nekom trenutku moramo da prihvatimo realnost sveta u kom živimo i da se prilagodimo sistemu u kom smo da bismo preživeli. Rolins, koji je smatran pank legendom, na nekoliko mesta je citiran kako mu je kapitalizam pomogao, ali za naš portal otkriva da smatra da "čovečanstvo i kapitalizam funkcionišu kao (ne)prijatelji, i to u najboljem slučaju".

"Kapitalizam mi je omogućio da radim svašta. Mogu da napišem knjigu i da prodam dovoljno kopija da platim račune i svoje radnike i napišem novu knjigu. Za mene, nije stvar toga da postanem bogat, nego da imam održivost i da me ona dovede do sledećeg projekta. Kapitalizam mi to omogućava. "Nagrada" nije mnogo novca, nego da imam kompaniju koja će uraditi nešto kul sledeće godine. Imati svoju kompaniju je gotovo čist rizik. Novac koji zaradim, investiram u svoj rad. Živim u maloj kući, vozim mala kola. Volim da radim svoj posao i to je to. Ukoliko bih zaradio mnogo više nego što imam sad, i dalje bih živeo isto, i radio isto", ističe on.

"Nadam se da vas neću smoriti"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rolins puni 62 godine, i vodi poprilično dinamičan život. Mir nije reč koju koristi često i, kako nam kaže, "zaista je okej sa samim sobom jer je uvek pokušavao da bude bolji."

"Ja sam loša osoba koja pokušava da bude dobra. Ako uvek pokušavam, onda sam na dobrom mestu. To je najbolje što može da bude za mene. Živim sam, ne znam mnogo ljudi, mnogi moji odnosi su poslovni i transakcioni. isplaćujem plate i procente tim ljudima. Da li su to moji prijatelji? Nikada neću pokušati da se nametnem", priznao nam je.

Za svoje gostovanje u Beogradu se nada da neće biti dosadan publici.

"Nadam se da ih neću mnogo smoriti. Možda će da dobiju neku novu perspektivu koju mogu da dodaju u svoj misaoni proces", rekao nam je Henri Rolins.

Podsetimo, Henri Rolins gostovaće u Beogradu 11. februara u MTS Dvorani, sa početkom od 20 časova. Karte se mogu nabaviti u holu Dvorane kao i na sajtu Tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu