Human Rias sa EXIT festivalom pokrenuo projekat za podršku ženskim pravima u Iranu

Nemački muzičar i producent iranskog porekla Human Rias je u saradnji sa EXIT festivalom pokrenuo projekat "Remiksi za ljude Irana" ("The Remixes For The People Of Iran"), čiji je cilj pružanje podrške borbi za ženska prava u toj zemlji. Sav prihod od pesama namenjen je fondaciji Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom).

Izvor: B92
Podeli
Foto: EXIT Promo
Foto: EXIT Promo

Sedam izvođača obradilo je moćnu pesmu "Baraye", koju je napisao i producirao iranski pevač i tekstopisac Shervin Hajipour nakon smrti Mahse Amini. Amini je bila 22-godišnja devojka koja je preminula nakon hapšenja u Teheranu, a nakon njene smrti u septembru 2022. godine izbili su protesti širom zemlje zbog nezadovoljstva tretmanom žena. Pesma "Baraye" objavljena je 28. septembra 2022. godine, a sledećeg dana njen autor Hajipour je uhapšen. Oslobođen je uz kauciju 4. oktobra, nakon talasa međunarodne podrške. Uticajne ličnosti su na društvenim mrežama podelile njegovu poruku, dok je bend Coldplay svirao ovu pesmu na koncertu u Buenos Ajresu.

Deo projekta "Remiksi za ljude Irana" su poznati muzičari elektronske scene, među kojima su Jan Blomqvist, Victor Ruiz, Tao Andra, ANDATA, Pega i RSRRCT. Obrade pesama će u narednim danima biti objavljene za Human Rias-ovu izdavačku kuću 7Rituals. Prvi u nizu remiksa je upravo Human Rias-ov, koji je objavljen danas i dostupan ovde.

Kao deo EXIT tima i rezident festivala, Human Rias je nastupao na svim Exitovim festivalima, a posebno se izdvaja nastup na Dance Areni, gde je bio jedini izvođač koji je otvorio i zatvorio ovaj gigantski plesni podijum, kapaciteta za 25.000 ljudi.

"Inspirisan Exitovim aktivističkim korenima i sličnom borbom protiv represivnog režima '90-ih godina, bilo mi je prirodno da, kao muzičar iranskog porekla, pomognem mojim sunarodnicima koji se i dan-danas suočavaju sa ugnjetavanjem", izjavio je Human Rias.

Sledeća obrada će biti dostupna 3. februara, a uradio ju je nemački producent i pevač Jan Blomqvist. Inače, njegova izvođenja su uvek uživo, nastupao je na svetski poznatim festivalima kao što su Burning Man i Coachella, iza sebe ima hiljade nastupa širom sveta, kao i dva albuma i veliki broj singlova. Upravo je njegova obrada pesme "Baraye" bila inspiracija za nastanak celokupne kompilacije remiksa.

"Napravio sam verziju pesme u svom stilu da bih podržao proteste i poruku koju šalju neverovatno hrabre žene Irana, kao i svi na svetu koji se bore za ženska prava i slobode. Kao izvođač, koristim jezik muzike", poručuje Jan Blomqvist.

Redosled objavljivanja ostalih remiksa je sledeći: 10. februara ANDATA Remix, 17. februara Pega Remix, 24. februara RSRRCT Remix i 3. marta Victor Ruiz & Tao Andra Remix. Sav prihod od pesama, kao i od Customised Culture merch-a kreiranog specijalno za projekat "Remiksi za ljude Irana", biće donirani fondaciji Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom). Ova fondacija podstiče globalnu solidarnost sa ženama Irana, koje hrabro i mirno protestuju za osnovna ljudska prava i slobode. Cilj je da i pesme i merch povećaju domet i vidljivost revolucije koja se dešava u Iranu. Remiksi će biti puštani na mnogim svetskim i evropskim festivalima, kao što su EXIT, Tomorrowland, Audioriver, Sea Dance, No Sleep i mnogi drugi.

Nakon smrti Mashe Amini i početka protesta, na društvenim mrežama pojavile su se objave u kojima ljudi objašnjavaju lične razloge zbog kojih protestuju i žele promenu režima u Iranu. U želji da zabeleži suštinu ovih osećanja, Shervin Hajipour je svaki stih pesme zasnovao na objavljenim tvitovima. Tekst pesme je tako obuhvatio nekoliko društvenih problema koje je potrebno rešavati, kao što su nezadovoljstvo kvalitetom života, životnom sredinom, recesijom, siromaštvom, pravima žena, dece, izbeglica i životinja. Na ovo se dodaju i teokratija, zastareli društveni i religijski tabui, militarizam, korupcija, sloboda izražavanja i neprijateljstvo Vlade Irana sa drugim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu