Velika Britanija se zbog Evrovizije hvata za glavu – nastao problem koji ne znaju kako da reše

Evrosong je u problemu. Kako piše BBC, nijedna velika arena u Velikoj Britaniji trenutno nema dovoljno slobodnih termina da ugosti Evroviziju sledeće godine.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Naime, u pitanju je izuzetno složen događaj koji zahteva dugu pripremu, a to prema informacijama kojima BBC raspolaže, znači da producenti moraju da imaju na raspolaganju dvoranu šest do osam nedelja pre nego što počne takmičenje najboljih pesama Evrope. Još uvek nije poznato ni koji će grad biti domaćin Evrovizije 2023, jer će se tek u petak znati ko ulazi u uži izbor.

Sada je gotovo sigurno, navodi BBC, da će datumi nekih turneja morati da se odlože ili otkažu kako bi se napravilo mesta za Evroviziju u maju.

Medžik Majk, Andre Riu i Elton Džon su među onima koji imaju rezervisane koncerte u tom periodu u mestima koja su u konkurenciji za održavanje takmičenja, uključujući Liverpul, Lids i Glazgov.

Kaluš orkestra pozvali na "čišćenje scene", postavili ultimatum; iz Egzita poručuju – nedopustivo

Producenti turneje Medžik Majka imaju na primer zakazane datume u aprilu i maju u gradovima kao što su Njukasl i Mančester, a kako su potvrdili za BBC njuz, nijedna arena ih još nije zamolila da pomere datume turneje. Ulaznice su još u prodaji za sve izvedbe jer se konačna odluka neće doneti do jeseni, što znači da se do tada neće znati koji će grad morati da otkaže ili odloži prethodne rezervacije.

Šef ovogodišnjeg takmičenja održanog u Torinu Klaudio Santući potvrdio je da će organizatorima biti potreban pristup mestu održavanja nekoliko nedelja pre.

Evrovizija 2022. – pobednik Ukrajina, Srbija peta

"Postavljanje traje oko tri nedelje, zatim tri ili četiri nedelje proba, a jedna od tih nedelja je predstava", rekao je za BBC Klaudio Santući, objašnjavajući kako je u pitanju toliko složen događaj da bi u idealnim uslovima za njegovu organizaciju zapravo bile potebne dve godine.

BBC je prihvatio poziv da bude domaćin događaja 2023. nakon što su organizatori odlučili iz sigurnosnih razloga da se Evrovizija ne može održati u Ukrajini, iako je pobedu odneo ukrajinski Kaluš orkestar.

Kako odluka gde će se iduće godine Evrosong održati nije donesena odmah, to je ujedno značilo da televizijska kuća BBC ima manje vremena od drugih za postavljanje složene produkcije.

Ni BBC ni EBU nisu želeli da otkriju tačne zahteve koje su tražili od gradova u prvoj fazi procesa prijavljivanja. Umesto toga upućivali su na web stranicu s često postavljanim pitanjima.

Velika Britanija skupo plaća solidarnost sa Ukrajinom: 17 miliona funti

"Prošle godine EBU-ovi kriterijumi za grad domaćin temeljili su se na obezbeđivanju mesta koje može da primi najmanje 10.000 ljudi (kao i pres-centar), koje bi trebalo da bude nadomak međunarodnog aerodroma i s dovoljno hotelskog smeštaja."

Gradonačelnik Bristola kaže da su prijavljeni za domaćina, uprkos tome što nemaju arenu, ali su se obavezali da će izgraditi mesto za događaj za manje od devet meseci.

Konstraktina prva izjava: "Znala sam da ovo ne prolazi ovde"

Prošle nedelje Kardif je rekao da će odustati od prijave, objašnjavajući da bi morali da otkažu "značajan broj već dogovorenih događaja". Svi ostali gradovi s arenom koja može da primi 10.000 gledalaca koji ispunjavaju uslove za nadmetanje suočavaju se s istim problemom.

Iz više arena rekli su za BBC njuz da će se, ako se odabere njihovo mesto, razgovarati s rezervisanim produkcijama, ali nisu mogli da odgovore na upite o finansijskim troškovima, jer je to u ovoj fazi samo hipotetički i svaki ugovor za događaj je drugačiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu