Otvorena izložba "Dear Boss" u Galeriji Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je dvojna izložba autorki Anastasije Pavić i Alme Gačanin, pod nazivom “Dear Boss”. Izložba se bavi pitanjima radnih prava žena, identitetom žena, ženske rodne uloge u društvu i uopšte predstavom feminiteta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Kroz teme seksualnosti, ženstvenosti i rada, kroz eksplicitne prizore i motive preuzete iz popularne kulture, izloženi radovi izazivaju i provociraju ustaljene društvene konsenzuse. Otvaranje je prošlo i u znaju zajedničkog performansa “Oral Fixation” u kojem su učestvovale same umetnice, predstavivši kroz svojevrsni dramski dijalog teme izložbe.

Foto: Promo
Foto: Promo

Autorke dolaze iz različitih umetničkih pozadina: Kako objašnjava Ana Simona Zelenović, kustoskinja Galerije Novembar, “njihove različite forme u pristupu temi dovele su do sličnih rezultata, a to je da je žensko oslobođenje i dalje aktuelno pitanje u 21. veku, samo na suptilniji način u odnosu na prethodne talase feminizma”:

Foto: Promo
Foto: Promo

“Ovaj talas kojim se umetnice bave najviše govori o tome na koji način kapitalizam i patrijarhat zajednički tlače ženu i šta je to što žena kao žena, radnica i umetnica može da uradi da tu ulogu prevaziđe, kako da se nasmeje u lice jednom takvom društvu, kako da obrne igricu i da dođe do onoga što ona želi.”

Foto: Promo
Foto: Promo

Visoko performativni ženski subjekti naglašeno su pervertirani, time preispitujući sopstveno shvatanje kao produkta muške želje. “U kontekstu savremenih homogenizujućih ekonomsko-političkih i socijalnih struktura umetnice teže repozicioniranju sopstvenih hibridnih društveno-tehnoloških tela”, istakla je u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Maja Petrović.

Izložba “Dear Boss” trajaće do 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu