Ukrajinci razočarani, političari nezadovoljni zbog Evrovizije; Organizatori se pozivaju na NATO

Ukrajinski predstavnici "Kalush Orchestra" ove godine pobedili su na Pesmi Evrovizije u Torinu u Italiji, a tradicija ovog muzičkog takmičenja je da zemlja koja pobedi postaje domaćin takmičenja sledeće godine. Nedavno je Evropska radio-difuzna unija (EBU) objavila da pregovara sa Bi-Bi-Sijem da Ujedinjeno Kraljevstvo preuzme ulogu domaćina 2023. godine.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA/STEPAN FRANKO
Foto: EPA/STEPAN FRANKO

Ova odluka je razočarala mnoge, a ukrajinski, poljski i britanski političari su nezadovoljni sporazumom, rekavši da se Evrovizija mora održati u Ukrajini. Organizatori su se oglasili nakon kritika na račun promene domaćina. Oni su u juče objavljenom zvaničnom saopštenju naveli da je odluka o preseljenju Pesme Evrovizije u Ujedinjeno Kraljevstvo doneta iz bezbednosnih razloga.

Ne ispunjavaju bezbednosne zahteve

"EBU razume nezadovoljstvo koje proizilazi iz najave da se Pesma Evrovizije 2023. ne može održati u Ukrajini, ovogodišnjoj zemlji pobednici. Odluka je doneta na osnovu odgovornosti EBU da obezbedi uslove koji ispunjavaju zaštitu i bezbednost svih koji rade i učešće u startu odmah u zemlji domaćinu.Najmanje 10.000 ljudi treba da radi na Pesmi Evrovizije, što uključuje produkcijski tim, osoblje i novinare. Očekuje se dolazak dodatnih 30.000 ljubitelja Evrovizije iz celog sveta. Njihova bezbednost je naša najvažnija briga", napisali su.

Kažu da sve televizije učesnice takmičenja moraju da pristanu na pravila takmičenja koja u ovoj situaciji jasno govore da se Pesma Evrovizije mora premestiti u drugu zemlju u slučaju više sile kao što je rat.

"U odgovoru na upitnik EBU, identifikovan je niz rizika koji bi mogli da utiču na neposredno planiranje ovako velikog događaja, uključujući ozbiljne rizike od vazdušnih udara iz aviona ili bespilotnih letelica i/ili raketnih napada, koji bi mogli da izazovu značajne žrtve, istaknuti su u procenama Ukrajinaca koje su nam dostavili. Pored toga, EBU je tražio nezavisno mišljenje i savet stručnjaka za bezbednost koji jasno stavljaju do znanja da kontramere predložene za ublažavanje pretnje od događaja u Ukrajini nisu dovoljne za međunarodni javni događaj i da rizik od masovnih žrtava zbog trenutnog rata je veoma visoka", navodi se u saopštenju.

Ponovili su i izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da bi "rat mogao da traje godinama" i ukazao na činjenicu da 2023. godine u Ukrajini nije zakazan veći koncert.

"Sve ovo doprinosi ukupnoj oceni EBU-a da nisu ispunjeni neophodni zahtevi domaćinstava za bezbednost i operativne garancije, kako je navedeno u pravilima Evrovizije.Uzimajući sve ovo u obzir, EBU je, sa žaljenjem, doneo odluku da se događaj preseli u drugu zemlju i nastaviće razgovore o pronalaženju odgovarajućeg mesta za Pesmu Evrovizije sledeće godine. Srećni smo što nastavljamo da radimo sa našim ukrajinskim članom UA: PBC po svim ovim pitanjima", zaključuje se u saopštenju.

Što se tiče sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom o održavanju Pesme Evrovizije u toj zemlji, EBU nastavlja pregovore sa Bi-Bi-Sijem, ali još nema konačnog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu