London, Birgmingem, Glazgov: Gde će se održati Evrovizija 2023. godine?; "Već smo to radili"

Evropska radiodifuzna unija odlučila je da Velika Britanija, kao drugoplasirana na ovogodišnjem "Evrosongu", bude potencijalni domaćin takmičenja sledeće godine. Uprkos tome što odluka nije konačna i što je i britanski premijer Boris Džonson saglasan da takmičenje treba da se održi u Ukrajini, mnogi britanski gradovi su se već ponudili da organizuju najveću muzičku smotru u Evropi, uključujući i London, Birmingem, Glazgov.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/Songquan Deng
Foto: Shutterstock/Songquan Deng

Bez obzira na to što je britanski javni servis Bi-Bi-Si na odluku Evropske radiofiuzne unije (EBU) da Velikoj Britaniji ponudi organizaciju "Pesme Evrovizije" sledeće godine odgovorio da će ponudu razmotriti, to nije sprečilo da se lokalne samouprave najvećih britanskih gradova stave na raspolaganje za takmičenje sledeće godine.

Uprkos tome što Ukrajina traži poništenje odluke EBU-a, za organizaciju "Evrosonga" ponudili su se najveći britanski gradovi – London, Birmingem, Glazgov.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan na Tviteru je objavio da će "Londonci raširenih ruku dočekati Evroviziju" i dodao da su spremni da organizuju takmičenje na kojem bi se "ukazala čast ukrajinskom narodu".

London ima najviše evrovizijskog iskustva – bio je domaćin takmičenja četiri puta, a poslednji put 1977. godine.

Poslednji "Evrosong" na britanskom tlu održan je 1998. godine u Birmingemu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji. Gradski većnik Džon O’Šea kratko je objavio: "Već smo to radili, možemo ponovo".

Ponudu za organizaciju dao je i najveći škotski grad Glazgov i to preko premijerke Škotske Nikole Sterdžon.

"Voleli bismo da Ukrajina može da organizuje Pesmu Evrovizije, ali razumemo da to nije moguće u ovim okolnostima. Međutim, znam za jednu odličnu dvoranu na obalama reke Klajd”, objavila je Sterdžonova na Tviteru misleći na Glazgov.

Iako Glazgov nikada nije organizovao takmičenje, glavni grad Škotske bio je domaćin takmičenja u filmu o "Evrosongu", pa bi održavanje takmičenja u Glazgovu oduševilo mnoge obožavaoce "Pesme Evrovizije".

Ponude za organizaciju preko Tvitera dali su i Mančester, Liverpul, Belfast, Aberdin i Lids, ali proces odabira domaćina neće otpočeti dok Bi-Bi-Si ne donese konačnu odluku o prihvatanju organizacije takmičenja.

Iako je Velika Britanija na "Evrosongu" pobedila pet puta, Bi-Bi-Si je bio organizator čak osam puta, što je rekord, upravo zbog toga što je prihvatao da organizuje takmičenje kada druge zemlje nisu mogle.

Holandija nije bila u mogućnosti da ugosti takmičare 1960, Francuska je odbila da organizuje "Evrosong" 1963. godine, a Monako je odustao od organizacije zbog nedostatka kapaciteta 1972. godine.

Poslednji put Bi-Bi-Si je "uskočio" umesto Luksemburga 1974. godine, kada je u Brajtonu održano možda i jedno od najvažnijih izdanja "Evrosonga" na kojem je pobedila švedska grupa Aba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu