Od Nemačke stigle pohvale : Konstrakta je sledeći letnji hit

Pevanje i pranje ruku: predstavnica Srbije Konstrakta takmičenje za Pesmu Evrovizije započela je kao autsajder, ali sada sve više postaje favorit iz senke, piše list "Berliner morgenpost".

Izvor: DW
Podeli
Foto:EPA/ ANDREJ CUKIC
Foto:EPA/ ANDREJ CUKIC

<script type='text/Javascript'>
<!--
//DW Tracking start
var xttitel = encodeURIComponent (document.title);
var partnername = encodeURIComponent('b92.net');
var sprache = '27';
var xtmaca = 'ser-VEU-Volltexte-JavaScript-' + partnername + '-dwde';
var xturl = encodeURIComponent (document.URL);
var xtref = encodeURIComponent (document.referrer);
var base = 'https://logs1279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&s2=' + sprache +
'&p=' + partnername + '::Volltexte::';
var ext = '&x1=1&x2=' + sprache + '&x5=' + xttitel + '&x6=1&x7=' + xturl
+
'&x8=' + xtmaca + '&x10=' + partnername + '::Volltexte&ref=' + xtref;
var track = base + xttitel + ext;
var xtImg=document.createElement("

img");
xtImg.setAttribute('src', track);
xtImg.setAttribute('alt', 'na');
xtImg.setAttribute('height', '1px');
xtImg.setAttribute('width', '1px');
document.body.appendChild(xtImg);
//DW Tracking end
-->
</script>
<noscript>
<img width="1" height="1" alt=""
src="https://logs1279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&s2=27&p=b92.net::Volltexte::b92.net_Volltexte_JS&di=&an=&ac=&x1=1&x2=27&x5=b92.net_Volltexte_JS&x6=1&x8=ser-VEU-Volltexte-JavaScript-b92.net-dwde&x10=b92.net::Volltexte">
</noscript>

"Ona je verovatno najupečatljivija ličnost na ovogodišnjem takmičenju", piše Berliner morgenpost o srpskoj predstavnici na Pesmi Evrovizije Konstrakti i njenoj pesmi "In Corpore Sano". "Neki nemački mediji pisali su da je to ’srpska Ledi Gaga’, ali to nije baš tačno", ocenjuje berlinski list.

"Muzički gledano, pesma nije mnogo kitnjasta. Ponekad deluje kao neka vrsta recitacije, koja zatim kulminira u refrenu ’Biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava, biti-biti-biti-biti zdrava’, tokom kojeg Konstrakta prodorno gleda pravo u kameru i tapše rukama."

"Ideja da će ljudi uskoro na plesnim podijumima igrati i pevati uz tu pesmu i nije tako nategnuta kao što misle neki kritičari koji joj daju male šanse na takmičenju", ocenjuje nemački list uz pitanje: "da li je ’In Corpore Sano’ sledeći letnji hit?"

U članku se navodi i da "kritičari i publika pokušavaju da protumače tekst" i da "neki misle da se radi o kritici društva", dok drugi smatraju da je tema u stvari "problematičan zdravstveni sistem i političari koji peru ruke od odgovornosti".

Srbija – jedna od uspešnijih zemalja na Evroviziji

"Berliner morgenpost" prenosi svojim čitaocima da je pravo ime Konstrakte Ana Đurić, da je rođena u Beogradu gde radi kao arhitekta, kao i njen suprug, sa kojim ima dvoje dece. Od 2019. objavljuje pesme pod umetničkim imenom Konstrakta, a pre toga je bila u grupi Mistakemistake odnosno Zemlja Gruva.

List podseća i na to da Srbija na Evroviziji kao nezavisna država učestvuje od 2007. kada je i pobedila sa Marijom Šerifović. "Skoro polovina predstavnika Srbije do sada je uspela da bude među prvih 13. Osim pobede 2007, Srbija se jednom našla i na trećem mestu. Tri puta je propustila šansu da uđe u finale, a nijednom nije završila na nekom od poslednjih mesta. Samim tim, Srbija je jedna od uspešnijih zemalja učesnica na Evroviziji", zaključuje "Berliner morgenpost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu