Potret koji je naslikao Dejvid Bouvi kupljen za pet dolara na deponiji, sada na aukciji

Očekuje se da će slika ikone roka Dejvida Bouvija biti prodata za hiljade dolara na internet aukciji umetničkih dela nakon što ju je neko pokupio za nekoliko dolara u donatorskom centru na deponiji u Ontariju.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Portret pod nazivom "DHead XLVI" deo je serije od otprilike 47 dela koja je Bouvi stvorio između 1995. i 1997. godine, prema rečima Roba Kaulija, predsednika Kauli Abota, koji upravlja aukcijom.

Slika ima Bouvijev prepoznatljiv potpis na poleđini platna dimenzija 24,7 sa 20 centimetara, zajedno sa oznakom sa njegovim imenom, datumom 1997. godine i opisom slike kao "akril i računarski kolaž na platnu". Takođe je postojala etiketa londonske kompanije za uramljivanje za koju je Kauli rekao da je radila za Bouvieja i druge poznate muzičare pre nego što je prestala da posluje.

Kauli je rekao za CNN da je prodavac, koji nije identifikovan, prošlog leta platio 5 kanadskih dolara (oko 4,10 dolara) za sliku u donatorskom centru na deponiji u Saut Riveru, koja je oko tri sata severno od Toronta.

Osoba nije kolekcionar umetnosti i jednostavno joj se svidela slika, rekao je Kauli.

Kauli sa umetničkim delom Dejvida Bouvija, Foto: Profimedia
Kauli sa umetničkim delom Dejvida Bouvija, Foto: Profimedia

"Sama slika im je zapala za oko", rekao je Kauli, pa dodao:

"Mislili su da je to zanimljiva slika pre nego što su je okrenuli i videli etikete na poleđini."
Kauli je rekao da ih je prodavac kontaktirao u vezi sa slikom u novembru i da su počeli da rade na autentifikaciji dela.

Pored internet pretrage, kontaktirali su stručnjaka Endija Pitersa, koji je sakupljao autograme Bouvija od 1978. godine i počeo je da overava svoj potpis nakon pevačeve smrti 2016. godine u nastojanju da se bori protiv poplave falsifikata koji su bili dostupni za prodaju.

"Kada sam prvi put video sliku, odmah sam znao šta je to", rekao je Piters u e-mailu za "CNN".

Rekao je da se seća da se prodavao na danas ugašenom veb mestu Bouvi art još početkom 2000-ih.

"Nisam morao da vidim autogram na poleđini, jer sam znao, ali očigledno je potpis zapečatio dogovor", rekao je Piters.

"Zbunjenost leži u tome što je toliko promenio potpis tokom svoje 55-godišnje karijere, ali u svakom autogramu postoje određene nijanse koje falsifikatori ne mogu da preslikaju", ističe on.

Kauli je rekao da je Bouvi slikao prijatelje, porodicu i druge muzičare za seriju "DHead", čak je i radio neke autoportrete, ali nije identifikovao svoje subjekte.

"U ovom slučaju je čak i pol teško raspoznati jer nema nijednu osobinu lica osim bočnog profila", rekao je Kauli. "To je prilično upečatljiv portret, ali vrlo je teško tačno reći ko bi to mogao biti".

Očekivalo se da će se slika prodati za do 10.000 dolara, ali je prvog dana prodaje skočila iznad te cene. Aukcija se završava 24. juna.

U 2018. godini aukcijska kuća "Christie's" prodala je još jednu sliku iz ove serije za 27.500 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu