Nobelovac Peter Handke nagrađen u Banjaluci

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik, Peter Handke doputovao je u Republiku Srpsku, gde mu je uručena Velika nagrada "Ivo Andrić".

Izvor: rtrs.tv
Podeli
Foto:EPA/Anders Wiklund
Foto:EPA/Anders Wiklund

Handkea, su u Banjaluci ugostili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Predsednica Republike Srpske uručila je Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku "Nobelove nagrade za književnost", "Orden Republike Srpske" na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke je zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio Andrićgrad gde mu je u Andrićevom institutu u 14.00 časova uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Nakon uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem je o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govorio reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska istorija".

Ova nagrade se inače uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odložena zbog epidemiološke situacije.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Njegova najpoznatija dela su: "Golmanov strah od penala", "Kratko pismo za dugo rastajanje", "Levoruka žena", dramski komad "Kaspar", zbirka poezije "Unutrašnji svet spoljašnjeg sveta unutrašnjeg sveta".

Knjiga "Spori povratak kući", "Ponavljanje", "Još jedanput za Tukidida", "Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave" ili "Pravda za Srbiju", "Moravska noć", "Veliki pad"...

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. "Disovog proleća" i tom prilikom preveo pesmu srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa "Možda spava" na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu