Na najstarijoj slici na svetu - svinja

Istraživanjem najranijeg bavljenja umetnošću ispostavilo se da je rana umetnost ljudi bila vrlo zastupljena u jugoistočnoj Aziji.

Izvor: RTS, haaretz.com
Podeli
Ilustracija: Foto/Profimedia
Ilustracija: Foto/Profimedia

Jedno od dela to i dokazuje - umetnici koji su oslikavali zid pećine Sulavesi, pre više od 45.500 godina, prikazivali su kompletnu socijalnu interakciju između bradavičastih svinja.

Slika bradavičaste svinje pronađene u pećini u Indoneziji stara je najmanje 45.500 godina, i to je čini najstarijim poznatim prikazom određene figure na svetu.

Istraživači su otkrili zapravo da celo područje obiluje praistorijskom umetnošću u pećinama, i skloništima od kamena.

Novootkrivene slike svinja pronađene su zapravo 2017. i 2018. godine, ali je taj pronalazak obelodanjen tek sada.

Pronađeni su i obrisi crteža na pećinskim zidovima u Španiji i Portugalu stari oko 65.000 godina, ali pronalazači misle da su ih napravili neandertalci, a ne rani homo sapijens.

Ono što se može reći jeste da su rani stanovnici Indonezije bili umetnički nastrojeni i čini se da su bili očarani bradavičastom svinjom.

Narativni mural star 44.000 godina, širok četiri i po metra, pokazuje priču o lovu, ali i o interakciji među životinjama, a u blizini su pronađeni i dokazi o tome kako su se pravile boje za potrebe slikanja. Slika svinje uglavnom je napravljena korišćenjem tamnocrvene boje.

Na kraju ipak, autori studije i istraživači slika svinja upozoravaju da ne mogu definitivno da tvrde da su njihovi autori savremeni ljudi, jer, nedostaje još dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu