Svi, ali baš svi trenutno gledaju ovu seriju

Od kada se pojavio, ljudi ne prestaju da pričaju o novom Netflixovom hitu, hvaljenoj mini-seriji The Queen's Gambit. Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netflixova objava da je "šahovsko čudo" najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images/ Rich Polk / Stringer
Foto: Getty Images/ Rich Polk / Stringer

Serija je emitovana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mestu u 63).

U isto vreme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer Netflix ih je sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provere.

Velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za "kako igrati šah" porasla za 250 odsto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripoveda priču o vrtoglavom usponu "čuda od deteta", šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre "rezervisane", pre svega, za muškarce.

Serija o "čudu od deteta" već najgledanija: U čemu je tajna?

Anja Tejlor Džoj, glumica koja tumači lik Bet Harmon, dobila je mnoge pozitivne kritike zbog načina na koji je odglumila u ovoj seriji, a možda je još važnije što su se među impresioniranima našli šahisti iz stvarnog života.

Lik Bet Harmon, inače, delimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od deteta koji je postao svetski prvak 1972. godine u "meču veka" sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu