"Nedopustivo je da profesori, koji ne predaju srpski jezik, imaju toliko malo znanja o njemu"

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, stručnjaci upozoravaju da je neophodno raditi na unapređivanju statusa maternjeg jezika.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ZaraMuzafarova
Ilustracija: Depositphotos/ZaraMuzafarova

Naučni savetnik Instituta SANU za srpski jezik Sreto Tanasić kaže da današnji dan predstavlja dragocenu priliku za razvoj svesti o značaju i negovanju maternjeg jezika, kao i njegovom položaju u društvu.

"Ne možemo biti zadovoljni statusom srpskog jezika", kaže Tanasić za Tanjug i dodaje,kao potvrdu takvog stava da je, na primer, malo dokumenata koji su napisani dobrim srpskim jezikom, ćirilicom.

U sredstvima informisanja takođe se ne vodi dovoljno računa o jezičkoj kulturi, kaže Tanasić.

On smatra da bi i u školama trebalo ozbiljnije pristupiti nastavi srpskog jezika, povećati broj časova i, svakako, voditi računa da se gradivo ne prelazi brzo i nedovoljno kvalitetno, što je, po njegovom mišljenju, sada slučaj.

Kako kaže, svako u skladu sa svojim mestom u društvu može da utiče na to da se maternji jezik obogati i dodaje da struka nikad više nije bila tako jedinstvena u nastojanju i želji da se nacionalni jezik dodatno izuči i poštuje.

Tanasić kaže da je, sa druge strane, status manjinskih jezika uređen na nivou najviših evropskih standarda i ističe da se na to može biti ponosan, ali napominje da je potrebno doneti novi Zakon o srpskom jeziku.

"Nedopustivo je da profesori, koji ne predaju srpski jezik, imaju toliko malo znanja o njemu, i zato je potrebno uticati na izgradnju mnogo bolje jezičke kulture", napominje sagovornik.

Takođe, dodaje, malo je institucija koje se bave informisanjem i koje imaju dovoljan broj lektora i ističe da se današnje društvo znatno manje bavi čitanjem književnosti i bogaćenjem svog jezika.

Napominje da bi državne institucije takođe morale da vode računa o tome kako se obraćaju javnosti, kao i da je potrebno da imaju više lektorskih službi.

"Kada bismo sve to primenili, onda bismo mogli reći da smo zadovoljniji statusom srpskog jezika i njegovim izučavanjem", zaključio je Tanasić.

Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine, kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost i višejezičnost i ukazalo na važnost maternjeg jezika.

Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na proteste u Pakistanu, posle kojih je urdu proglašen zvaničnim jezikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu