''I dalje u zaveri (sa pozorišnim duhom)''; Predstavljen "Digitalni Bitef teatar"

Bitef teatar i Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' predstavili su zajednički projekat - portal ''Digitalni Bitef teatar'' na kome se nalazi tridesetogodišnja istorija ovog najmlađeg gradskog pozorišta koje je osnovala Mira Trailović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

U prostoru biblioteke, do 11. marta, posetioci će moći da kroz multimedijalnu izložbu ''I dalje u zaveri (sa pozorišnim duhom)'', koja je svečano otvorena prošle godine u okviru programa obeležavanja 30. rođendana Bitefa, pogledaju deo originala digitalizovanog materijala predstavljenog na portalu.

Kako je objasnio direktor Bitefa Miloš Latinović, saradnja sa bibliotekom je započeta pre tri godine sa ciljem da se bogat fond arhiva načini dostupnim što većem broju ljudi.

''Istraživači, saradnici, novinari, mladi ljudi iz branše... Mnogima je u nekom trenutku bio potreban naš materijal, fotografije, podaci. Zato je urađena digitalizacija Bitef festivala, a sada je u toku i arhiva Bitef teatra'', kazao je Latinović.

Prema njegovim rečima, sada će svima biti dostupna istorija teatra, ali i ''jedno svedočanstvo vremena pomoću kojeg mogu uporediti ono što se igralo na sceni, sa onim što se u tom trenutku živelo''.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Inicijatori i autori projekta su Adam Sofrenović i Vesna Bogunović, koja je podsetila da je Bitef kroz istoriju otvorio vrata brojnim umetnicima i jednoj nezavisnoj sceni, a kroz dostupan materijal, isečke iz predstava, plakate... svi oni postali su deo ove izložbe i ovog projekta.

Sadržaj i plan portala Teatra koncipirani su tako da posetilac sa svojim početnim upitima može lako da se kreće kroz različite segmente koji su pokriveni reprezentativnim materijalima.

Centralni i najveći deo zauzima pregled produkcija i koprodukcija po godini u kojoj su imale premijerno izvođenje.

Direktor Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov smatra da je saradnja jedne ''stare i vremešne biblioteke i jednog dinamičnog i novog teatra koji menja svet" plodonosna, jer s jedne strane zapamćeno i doživljeno predstavlja drugima, dok s druge pokazuje kako se danas kroz digitalizaciju pamti i koliko ona znači za opstanak kulturne civilizacije.

''Mi smo mislili da su jedna stara dama i dinamični mladoženja odličan par i nadamo se da će i publika to prepoznati i kroz njih videti hroniku jednog vremena i 30 godina rada i trajanja", kazao je Jerkov zaključivši da su biblioteke "mesto trajanja i susreta, mesto koje obezbeđuje trajanje pamćenja kulture''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu