Majerhofer prvi put u Beogradu: Strastveni odnos prema muzici kao ovde ne sreće se često

Beogradska filharmonija, predvođena mladom dirigentskom zvezdom Gregorijem Majerhoferom, sviraće dela Hristića, Sibelijusa, Šumana i Berioa 21. februara u Kolarcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Kao solistkinja nastupiće violinistkinja Beogradske filharmonije Ksenija Milošević, koje će uz orkestar izvesti "Simfonijsku fantaziju" Stevana Hristića.

Mladi dirigent Gregor Majerhofer autentična je ličnost na svetskoj muzičkoj sceni. Ovaj dirigent, kompozitor i pijanista je asistent dirigenta Berlinske filharmonije, a studirao je na američkom Džulijardu kod čuvenog Alana Gilberta, nekadašnjeg šefa Njujorške filharmonije.

Majerhofer je prvi put u Beogradu i za Tanjug kaže da je oduševljen Beogradskom filharmonijom.

"Imam čast da pripremam koncert s muzičarima koji sviraju sa puno energije i šire ljubav. Takav strastveni odnos prema muzici ne srećete često po svetu. Na probama muzičare zanima svaki detalj dela koje pripremamo. Stalno me pitaju da li ćemo nešto odsvirati na jedan ili drugi način. Stvarno uživam na probama", kazao je Majerfofer.

Za njega nema dileme da ga mnogi u svetu klasične muzike doživljavaju kao mladog dirigenta, jer ima samo 33 godine, ali kaže da ga to preterano ne opterećuje.

''Uvek je bilo mladih dirigenata... nije to danas neki trend. Kada razgovaram s kolegama, svi mi govore da je izrazito dugačak put do pozicije dirigenta. Tek sam na početku karijere i očcekuju me mnoga iskušenja. Jedan veoma važan dirigent, koji je nedavno proslavio 93. rođendan, kazao mi je da tek u nekoliko posladnjih godina razume šta znači biti dirigent. Sva je prilika da ću decenije utrošiti dok u potpunosti ne budem razumeo šta žnači biti dirigent", kazao je Majerhofer.

On napominje da je repertoar koncerta sastavljao sa idejom da orkestar publiku vodi iz mraka do svetlosti.

"Imamo Šumanovu uvertiru 'Manfred', koja je veoma tragična i povezana sa idejom smrti. Nakon toga sviramo 'Tužni valcer' Jana Sibelijusa i onda melanholično delo Stevana Hristića 'Simfonijska fantazija', koje na zanimljiv način puno nade. Program završava 'Interpretacija' Lučana Berioa, koja će poslati publiku kući sa odličnom energijom", kazao je Majerhofer.

Njegov kompozitorski opus posebno obeležava posvećenost ekologiji, kao što je "Koncert za insekte i orkestar".

Gde god može putuje vozom i zalaže se za zaštitu prirodne sredine.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

"Za sve nas je jako važna borba za usporavanje efekata globalnog zagrevanja. Naša deca treba da naslede makar približno slične uslove za život na planeti. Od naizgled važnijih pitanja u svetu retko se spominje nestajanje životinjskih vrsta. Izbegavam putovanje avionom jer je avio industrija u svetu veliki ekološki problem", kazao je Majerhofer.

Dodao je da umetnost može da pomogne ljudima da shvate značaj očuvanja prirodne sredine.

Ksenija Milošević je članica orkestra više od 20 godina i sa svojim kolegama na Kolarcu će svirati retko izvođeno delo Stevana Hristića, jednog od osnivača i prvog šefa dirigenta Beogradske filharmonije, koji je svojom sveukupnom delatnošću dao ogroman doprinos razvoju srpske muzike u prvoj polovini 20. veka.

Miloševićeva za Tanjug kaže da je privilegija za svakog člana Beogradske filharmonije da bude solista orkestra.

"Preko dve decenije sam u orkestru i on za mene predstavlja drugu kuću. Trudimo se da pripremimo koncert sa dirigentom koji je srdačan i pun ideja. Hristićevo delo se slabo izvodi, pa sam srećna što nešto novo možemo da ponudimo publici", kazala je Ksenija Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu