Savremeni "Ujka Vanja" otvorio Vršačke pozorišne jeseni

- Predstava "Ujka Vanja", prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Andreja Nosova, premijerno je sinoć izvedena u vršačkom Narodnom pozorištu "Sterija", na otvaranju Festivala klasike "Vrsacke pozorisne jeseni".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depostitphotos/icetray
Foto: depostitphotos/icetray

Komad, nastao u koprodukciji Hartefakt fonda i NP Sterija iz Vršca, aktuelizovan je, ali kako i sam reditelj ističe, Čehovu nije potrebna aktuelizacija, jer je on svevremen.

Međuljudski odnosi, ljubomora, nezadovoljstvo, opšta melanholija i komformizam koji sprecavaju delanje, i danas su vrlo aktuelni, međutim, kaze Nosov, ovoga puta želeli su da promene perspektivu gledanja na ovaj komad.

"Želeli smo da pitamo šta ako gledamo na ovu situaciju kao pobedu, šta se dogodi kada pobedimo, šta ujka Vanja radi kada otera profesora, šta ako je ujka Vanja pobednik?!", navodi Nosov.

Neobičan je i način na koji su se glumci spremali za ovu predstavu.

Kako reditelj otkriva, odlučili su da se izoluju i preispitaju još jednu svevremenu temu kojom se bavi Čehovljevo delo - ocuvanje prirode i povratak njoj.

"Odlucili smo da odemo na jedno imanje blizu Vršca u prirodi. Tu smo živeli neko vreme, stvarali predstavu i pokušavali da razumemo kako je to kada neko želi da ti oduzme nešto tvoje, kada se izolujete u prirodu, a istovremeno, shvatali sve te međusobne odnose. Ponajviše kako krijemo kad nam nesto smeta - to društveno licemerje koje je sveprisutno", objašnjava Nosov.

Navodi da je želeo da postavi komad koji razgovara s publikom, jer je "danas to pozoristu potrebno".

Publika je pozdravila predstavu ovacijama, mnogima se dopalo savremeno viđenje, a neki su ostali verni klasičnijem čitanju ovog komada.

U naslovnoj ulozi predstave „Ujka Vanja“ našao se Nemanja Oliverić, a uz njega tu su bili Katarina Marković, Branko Cvejić, Mina Obradović, Stefan Bundalo, Monika Boldovina Bugle, Dojna Andrejević Petrović i Jovan Jelisavčić.

Pre samog otvaranja "Vršačke pozorišne jeseni", u foajeu Narodnog pozorišta otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti Vojvodine pod nazivom „Svetlana Bojković - umetnost glume ili traganje za istinom“ autora Zorana Maksimovića kojoj je prisustvovala i slavna glumica.

Bojkovićeva je potom pred početak predstave besedom svečano otvorila festival.

"Pozorište je svečana dvorana na čijem kraju se nalazi scena, a na njoj glumac. Publika gleda u glumca, s osmehom, ponekad na ivici suza, a mi glumci ulazimo u njihovu dušu kao u praznu kuću", govorila je glumica citirajući Steriju po kome pozorište i nosi ime - "Teatar je lek za bolesti moralne".

Ona je istakla da u ovom vremenu tehnologije, kada su ljudski odnosi zatajili, stoji pozoriste koje je žilava, neuništiva biljka.

"Plamen teatra teško će ikad uspeti da ugase", kazala je Bojković.

Festival "Vršačka pozorišna jesen" traje do 23. novembra, a druge večeri je na repertoaru Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, koji će igrati predstavu "Zločin i kazna" po delu Dostojevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu