Zagreb dobija "Muzej vlakića"

Jedna od najvećih maketa železnice u Evropi, "Backo Mini Express" postaje "Muzej vlakića" čime Zagreb među prvima u svetu dobija retku izložbu i stalnu postavku s gotovo 140 vozića u pokretu, saopštio je danas taj novoosnovani muzej.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: dbajurin/depositphotos
Foto: dbajurin/depositphotos

Najveća maketa železnice u Jugoistočnoj Evropi, a peta najveća u Evropi, delo je preduzetnika Antuna Urbića - Backa i njegovih saradnika, prenela je agencija HINA.

Makete na dva sprata u Gundulićevoj 4 razgledaju posetioci svih godina. Muzej ima više od 350 kvadratnih metara prostora s maketama železnice, kojima je prikazano i mnoštvo detalja iz Zagreba.

Makete u Muzeju su u svetski najpopularnoj razmeri "HO" (1:87), sa 140 vozova u stalnom pokretu na čak 1.500 metara šina, od kojih su neke ukopane u pod, a neke na visini od tri metra.

Muzej godišnje poseti više od 20.000 ljubitelja vozića. Najviše ih je iz Srbije i Slovenije, Nemačke, Austrije, Španije, Danske, Švedske. Od prekookeanskih gostiju najviše ih je iz SAD, Čilea, Japana, Koreje i Kine, a dolaze i iz Australije i s Novog Zelanda.

strana 1 od 14 idi na stranu