Britanski glumac oduševljen Srbijom: "Ovde postoji prostor za razgovor, uživanje"

Britanski glumac Tom Burk, koji je predsedavao žirijem Glavnog programa nedavno završenog 26. Festivala evropskog filma Palić, otišao je iz Srbije pun pozitivnih utisaka i kako sam ističe u poređenju sa drugim festivalima, na palićkom "postoji veoma lep vajb".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Credit: Andreas Rentz / Staff
Foto: Getty/Credit: Andreas Rentz / Staff

"Svi članovi žirija primetili su da na Paliću postoji prostor za razgovor, za uživanje u okruženju, za razliku od drugih festivala gde samo jurite ovamo-onamo. To je bilo divno. Imali smo šansu da pričamo ne samo o filmovima koje smo gledali ovde, već i o svim ostalim filmovima, o životu, hrani, svemu. Išli smo i na plivanje", rekao je Burk.

Ovaj 38-ogodišnji glumac igrao je u BBC-jevim TV produkcijama, u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

"Pre nekoliko godina sam u Srbiji snimao film 'Look, stranger', uglavnom u Novoj Varoši. Tu sam proveo nekoliko nedelja. Jako mi se dopalo. Tamošnji pejzaži su veoma neobični i interesantni, a upoznao sam i zaista divne ljude", kazao je Burk.

Priznaje da ne poznaje mnogo srpsku kinematografiju, ali zna Emira Kusturicu. U Subotici jer pogledao izložbu "Lica Mire Banjac" priređenu u okviru festivala.

"Pomislio sam da se radi o 50 različitih glumica, a onda sam shvatio da se sve vreme radi o jednoj. Osetio sam kako moram sada da pogledam i njen rad, između ostalih stvari koje moram da naučim o Srbiji", istakao je Burk.

Sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu "Zlatni toranj" za najbolji film 26. FEF Palić ostvarenju "Jadnici" francuskog reditelja Lađa Lija.

"Svi filmovi u Glavnom programu imaju svežu obradu teme, ako možda i nemaju svežu premisu na kojoj počivaju. Makedonski film ('Bog postoji, ime mu je Petrunija' Teone Strugar Mitevske) je imao briljantnu polaznu tačku", rekao je glumuc, dodavši da kada ste u žiriju najvažnije je da budete zaista fer, "da ne razmišljate o tome kome je nagrada zaista potrebna, već ko je zaslužuje".

"Jadnici" su pored Zlatnog tornja, osvojili i nagradu FIPRESCI žirija i publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu