FEST: Nagrađeni Mančevski i "Majke"

Na završnoj press konferenciji 39. FEST-a proglašen je pobednik takmičarskog programa "Evropa van Evrope" i to je film "Majke ("Majki" - orig)" reditelja Milča Mančevskog.

Pošaljite komentar
  1. Donekle se mogu sloziti sa Nenadom da je mozda ovo najgori film u Milcinom opusu, ali ne iz politickih razloga, vec cisto estetskih.
    Ova kvalifikacija ne znaci da je film los, film je provokativan, subverzivan i problematizira cistocu zanra, cak i samo poimanje fima. Predupredio bi da oni koji nisu gledali film, a nameravaju da vide, posto su stekli neki utisak nakon gledanja trailera, da ne ocekuju igrani film vec dve kratke igrane etide i izvanredan dokumentarac. Podjednako se ne slazem sa konstatacijom zirija “(…)kako bi istakao i preneo snažan osećaj još uvek prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu”: gde su oni pronasli matrijarhat: u silovanim chistacicama? Kod babe koja je ekskomunicirana od brata?
    Zaista, Milco me nikada nije ostavio ramnodusnim, najmanje ovaj put, ali smatram da su prethodna dva filma “Prasina” i “Sene” uzasno potcenjeni i to upravo zbog toga sto su kriticari cesto skloni da umetnost uvale u politicko (stranacki) kontekst i da je tako ocenjuju. Cini mi se da je Milos Kopsovac je to odlicno primetio.
    (Sasha B., 7. mart 2011 09:54)

    # Link komentara

  2. Sramota me kada pročitam kako neki ljudi mrze sve što je uspešno a potiče iz njihove zemlje, na njihovu žalost onda dođu priznanja izvana pa im Milčo svima zapuši usta. Uh,kako li to boli....

    Inače, drago mi je da je Milčo dobio nagradu baš na FEST-u, još uvek se sećam sa kojim nestrpljenjem sam čekao svako veče Hroniku FEST-a sa Nebojšom.
    (Goran mkd, 6. mart 2011 23:46)

    # Link komentara

  3. Sjajno ostvarenje Mancevskog. Od desetak filmova odgledanih na Festu, Majke bih ubedljivo stavio na prvo mesto. Ako bi doticnog svrstali medju balkanske autore (uz opasku da skola i uticaj kome je blizak zadire suvise daleko od ovih prostora) onda je ovo ostvarenje verovatno najbolje u poslednjih 15ak godina sa prostora Balkana.
    Bez neke jasno definisane povezanosti izmedju tri price a opet, bez prenaglasenosti u zelji da ih spaja u jednu celinu, uspeo je da stvori veoma kvalitetan koncept cija se osnovna emocija i vise nego jasno nazire na kraju filma. Kritika drustva na jedan veoma civilizovan i suptilan nacin gde se sam autor ne stavlja u ulogu onog koji presudjuje, vec prati zivotne procese putevima kojima se oni upravo i krecu. Ni u jednom trenutku ne razdvaja zrtvu od dzelata, niti nazire zelju za definisanjem sopstvenog misljenja, vec kao da pomirljivo primecuje zivot i moderno drustvo u svom jedinom obliku u kome on i postoji. A to je sama slika sveta i realnosti u kojoj zivimo.

    Sto se tice kritika iz nekih drugih komentara, kada se radi o njegovom koketiranju ili 'dodvoravanju' razimu u Makedoniji, to je pitanje koje treba da ostane apsolutno po strani ako smo svedoci dela u kome se ne nazire ama bas ikakva politicka saglasnost, niti je naglasen i najmanji prizvuk necije zelje da ostavlja licni pecat u izvesnim politickim procesima. U tom slucaju, i vise je nego neposteno zauzimati bilo kakav stav koji je u sprezi sa zivotom i radom jednog autora izvan njegovih umetnickih karika.
    (ams, 6. mart 2011 17:52)

    # Link komentara

  4. Redno je bilo da još jednom napravi neki film što vredi, dosta lutanja i israživanja, posle dobrog prvog filma "Posle kiše".Ja mu inače ne zameram što je radio spotove po naružbi vlasti u Makedoniji. Naprotiv, sažaljevam intelaktualnu elitu u Makedoniji koja nije u stanju da shvati muke ove Vlade, još je i odmaže. Precizneje, elita neznajući pomaže neprijatelje makedonske državnosti. Vlada traži oslonce države koju gradi, jer "vetrovi i podzemne vode" koje je ugrožavaju samo inertni umovi to ne vide.
    (Miloš J. Kopsovac, 6. mart 2011 17:19)

    # Link komentara

  5. Najlosiji film Manchevskog od sva cetiri koja je snimio do sada. I to svaki naredni mu je slabiji od prethodne. Ocigledno je da mu je kreativna putanja u velikom padu. Dolaskom nove vlasti u Makedoniji (2006) postao je i rezimski reziser, dobivsi, bez ikakve kontrole, veliki novac od budjeta za kojeg niko ne zna kako je deljen i za sta je potrosen. Sada, kada je ova vlast u Makedoniji sasvim zastranila, pokusava da se distancira, nekakvom umetnickom slobodom i revoltom za stanje, mada raniji 'trud' u popularizaviji te vlasti se nezaboravlja. Time je i sam doprineo za ovakvo stanje u makedonskom drustvu. Kusturici se ne moze zameriti ta bliskos ka nekim rezimima, jer on to radi iz dubokih ideoloskih ubedjenja, ali u slucaju Manchevskog imamo tipicnog primera oportuniste i srebroljubca. Svaka cast za prvi film "Pre kise" ali sve nakon toga je slabo, neuverljivo, cak i ocajno. Bar po meni.
    (Nenad, Skopje, 6. mart 2011 14:58)

    # Link komentara

  6. Ana lepotica :)
    (Jovan, 6. mart 2011 14:10)

    # Link komentara