1. Alan Forda nije bilo na srpskom,a niko nije ni zahtevao jer smo i tada imali isti jezik koji smo odlično razumeli i zvali kako je ko hteo ! Gledano iz sadašnje perspektive, logično je što se AF primio jedino u slobodoumnoj Italiji i Jugoslaviji i nigde više u puritanskoj Evropi i porobljenom Istoku ,a pogotovo u Americi !
    (Superhik, 1. maj 2023 09:11)

    # Link komentara

  2. U moje vreme '80 tih , najpopularniji su ubedljivo bili Zagor i Blek . Alan Ford se jeste kupovao ali je više bio po popularnosti sa pisanim stripovima, kao što je " Lun " kralj ponoći .
    Nekako ljudi nisu prihvatali Alan Ford , iako fenomenalan strip kao Zagora , Bleka , Teks Vilera , Kapetana Mikija ... Možda zato što je Alan Ford na šaljiv način, opisivao izopačeni surovi svet i nemaštinu .
    (Kralj, 1. maj 2023 09:02)

    # Link komentara

  3. Prvi broj Alan Ford-a od genijalnog tvorca Max Bunkera (lik Bob Rock) mi je dao brat iz Ljubljane daleke '74.g. prošlog veka. Redovno sam ga kupovao sve do smrti genijalnog Nenada Brixija kada prevod gubi na kvalitetu, a samim tim i "priča" stripa. Kako god i šta god mislili o tom stripu on je uticao na mnoge pa i mene lično da poprimite ponašanje tih likova koji su genijalno opisani i sam njihov vokabular. Paradox vremena u šta NISAM verovao je da ću jednog dana živeti po scenariju stripa Alan Ford. Za nas je to tada bilo jednom u Americi ali danas je u Srbiji. I zamislite još da je bio uvršćen kao literatura na filozovskom fakultetu u Ljubljani u vremenu soc-komunizma ... dok večno pitanje 'kako to da se tako primio u Jugoslaviji' je jednostavno u to vreme samo dve države su mogle razumeti Alan Ford i to baš kako je navedeno - Italija i Jugoslavija. Italija je bila u političkim previranjima sa učestalim smenama vladaa i po nekoliko za jednu godinu dok je Jugoslavija bila zaglavljena u nekakvom limbu između Zapada i Istoka kao "cvećara" iz stripa ...
    (XXL, 1. maj 2023 09:01)

    # Link komentara

  4. @che
    Čiko šerif imaš za tri evra u knjižari Alan Ford na Novom Beogradu.
    (Pera, 1. maj 2023 08:52)

    # Link komentara

  5. Lepo je što navodni čitaoci Alana Forda hvale prevodioca Nenada Briksija, koji jeste bio vrstan u svom podlu - ali, da li neko od njih zna i prava imena autora, crtača i scenariste ovog stripa?
    Smatrati da je strip uspešan samo zbog ‘genijalnog’ prevoda, može samo neko ko uopšte i ne zna šta je strip, ali zato ume da kao papagaj ponavlja neka opšta mesta jugoslovenske mitomanije.
    (Baja St. Patak, 30. april 2023 17:43)

    # Link komentara

  6. Da se obogati sa 1000 eura?
    (Ajd zajebite vise a ovim ustaskim glupostima, 30. april 2023 13:47)

    # Link komentara

  7. Strip o Miki Mausu i njegovom dvojniku je dva puta bio cenzurisan.
    Prvi put za vreme Kraljevine, dok je drugi put bio masakriran od strane komunističkih vlasti, kada su izbačeni čitavi delovi stripa i radnja promenjena potpuno..
    Necenzurisano izdanje je objavljeno devddesetib, čitao sam to kao klinac, odličan je...
    (Zastavnik Stojan Mučibabić, 30. april 2023 10:46)

    # Link komentara

  8. Kod nas se Alan Ford primio zbog briljantnog Briksovog PRIJEVODA.
    Alan Ford na srpskom je cista bljutavica.
    Tko ne leti, ne vrijedi.
    (Timocanin, 30. april 2023 10:19)

    # Link komentara

  9. @Tonka, Zagor priča i Čiko šerif su
    bili 2 najtraženija stripu u moje doba ( 90e). Zagor priča sam kupio na kiosku u Puli u nekom reizdanju u koloru, Čiko šerif nažalost nikad nisam držao u ruci. Za njega bi sad dao 100€ u bilo kakvom stanju.
    (Che, 30. april 2023 09:59)

    # Link komentara

  10. Što vam je članak o stripu, prosto uz uživanje da se čita...

    ...i nešto nauči
    (Aleksandar, 30. april 2023 09:18)

    # Link komentara

  11. Donedavno sam imao "Zagor priča" u savršenom stanju...
    (Tonka, 30. april 2023 09:00)

    # Link komentara

  12. Kao klinac obožavao Zagora, Dilana Doga i Mister Noa, sada matoriji - Marti Misteriju i opet Mister Noa. Interesantno da sam stripove Alan Forda cuvao kao blago i čitao po milion puta a sada, nakon 30ak godina, bukvalno ne mogu da pročitam epizodu do kraja :/
    (Carapa10tidan, 30. april 2023 08:07)

    # Link komentara