1. Nikad ljudi od hrvatoida...
    (Ustaske horde podrzane od domacih izdajnika i autosovinista sa b92 opet fekale ovde, 8. februar 2023 02:08)

    # Link komentara

  2. i tako...Filermosa na jednu, a slike cijelog Balkana na dr.stranu...i opet je vrijednija!
    Nego, mogli su Hrvatima staviti sliku Vlaha Bukovca "Crnogorka", vrhunska slika!
    ...ono sto vrijedi to se slika...i nosnja i junastvo...i vladar! Nece sigurno neke opancare u gunju slikati.
    (Ja, bokeljka, 7. februar 2023 16:20)

    Filermosa ne samo da ne pripada crnogorskom narodu, jer je nastala u vreme kad taj narod nije ni postojao, i ne samo da ne pripada crnogorskoj kulturi jer ta kultura nikad ni nije postojala, nego ne pripada čak ni crnogorskoj državi koja ju je protivpravno prisvojila od zakonitih vlasnika. A i ta "crnogorka", razlog zašto su slikari tog vremena slikali takve pojave je što je to bilo vreme romantizma, koji je bio reakcija na strogi klasicizam, pa što je nešto bilo bezvrednije i zaostalije to su ga više slikali. Znači razlozi upravo suprotni od onih koje ti navodiš. To što su čak i to umeli dobro da naslikaju govori samo o kvalitetu tih slikara, nikako o značaju onoga što su slikali.
    (Radan, 7. februar 2023 19:06)

    # Link komentara

  3. i tako...Filermosa na jednu, a slike cijelog Balkana na dr.stranu...i opet je vrijednija!
    Nego, mogli su Hrvatima staviti sliku Vlaha Bukovca "Crnogorka", vrhunska slika!
    ...ono sto vrijedi to se slika...i nosnja i junastvo...i vladar! Nece sigurno neke opancare u gunju slikati.
    (Ja, bokeljka, 7. februar 2023 16:20)

    # Link komentara

  4. @Hammer
    Opet nafilovan i ne naročito upečatljiv primer. Ali i dalje nije primer iz "srpske nauke" jer tako nešto ne postoji, nego su to nekolicina Srba koje su okolnosti života pod tuđom vlašću odvele na tuđe univerzitete da izučavaju tuđe nauke.

    @(Ecclesia, 7. februar 2023 09:50)




    Možeš samo da pukneš od zavisti i ljubomore, činjenica je da su Srbi kao narod i jedna, u svetskim okvirima, veoma malobrojna nacija svojom pameću i naukom u velikoj meri doprineli savremenoj civilizaciji u čijim blagodetima svi uživamo
    uključujući tu i vas anti-Srbe, a nama Srbima zaista nije potrebno vaše priznanje, jer o uspesima naših naučnika svedoče njihovi rezultati i uspesi, kao i brojna priznanja koja su dobijali od relevantnih svetskih institucija, počevši od Amerike, preko Nemačke, Evrope i Rusije sve do Japana.
    (Hammer, 7. februar 2023 13:29)

    # Link komentara

  5. @Hammer
    Opet nafilovan i ne naročito upečatljiv primer. Ali i dalje nije primer iz "srpske nauke" jer tako nešto ne postoji, nego su to nekolicina Srba koje su okolnosti života pod tuđom vlašću odvele na tuđe univerzitete da izučavaju tuđe nauke.
    (Ecclesia, 7. februar 2023 09:50)

    # Link komentara

  6. Miloš Bg.......jedno su srpske laži za sve pa i za arheologiju, a drugo zvanična evropska arheološka potvrđena nalazišta i nalazi, a u Evropi znaju za kalendar Orion. Eto vidi i na Gugl, najstariji indoevropski, znači, od Evrope do Indije nema starijeg, jedino Kinezi imaju statijeg. Srbi izmišljaju i kalendare i pisma i sve živo...
    (Arheo, 7. februar 2023 08:02)

    # Link komentara

  7. Zoc......Vinčanska kultura ti je ništa nasprem hrvatske Vučedolske, u kojoj je najstariji indoevropski kalendar Orion, od kojeg je nastala šahovnica, a star je oko 5000g!
    A najstariji deo te kulture je grad Vinkovci, koji je najstariji grad u Eveopi sa arheološkim dokazima života tu unatrag 8200g.
    (Arheo, 6. februar 2023 12:38)


    Verovatno ti je i za ovih par gluposti isti izvor kao i za Diznilend hrvatske kraljeve odnosno neki baš dobar crtani film hahaha, ali stvarnost je ipak malkice drugačija. Najstariji kalendar je pronađen u Srbiji na lokalitetu Medvednjak kod Smederevske Palanke i star je negde oko 8 hiljada godina, a civilizacije Lepenski vir, Blagotin i Starčevo starije su od bilo kakvog Vučedola, Vinkovaca, pa i Vinče, a sve se nalaze na teritoriji Srbije.
    (Miloš Bg, 6. februar 2023 17:25)

    # Link komentara

  8. @Hammer
    Ta dva primera koja si uspeo da iskamčiš, ta dvojica u poređenju sa onih nekoliko koji se ubrajaju u naučne velikane, bi mogli da se smatraju za proste zanatlije. Ali i to dovoljno govori, što za argument o tome čija je pamet u pitanju nisi uspeo da nađeš dva bolja primera, čak ni tako nafilovani ne ostavljaju jak utisak.

    @(Ecclesia, 6. februar 2023 07:21)




    Pa takvima ko što si ti ni sto primera ne bi bila dovoljna da vas ubede u nešto što je notorna činjenica, jer vam istina ni u kom slučaju ne odgovara
    s obzirom da ste zaslepljeni i zatrovani mržnjom kao i velikim količinama zavisti i ljubomore, ali pošto ni ja nisam savršen, pokušaću da još jednim
    od primera iz prebogate istorije srpske nauke dodatno još produbim tvoju neizlečivu zavist i pakost...
    Srpski lekar i naučnik Miloš Marić je rođen u Rumi 1885. godine, medicinski fakultet je završio u Klužu, a najveći deo svog života je proveo u carskoj Rusiji i kasnijem SSSR-u gde je bio profesor na jednom od tamošnjih univerziteta. Prvi je na svetu opisao i objasnio ćelijske deobe mitozu i amitozu, a njegovi radovi se danas koriste u inicijalnim fazama tehnike kloniranja čiji je on praktično začetnik.
    (Hammer, 6. februar 2023 16:43)

    # Link komentara

  9. Ako govorimo o slikama koje su ulje na platnu, onda svakako neprikosnoveni Paja Jovanović ili Uroš Predić, to je najbolje što imamo. Ako se govori o freskama u manastirima svakako Beli Anđeo iz Mileševe.
    (Realnost, 5. februar 2023 12:42)

    Kada pomenuste Paju Jovanovica, da li je ovo kod Bugara njegova Borba petlova - ne mogu da uvelicam sliku, nemam Twitter, ali ovo sto vidim podseca po kompoziciji?
    (neobicno, 5. februar 2023 13:30) # Link komentara
    Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

    ALBANSKI MOTIVI, JEDNA OD 8 SLIKA U ULJU KOJE JE PAJA JOVANOVIC NAPARAVIO SA ALBANSKIM MOTIVIMA.
    (MUKI BRECA, 6. februar 2023 15:49)

    # Link komentara

  10. Hammer@ Svatko ima pravo na svoje subjektivno misljenje bez obzira koliko taj pojedinac bija bolestan i zatucan, naprimjer ka ti. Virujem da si neka ogorcena sirotinja koja nije makla dalje svoje "avlije." No opet tko sam ja da se obracam pripadniku nebeskog naroda i kolijevki civilizacije. Najsmisnije od svega da tako napredni narod je u top 4 najgore zemlje u Europi po placama i kvaliteti zivota. Isto tako je na zacelju po skolstvu. Isto tako u upustvima vase zene se ne preporucuju da stoje u blizini peci, radijatora ili otvorene vatre jer bi se mogle istopit uslijed masovnih plasticnih operacija

    @(Imotep, 6. februar 2023 09:58)




    Klasičan primerak neoustaškog neandertalca kome smeta sve što je srpsko,
    takve panjeva najviše pogađa istina, pa s tim u vezi par činjenica o
    srpskom naučniku i profesoru iz oblasti fizičke hemije Dejanu Iliću, što
    će ti vrlo verovatno naneti duševnu bol:

    srpski naučnik i profesor Dejan Ilić rođen je u SFRJ u srcu Šumadije 1957. godine, osnovno i srednje obrazovanje je završio u Srbiji, fakultet u Francuskoj, radio je na više evropskih univerziteta, bio je omladinski reprezentativac SFRJ u odbojci, živi na dve lokacije u Srbiji i Nemačkoj,
    iza sebe je ostavio preko 800 najrazličitijih patenata, bar dva od tih 800 patenata koristiš u svom svakodnevnom životu, prvi je SIM kartica, a drugi
    je mikrobaterija u tvom smartfonu, laptopu, tabletu i ručnom satu.
    (Hammer, 6. februar 2023 14:49)

    # Link komentara

  11. Ovo su samo neki od najvažnijih doprinosa srpske pameti savremenoj svetskoj civilizaciji, što za jedan malobrojan narod koji je na nivou statističke greške od statističke greške predstavlja i više od podviga!
    (Hammer, 5. februar 2023 18:59)
    koliko si samo gluposti izvaljao u jednom postu. Kao prvo nacionalnost nema nikakvu vezu sa otkricem nego zemlja koja ti to omoguci, kao drugo postoje simultana otkrica u cijelom svijetu na raznim mjestima, pitanje je samo tko prije dokaze i usavrsi patent. Valjaj manje gluposti, svijet bi otkrijo sve to i bez tih navodno "srpskih" izumitelja. Tebi nije bas dobro, previse si izkompleksiran

    @(Ivar, 6. februar 2023 10:56)




    Vidim da vas anti-Srbe najviše boli istina o doprinosu srpskih genijalaca savremenoj civilizaciji koju i sami konzumirate takvu kakva ona jeste i to dobrim delom zahvaljujući pameti i kreativnosti tih mrskih vam Srba, tim pre ova istina vas boli još više haha. Elem, svakako da bi te pronalaske i patente znamenitih Srba pre ili kasnije pronašli naučnici nekih drugih nacija, ali onda to isto važi i za pronalaske ili patente nemačkih, američkih, britanskih, francuskih i drugih naučnika, mada su Teslini patendi i danas nedokučivi savremenoj nauci isto važi i za Milankovićeve i Jevđevićeve radove u oblasti klimatologije i hidrologije.
    (Hammer, 6. februar 2023 14:14)

    # Link komentara

  12. Znate li zašto je Bosna postala muslimanska, a Bošnjaci poturčeno Hrvatsko cvijeće? Osmanlije dolaze, a hrvatski fratri u Bosni su zaratili sa papom jer nisu hteli da ga priznaju, zato jer su oni svoj-samostalni red siromaha i dobročinitelja! A tada, ko je bio protiv pape pušten je da ga muslimani pregaze. Zato je pregaženo sve pravoslavno na jugu Evrope pa i Bosna, a prva katolička Hrvatska nije, zato jer su je branila i sva katolička braća, posebnoTalijani i Austrougari. Inače, Ivan Pernar u Saboru RH javno reče da je papa izdao Hrvate u Bosni i koga briga... eto, jako interesantna tema kad bi imao ko da o tome piše i govori, recimo, prvo udžbenici? Znate li da na Blajburgu zajedno sa Ustašama ima i oko 6.000 muslimana iz Bosne, tog uvenulog Hrvatskog cvijeća, koje je radilo bratsku NDH? Blajburg je, kako reče muftija na komemoraciji, do 95g bio najveće mesto stradanja muslimana u Evropi? Uvenu ono i preko 8.000 u Srebrenici sa Babom dok su radili muslimansku državu i protiv svoje braće katolika i tih muslimana ubijenih na Blajburgu?
    (Bosna, 6. februar 2023 12:41)

    # Link komentara

  13. Zoc......Vinčanska kultura ti je ništa nasprem hrvatske Vučedolske, u kojoj je najstariji indoevropski kalendar Orion, od kojeg je nastala šahovnica, a star je oko 5000g!
    A najstariji deo te kulture je grad Vinkovci, koji je najstariji grad u Eveopi sa arheološkim dokazima života tu unatrag 8200g.
    (Arheo, 6. februar 2023 12:38)

    # Link komentara

  14. Nije ti Jerusalem priznao SPC nego Vizantija i nisu joj Srbi administrativno pripali nego su prvo ratovali protiv nje i ona ih posle pridobila sa Srpskim carstvom - Srbijom na tri mora, tako da im autokefisala SPC tek 1217g. Grkokatolici su katolici.
    (Inače, 5. februar 2023 20:03)


    hahaha, kakva glupost od komentara, pa sve pravoslavne autokefalne crkve se međusobno priznaju, tako da i Jerusalimska patrijaršija priznaje autokefalnost SPC, inače rimokatolik i grkokatolik nije isto, sama reč katolik je grčkog porekla i znači vernik, vi ste tu reč nasledili od Grka još iz vremena kada ste bili pravoverni hrišćani to jest pravoslavci, a onda ste se ocepili i sa sobom poneki taj sufiks "katolik" kome ste dodali ozloglašeno "RIMO", danas se za rimokatolika žargonski skraćeno kaže samo "katolik"
    (..., 6. februar 2023 11:36)

    # Link komentara

  15. Albanci stavili Mariju sa Isusom, a Hrvati ženu Ilirku hahaha
    Ali ta hrvatska slika je čudo, ko i Majka Hrvata.
    Srbi stavljaju logično svoje mitove...
    (Mikac, 05. februar 2023 13:41)
    Pa nije nista cudno sto Hrvati stavljaju zenu Ilirku, cijela obala i otoci su mix pre-rimskog stanovnstva ( Iliri ili sta vec ) i slavena.
    (Ivar, 6. februar 2023 10:59)

    # Link komentara

  16. Ovo su samo neki od najvažnijih doprinosa srpske pameti savremenoj svetskoj civilizaciji, što za jedan malobrojan narod koji je na nivou statističke greške od statističke greške predstavlja i više od podviga!
    (Hammer, 5. februar 2023 18:59)
    koliko si samo gluposti izvaljao u jednom postu. Kao prvo nacionalnost nema nikakvu vezu sa otkricem nego zemlja koja ti to omoguci, kao drugo postoje simultana otkrica u cijelom svijetu na raznim mjestima, pitanje je samo tko prije dokaze i usavrsi patent. Valjaj manje gluposti, svijet bi otkrijo sve to i bez tih navodno "srpskih" izumitelja. Tebi nije bas dobro, previse si izkompleksiran
    (Ivar, 6. februar 2023 10:56)

    # Link komentara

  17. Hammer@ Svatko ima pravo na svoje subjektivno misljenje bez obzira koliko taj pojedinac bija bolestan i zatucan, naprimjer ka ti. Virujem da si neka ogorcena sirotinja koja nije makla dalje svoje "avlije." No opet tko sam ja da se obracam pripadniku nebeskog naroda i kolijevki civilizacije. Najsmisnije od svega da tako napredni narod je u top 4 najgore zemlje u Europi po placama i kvaliteti zivota. Isto tako je na zacelju po skolstvu. Isto tako u upustvima vase zene se ne preporucuju da stoje u blizini peci, radijatora ili otvorene vatre jer bi se mogle istopit uslijed masovnih plasticnih operacija
    (Imotep, 6. februar 2023 09:58)

    # Link komentara

  18. Vinčanska kultura!Starija od svega navedenog
    (Zoc, 6. februar 2023 09:12)

    # Link komentara

  19. Ha,ha...ja inace obozavam Crnogorce...ali ovi je stvarno cinizam...mora neko da napravi delo moderne umetnosti,pod nazivom:Ranjeni direktor,dekan,nacelnik,general...Crnogorac,da se vidi sva slava Crnogoraca u 20 .veku u Bg
    (Veruj u ljubav, 6. februar 2023 08:50)

    # Link komentara

  20. Gde je karta gena, na kojoj se vidi da Hrvati imaju u najveći odsto u Evropi taj najstariji južnoslovenski gen?
    Gde je karta Evropskih prezimena, na kojoj su hrvatska prezimena Horvat i Novak najčešća među Slovenskim narodima?
    (Medi, 6. februar 2023 07:59)

    # Link komentara

  21. @Hammer
    Ta dva primera koja si uspeo da iskamčiš, ta dvojica u poređenju sa onih nekoliko koji se ubrajaju u naučne velikane, bi mogli da se smatraju za proste zanatlije. Ali i to dovoljno govori, što za argument o tome čija je pamet u pitanju nisi uspeo da nađeš dva bolja primera, čak ni tako nafilovani ne ostavljaju jak utisak.
    (Ecclesia, 6. februar 2023 07:21)

    # Link komentara

  22. Nisu mi jasna sva ta prepucavanja kad je opce poznato i naucno dokazano da su prvi bili Srbi Adamic i Evic, nezna se kada i kako je u meduvremenu tu svoje PRSTE umijesala i neka nepoznata Srpkinja, a danas se opet vracaju svojim korijenima.
    (KKK-666, 6. februar 2023 06:19)

    # Link komentara

  23. Ako čemo po tome onda su svi ovi više Austrijanci nego Hrvati ili Srbi, pogotovo kad se počne kod poznatih ličnosti obično svadja po forumima s argumentima da se prezime završi na ˝ič˝ i da je zato ˝naš˝ čovek.., nit je Tesla, nit Pupin na ič, znači ili su Austrijanci il Amerikanci. ;-)
    (Aco, 5. februar 2023 19:24)

    Skratili su.
    (KKK-666, 6. februar 2023 05:42)

    # Link komentara

  24. Niko od navedenih naučnika i pronalazača nije "otac" nijedne od oblasti koje si naveo, a za većinu stvari koje si naveo nisu dali čak ni presudan doprinos. Ali bez obzira na to što njihov značaj nije baš toliki kolikog bi ti hteo da ga predstaviš, on je i dalje veliki, ali ne zbog "srpske pameti", jer oni koji su se obrazovali na nemačkim univerzitetima, učili od nemačkih profesora i služili se njihovim teorijama i pronalascima, a radni vek proveli radeći za američke firme, takvi nikako ne mogu da svoje uspehe pripišu nekoj "srpskoj pameti".
    (Ecclesia, 5. februar 2023 22:19)


    Ti si možda eventualno iz Srbije, ali Srbin nisi svakako. Uglavnom po toj vašoj povampirenoj i nakaradnoj ustaškoj antisrpskoj ideologiji, Srbin može biti samo neko ko se rodio u Srbiji i ko se za vreme svog života nije mako iz Srbije, ko sem srpskog ne govori nijedan drugi jezik, pa čak ni srpski kako treba, ne daj Bože da mu neki od roditelja nije Srbin i pravoslavac, to bi po vama tek bilo nespojivo sa srpstvom, verovatno ne bi mogao da bude Srbin ni ako je školovan, a ako je ipak i školovan onda da je to obavio isključivo u Srbiji i da je pritom alkoholičar ili da nosi opanke i da je krezubi čoban.
    Međutim, na vašu veliku žalost nećete nam vi antisrbi više odlučivati o srpstvu, nije vam ovo bivša Jugoslavija da se sve radi na srpsku štetu. Tako da, pa šta ako se neki uspešan Srbin školovao na zapadu, to nimalo ne znači da on nije Srbin i da nije proneo slavu srpskoj pameti.
    (Miloš Bg, 6. februar 2023 05:27)

    # Link komentara

  25. Sve,sve ali Albaniju predstavlja Onufrije,po poreklu Bugar,a zamonašio se u Hilandaru.Ovu kartu kao da im je vojvoda Š pravio.
    (Bruks 021, 6. februar 2023 00:23)

    # Link komentara

  26. vidikovac
    Po toj logici i Tesla i Milanković su Austrougari a ne Hrvati jer tada niste postojali kao država nego ste bili austrougarski vazali.Uostalom pogledaj na Vikipediji.
    (Bruks 021, 6. februar 2023 00:17)

    # Link komentara

  27. paja jovanović možda i najveći naš slikar je verodostojan izbor.bar nešto da pogode
    (Ivana, 5. februar 2023 23:43)

    # Link komentara

  28. @(Ecclesia, 5. februar 2023 22:19)




    Možda bi ti bilo najbolje da smanjiš zavist i ljubomoru i da počneš da uvažavaš činjenice, a to je da su Srbi i srpska pamet dali ključan doprinos savremenoj svetskoj civilizaciji čije plodove danas ubira kompletno čovečanstvo uključujući tu i tebe. Apsolutno sve što sam naveo je tačno do u poslednje slovo i nemam nameru da o svakoj od navedenih činjenica ponaosob razglabam ni sa tobom, a ni sa bilo kim drugim, jer bi mi to odnelo puno vremena, a onaj ko ne veruje nak proverava i nek se sam uveri u to šta je istina, ali pritom i da naglasim da je za objektivnost potrebno i određeno predznanje koje ti očito da nemaš, ilustracije radi objasniću to kroz par primera koja će te najbolje demantovati...

    Prvi primer; Vujicu Jevđevića nisu učili ni nemački profesori ni zapadnjački fakulteti, već se školovao u Priboju i u Sarajevu u našim školama, a to da je otac današnje savremena hidrologije priznaju mu čak i Amerikanci čija ga je akademska i stručna javnost proglasila za najboljeg hidrologa svih vremena i to u celom svetu o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobijao od njih, inače je najpre radio u Kraljevini Jugoslaviji, da bi tek posle nesrećnog Drugog svetskog rata prebegao za Ameriku.

    Drugi primer; Ognjeslav se na primer školovao u Pešti, a ceo svoj stvaralački vek je proveo u carskoj Rusiji, dakle ništa Nemci, ništa Amerikanci i tako dalje.
    (Hammer, 5. februar 2023 23:30)

    # Link komentara

  29. I zašto Novi Sad zovu "srpska Atina"...
    (Ja rečima mogu da tvrdim da sam leptir, ali mi niko ne leti u porodici najmanje 2500 godina!, 5. februar 2023 13:02)

    Ma jeste, zove se tako jer je pre 2500 godina bio srpski grad, a u to vreme su srpski kralj i ostala vlastela sa teritorije današnje Bosne i Hercegovine imali vikendice u Gizi i uopšte širom današnjeg Egipta...
    (Veliki brat, 5. februar 2023 22:54)

    # Link komentara

  30. @Hammer
    Estetika i estetski kriterijumi apsolutno nisu subjektivna stvar.

    Niko od navedenih naučnika i pronalazača nije "otac" nijedne od oblasti koje si naveo, a za većinu stvari koje si naveo nisu dali čak ni presudan doprinos. Ali bez obzira na to što njihov značaj nije baš toliki kolikog bi ti hteo da ga predstaviš, on je i dalje veliki, ali ne zbog "srpske pameti", jer oni koji su se obrazovali na nemačkim univerzitetima, učili od nemačkih profesora i služili se njihovim teorijama i pronalascima, a radni vek proveli radeći za američke firme, takvi nikako ne mogu da svoje uspehe pripišu nekoj "srpskoj pameti".
    (Ecclesia, 5. februar 2023 22:19)

    # Link komentara

  31. Volio bih kada bi mi netko objasnio što je građanin sa Hrvatskom putovnicom kada dođe na granični prelaz na primer USA,Norveške ili Grčke?Ne kaže Ami,Norvežanin ili pak Grk stigao nam je turist Srbin nego potpuno ispravno turist Hrvat. Zar nisam u pravu?
    (vidikovac, 5. februar 2023 21:46)

    # Link komentara

  32. Najstarija knjiga u ovom delu Evrope i najstarije jevanđelje je ipak u Hrvatskoj, a to je Splitski evanđelistar iz 7 veka.
    (Mili, 5. februar 2023 21:22)

    # Link komentara

  33. Tesla i Milanković rođeni u Hrvatskoj a Pupin rođen u AU. Dokle se mislite kititi tuđim perjem. Dokle će te mješati vjeroispovjest i nacionalnost? Tesla i Milanković su Hrvatski naučnici. A za one koji tvrde da je Ban Jelačić po toj logici Srbin su u krivo. Petrovaradin mjesto rođenja Jelačića koji je rođen u 19 vijeku tada je takođe bio u AU.
    (vidikovac)


    Cak i ako zanemarimo nepostojanje logike u ovoj argumentaciji, ni tada Tesla i Milankovic ne mogu biti "hrvatski", jer u AU nema H.

    PS. Posto ti je tako velikodusno ustupljen jezik na koriscenje, mogao bi da savladas osnove srpskog jezika i pravopisa. Za pocetak, upotreba velikog slova.
    (Bas kao sto nema ni grobova 10 hrvatskih kraljeva, 5. februar 2023 21:17)

    # Link komentara

  34. @Pera: "Kada citam komentare ovde ozbiljno sam zabrinut za mentalno zdravlje ljudi koji zive na Balkanu." To su sve ti isti "copy & paste" trolovi iz "susjedstva", koji na nekoj pseudo-ekavici svakih par dana ubace ovde svoje nebuloze.
    (Dule, 5. februar 2023 21:13)

    # Link komentara

  35. 17:39@
    Grkokatolici postoje u Grčkoj od 1054g jer nisu hteli da cepaju Isusovu Crkvu i nisu se u svemu slagali sa papom ALI su ostali sa njim samo da ne pripadaju odvojenoj, šizmatičkoj Vizantijskoj pravoslavnoj Crkvi, a priznati su tek posle dogovora u Firenci 1439g a posle toga se od pape odvajaju i protestanti... a papa i dalje vodi najveću Crkvu na svetu. Brate mili, ovo drugo nema smisla za komentar.
    (Giros, 5. februar 2023 20:48)

    # Link komentara

  36. Ali kako je moguće da ova hrvatska slika nije veća senzacija od italijanske, apsolutno to zaslužuje?
    (Mila, 5. februar 2023 20:36)

    # Link komentara

  37. Nije ti Jerusalem priznao SPC nego Vizantija i nisu joj Srbi administrativno pripali nego su prvo ratovali protiv nje i ona ih posle pridobila sa Srpskim carstvom - Srbijom na tri mora, tako da im autokefisala SPC tek 1217g. Grkokatolici su katolici.
    (Inače, 5. februar 2023 20:03)

    # Link komentara

  38. SRBI U HRVATSKOJ MASOVNO MENJAJU IME I VERU: Hrvati se raduju što nas je sve manje, preko 30.000 Srba se na popisu izjasnilo da su Hrvati-pravoslavci!
    (Vraćanje korenima, 5. februar 2023 19:29)

    # Link komentara

  39. 18:26......Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati... Vizantija je toliko nadvladana da je Turska, a Jerusalim je nadvladan sa muslimanskom ZLATNOM kupolom koja vlada gradom, a papa i dalje nenadvladiv.
    (Istočni greh, 5. februar 2023 19:26)

    # Link komentara

  40. @vidikovac, ako je Jelačič bio rodjen u današnjoj Srbiji ali nije bio Srbin jer je tad to bila AU, kako onda može biti Tesla Hrvat jer se rodio na ozemlju današnje Hrvatske koja je tada isto tako bila AU? Ako čemo po tome onda su svi ovi više Austrijanci nego Hrvati ili Srbi, pogotovo kad se počne kod poznatih ličnosti obično svadja po forumima s argumentima da se prezime završi na ˝ič˝ i da je zato ˝naš˝ čovek.., nit je Tesla, nit Pupin na ič, znači ili su Austrijanci il Amerikanci. ;-)
    (Aco, 5. februar 2023 19:24)

    # Link komentara

  41. Sultan Erdogan.......Turski povjestnik Aali (1542.-1599.) rodom iz Galipolja, TRIDESET je godina živio u Bosni na dvoru bosanskih valija (namjestnika). On je prvi u turskoj povijesti bosansko-hercegovačke Muslimane nazvao HRVATIMA. U svomu djelu Tarihi Aali... Croativ.net KAVAZOVIĆU NA’ ČITAJ: Tko su bili stanovnici BIH u očima Osmanlija.
    (Turkija, 5. februar 2023 19:09)

    # Link komentara

  42. Niti Tesla,niti Pupin a niti Milanković nemaju nikakve veze sa Srbijom. Tesla i Milanković rođeni u Hrvatskoj a Pupin rođen u AU. Dokle se mislite kititi tuđim perjem. Dokle će te mješati vjeroispovjest i nacionalnost? Tesla i Milanković su Hrvatski naučnici. A za one koji tvrde da je Ban Jelačić po toj logici Srbin su u krivo. Petrovaradin mjesto rođenja Jelačića koji je rođen u 19 vijeku tada je takođe bio u AU. A Vojvodina je anaksirana u tadašnju kraljevinu SHS 1918 godine.Pa sad ti računaj. Znam da ovaj tekst neće ugledati svijetlo dana jer istina boli ali nema veze. Sve jedno vas sve skupa u redakciji pozdravljam.
    (vidikovac, 5. februar 2023 14:26)

    Znaci Jelacic je rodjen u AU, ali je Tesla rodjen u Hrvatskoj? LOL.
    Vidi neznalico, Dalmacija je bila Dalmacija, Slavonija je bila Slavonija, a tvoja Hrvatska je bila samo oko Zagreba!
    I danas je ista prica, Dalmacija, Slavonija, Zagrebacki konjusari sa okolinom !

    U Dalmaciji je u vreme AU bilo vise od 50% Srba, to imas i po Austrijskim popisima, potrazi 1850 godinu.
    (gox, 5. februar 2023 19:05)

    # Link komentara

  43. @(Ecclesia, 5. februar 2023 17:25)




    Uopšte neću da zalazim u polemuiku oko fizičkog izgleda i lepote, jer je to subjektivna stvar, meni na primer hrvati i bošnjaci ne samo da su najružnije pojave na svetu, nego uopštre mi ni ne liče na ljude, ali ponavljam to je samo subjektivna stvar, a ono što su objektivne činjenice glasi ovako:

    Nikola Teska - otac savremene elektrifikacije, tvorac prvog robota, neonskog svetla, radija i još mnogo toga drugog

    Mihajlo Pupin - otac fiksne telefonije na srednjim i velikim daljinama

    Milutin Milanković - otac savremene klimatologije, a posredno i savremene meteorologije

    Vujica Jevđević - otac savremene hidrologije

    Jovan Cvvijić - otac Karstologije(najvažnije oblasti u geologiji)

    Branko Lalović - otac pasivne solarne arhitekture(solarne kuće i solarna arhitektura)

    Dejan Ilić - tvorac mikrobaterije(za mobilne telefone, laptopove i slično)

    Rajko Tomović - otac bioničke robotike

    Miomir Vukobratović - otac humanoidne robotike

    Ognjeslav Kostović Stepanović - tvorac prvog sintetičkog materijala na svetu, tvorac prvog hidroaviona i SUS motora sa električnim paljenjem

    Ovo su samo neki od najvažnijih doprinosa srpske pameti savremenoj svetskoj civilizaciji, što za jedan malobrojan narod koji je na nivou statističke greške od statističke greške predstavlja i više od podviga!
    (Hammer, 5. februar 2023 18:59)

    # Link komentara

  44. Sledeci put prvo srbe da pitaju za misljenje pa tek onda nesto ovako da rade…
    (srbi sve znaju, 5. februar 2023 18:36)

    # Link komentara

  45. Definicija hrvata: Prevareni, obmanuti i zatrovani Srbin, kojeg su Vatikan i papa odvojili od pravoslavlja i svetog Jerusalima i braće Srba kad se crkva podelila i pokatoličili ga. Onda ih Bog, toliko pokatoličene, kaznio sa 1000g ropstva pod HUNgarima! A celo to vreme hrvat se punio mržnjom prema braći Srbima, zato jer su ostali i dalje pravoslavci sa svetim Jerusalimom, a zato i ostali nepokoreni!

    A posle ropstva i on krenuo na tu svoju srpsku braću poteran tim Vatikanskim katolibanskim ZLOM! hrvati su otkinuti deo srpskog pravoslavnog stabla, njima je svetac vampir Stepinac koji je ubijao srpsku decu...
    (sultan Erdogan i Viktor Orban biološki očevi hrvatske nacije, 5. februar 2023 18:26)

    # Link komentara

  46. Ako su ustaše pokatoličile Srbe i oni se iz nekog razloga posle rata nisu vratili u svoju veru, kako to da i Grčka ima grkokatolike, koji se nisu popravoslavili 1054g kad se Vizantija odvojila od Boga i pape i braće?
    (Giros, 5. februar 2023 15:33)

    Ne razumem sta ste hteli da kazete. Pored toga ste napisali gomilu dezinformacija. Zaceci istocne katolicke crkve (grko-katolika) su iz 15.veka (posle neuspelog dogovora crkava u Firenci 1439.godine), dok se ta crkva zvanicno povezala sa Rimom tek u 19.veku. Pri tome grko-katolici imaju znacajne i sustinske razlike sa zapadnim katolicima - npr ne prihvataju bezgresnost pape, veruju u bezgresno zacece Bogorodice itt. U Grckoj postoji samo mali broj "pravih katolika" i oni su uglavnom italijanskog porekla.
    Jos jedna stvar. Srbi koji su posle raskola 1054.godine pripali administrativno zapadnoj crkvi (pre svega zbog svog geografskog polozaja) su, zajedno sa Srbima koji su i tada zadrzali pravoslavlje, predstavljali apsolutnu vecinu u Dalmaciji i zaledju iste (citajte o tome u knjigi fratra Ivana Stojanovica, Povijest Dubrovacke republike). Kasnije je jos Srba primilo katolicizam pod pritiskom, to je trajalo vekovima.
    Srbi nisu bili vecina samo u Dalmaciji, na teritoriji danasnje Hrvatske. Hajnrih Bejnhaus, glavni kartograf Austrijskog carstva, je 1848.godine objavio etnografsku kartu carstva... bilo je 2643000 Srba (pravoslavaca i katolika)i 836000 Hrvata. Lako je to proveriti, imam i sliku orginalnog dokuemanta.
    (svasta pisete, nadam se da je to iz neznanja, 5. februar 2023 17:39)

    # Link komentara

  47. Išao da vidim sliku i na sajtu Galerija Matice Srpske ne može se povećati slika e do mojega stvarno smo beteri.

    A imamo sta pokazati svijetu i nismo tikva bez korijena al marketing nam je nula.
    (iz mase dobacivam uporno, 5. februar 2023 17:36)

    # Link komentara

  48. Holandiju ne predstavljaju Suncokreti? Munk iz Norveške nekako najupečatljiviji sa Vriskom...
    (Lax, 5. februar 2023 17:25)

    # Link komentara

  49. (Ja rečima mogu da tvrdim da sam leptir, ali mi niko ne leti u porodici najmanje 2500 godina!, 5. februar 2023 13:02)

    Srbi ne da nemaju ni gram antičke lepote, nego su jedan od ružnijih naroda.
    Sportske uspehe imamo uglavnom u sporednim sportovima.
    Stavljati Nikolaja Velimirovića u isti koš sa Teslom i Pupinom, a još više sa Aristotelom i Diogenom je neopisiva sramota.
    Mileva Marić nije doprinela ništa.
    Dučić i Ilić su osrednji pesnici kada se porede sa velikanima, kvalitetni samo za naše standarde.
    Srbi su u ratovima uvek bili topovsko meso, nešto što bi za Spartanca bila krajnja sramota.
    Novi Sad nije nikakav centar IT revolucije, jedva da je i IT centar Srbije.

    Bukvalno ni najmanje istine nema u ovome što si napisao.
    (Ecclesia, 5. februar 2023 17:25)

    # Link komentara

  50. Srbiju predstavlja "Ranjeni Crnogorac"? A Crnu Goru?
    (Zveki, 5. februar 2023 12:22)
    znase slika "Crnogorac leži i odmara se"
    (grga666, 05. februar 2023 13:35)

    No nego: "Crnogorac u posetu rođaku iz BG".
    (Miki, 5. februar 2023 14:33)

    Ne, nego, "Crnogorac se odmara od puta u svoj stan u Biograd"...
    (Zeolit, 5. februar 2023 17:25)

    # Link komentara

  51. ... Иља Рјепин и "Запорпжци" на територији (бивше) украјинске државе ...(?!) симптоматично ... :)
    (Rooss Wai, 5. februar 2023 17:20)

    # Link komentara

  52. Slavna dela Mitrovića Željka
    (Stereo peraja, 5. februar 2023 17:05)

    # Link komentara

  53. Najvrednije umetničko delo koje imamo u Srbiji je u Narodnom muzeju, Na majčinom grobu - Uroš Predić. Nema dalje!
    (Baltazar, 5. februar 2023 16:59)

    # Link komentara

  54. Iako je djevojka s lutnjom (rimljanka) poznata slika, nije to to.

    Postoje 2 slike istog imena koje prosjecni hrvat voli puno vise i koje zaista jesu dio identiteta i opceg imaginarija; slike koje je toliko lako shvatiti jer smo svi, kao djeca, vidjeli more po prvi put u zivotu nakon puno sati voznje i dugog puta.

    Zato znamo kako je to, bar otprilike, moglo izgledati ljudima prije 1400 godina koji su iz ravnica, suma i mocvara ugledali to ogromno, beskrajno plavetnilo.
    Te dvije slike su jednako osobne koliko i kolektivne, a ujedno su spona izmedju proslosti i sadasnjosti.

    Dakle: celestin medovic odnosno oton ivekovic: dolazak hrvata.

    Sto se vas tice, sve jasno- ona slika s kosova.
    (Pijani zlotvor, 5. februar 2023 16:32)

    # Link komentara

  55. Srbiju predstavlja "Ranjeni Crnogorac"? A Crnu Goru?
    (Zveki, 5. februar 2023 12:22)

    Filermosa, ikona Bogorodice. Neprocenjive vrednosti
    (PatriJota, 5. februar 2023 16:12)

    # Link komentara

  56. Neko je bio ranjen u borbi a neko je šetao opanke i od oružja imao britvicu.
    (Mr. Montenegro, 05. februar 2023 14:52)

    Taj ranjeni Crnogorac je tada bio Srbin, a Crnogorac mu je bila geografska odrednica. Sigurno nije bio montenegrista, jer se za taj pojam tada nije i znalo.
    (ax, 5. februar 2023 16:10)

    # Link komentara

  57. Hrvatska slika je daleko bolja od Mona Lize. Guglao sam i naprosto ne mogu da verujem, a prvi put čujem za nju...
    (Mile, 5. februar 2023 13:38) # Link komentara

    @
    Tako je to kad si pripadnik malog naroda. Prvo po statistici veći narod ima veći broj talenata pa obiluju sa više vrijednih djela, drugo je kad si pripadnik malog naroda imaš slabiju infrastrukturu i teže razvijaš svoje talente, treče kad si pripadnik malog naroda teže afirmiraš svoja vrijedna ostvarenja jer i za afirmaciju treba infrastruktura i interes. Posljedica toga je upravo ovo da su predivna ostvarenja malih naroda relativno neooznata. Eto da su Hrvati talijanizirani ili germanizirani mnoga djela koja su stvorili Hrvati bila bi unačajno poznatija.
    (barok, humanizam, renesansa, 5. februar 2023 16:02)

    # Link komentara

  58. vidikovac@... Nemaju veze sa Srbijom al' su Srbi kao što profesor Baltazar nema veze sa Hrvatskom jer je rođen u Jugoslaviji...neka pati kome smeta ...pravda za profesora Baltazara.
    (Kornjača Rade, 5. februar 2023 15:56)

    # Link komentara

  59. (vidikovac, 5. februar 2023 14:26)

    Dakle u hrvatskoj nema nacionalnih manjina, svi su Hrvati? Pa upravo ovo pokazuje da su Srbi u Hrvatskoj 90ih bili ugroženi. Tesla se izjašnjavaokao Srbin, Milanković je valjda bio i profesor u Beogradu. Ne definiše ljude samo mesto rođenja i državljanstvo već i etnička pripadnost. U Austriji žive manjine koje su priznate i niko ne negira njihovo postojanje osim nekih budala u Kärntenu kojima smetaju Slovenci.

    Ne lupetajte gluposti. Srbe u Hrvatskoj ne možete da smislite a prisvajate srpske naučnike rođene na teritoriji današnje Hrvatske.
    (wiener, 5. februar 2023 15:37)

    # Link komentara

  60. Zna li neko, ko je pokatoličio GRKOKATOLIKE?
    Ako su ustaše pokatoličile Srbe i oni se iz nekog razloga posle rata nisu vratili u svoju veru, kako to da i Grčka ima grkokatolike, koji se nisu popravoslavili 1054g kad se Vizantija odvojila od Boga i pape i braće? Cepanje Isusove Crkve se u Bibliji zove Harlot (Odvojena crkva, ku*va, bludnica). Zato su interesantni Grkokatolici, koji su ostali katolici sa papom i posle Šizme, a o tome se kod nas ne govori, NIKADA!? Ispada da Vizantija nije uspela ni sve Grke da popravoslavi, a uspela baš sve Srbe, tako da im "za večeru" dala Srbiju na tri mora, a sada posle 500g Božje kazne nemaju ni kap, a i ta Vizantija je sada Turska!?
    (Giros, 5. februar 2023 15:33)

    # Link komentara

  61. Albanci stavili Mariju sa Isusom, a Hrvati ženu Ilirku hahaha
    Ali ta hrvatska slika je čudo, ko i Majka Hrvata.
    Srbi stavljaju logično svoje mitove...
    (Mikac, 05. februar 2023 13:41)

    Albanci u Albaniji su oko 40% hrišćani (23% katolika i 17% pravoslavaca).
    (Danilo, 05. februar 2023 13:54)

    - 59% muslimani, 10% katolici, 7% pravoslavni, ostali neopredeljeni. Hrišćana ukupno ispod 20%, ni blizu 40%. Albanija je pretežno muslimanska zemlja.
    (Zemljoradnik, 5. februar 2023 15:30)

    # Link komentara

  62. Vracar Historical nedje u kaficu
    (objavite mi komentar, 5. februar 2023 15:20)

    # Link komentara

  63. Apsolutno ZASLUŽENOD PAVLE PAJA JOVANOVIĆ, jeste najveći srpski slikar !


    ČOVEK KOJI JE 18 PUTA PORTRETISAO JEDNOG OD NAJVEĆIH EVROPSKIH MOĆNIKA Franca Jozefa, išao mu u dvor i ovaj vladar dolazio u atelje, zaslužuje sve počasti.

    Srpski slikar koji je imao slikarstvo u malom prstu i JOŠ BIO BOGAT ČOVEK, ŠTO JE SJAJNO, jer je večita priča o slikarima kao bednicima, a to nije bio ni Pikaso, ni Direr, ni Dali, ni mnogi drugi i živeli su dugo mnogi.
    (Nikol Dz Femija, 5. februar 2023 15:17)

    # Link komentara

  64. Ko drugi nego moj Vrscanin Paja Jovanovic. I onda neka vucibatina komentarom spocitava onoj curi iz Vrsca sto je dobila stan u BG da ce, ako se eventualno tamo odseli iz Vrsca, da primitivizmom zagadi BG kao i stotine hiljada dodjosa. Ma daj.
    (djole, 5. februar 2023 14:56)

    # Link komentara

  65. 1024

    ranjeni crnogorac - neko ga budi da ide da radi
    (hehe, 05. februar 2023 12:29)

    Neko je bio ranjen u borbi a neko je šetao opanke i od oružja imao britvicu.
    (Mr. Montenegro, 5. februar 2023 14:52)

    # Link komentara

  66. Albanci u Albaniji su oko 40% hrišćani (23% katolika i 17% pravoslavaca).
    (Danilo, 5. februar 2023 13:54)

    Po popisu stanovnika 11% katolika i 7% pravoslavaca.
    (wiener, 5. februar 2023 14:51)

    # Link komentara

  67. Auuu brate, islamsku Albaniju predstavlja Marija sa Isusom u narucju. I neka mi neko ne prica kako su Albanci izvorno Hriscani. Bili su nekada, vec vekovima vise nisu, tacka.
    (Harry, 5. februar 2023 12:24)

    Ajde zašto tako lupaš?!

    Albanci su danas barem četvrtina katolici i nešto manje pravoslavci!
    (Sine ratio, 5. februar 2023 14:50)

    # Link komentara

  68. Kada citam komentare ovde ozbiljno sam zabrinut za mentalno zdravlje ljudi koji zive na Balkanu
    (pera, 5. februar 2023 14:46)

    # Link komentara

  69. Da napomenem,Kosovka devojka je u stvari Kosovka djevojka,bolje rečeno Kosovka đevojka,sve srpske narodne pesme su napisane ijekavicom iz prostog razloga jer ekavice nije ni bilo,uzalud je neko pokušao da "Kosovka đevojka" "napaše" na ekavicu i napravi neki ružni plagijat iz političkih razloga pa imamo primer"hleba bijeloga"," i lijeva noga do kolena","bijelome dvoru"......radi rimovanja,što dokazuje da bi na čistoj ekavici rimovanje bilo nemoguće,jednostavno,srpske narodne pesme ekavicom bi bile smešne :(
    (cvrko, 5. februar 2023 14:41)

    # Link komentara

  70. ...
    Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće?
    (21VEK, 05. februar 2023 13:43)

    Kolka si ti budala.
    (GoranH, 5. februar 2023 14:38)

    # Link komentara

  71. Nema (tzv) Kosova? Trudili se da nadu ali nikako. Kako sto su za Albaniju stavili pravoslavni motiv koji je naslikao Nikola Pnufri (Grk).

    Za one koji ne znaju teritorija danasnje Albanje je takodje bila srpska teritorija sa puno pravoslavnih crkava, manastira, grobalja. Skadar je bila srpska prestonica. Sv Jovan Vladimir itd i oni pre njega.
    Izvucite sada analogiju sa KiM, neko to perfidno radi vekovima a mi se smanjujemo i ubedjuju nas da se saglasavamo sa tim. Glupi Srbi.
    (Ivan, 5. februar 2023 14:35)

    # Link komentara

  72. Srbiju predstavlja "Ranjeni Crnogorac"? A Crnu Goru?
    (Zveki, 5. februar 2023 12:22)
    znase slika "Crnogorac leži i odmara se"
    (grga666, 05. februar 2023 13:35)

    No nego: "Crnogorac u posetu rođaku iz BG".
    (Miki, 5. februar 2023 14:33)

    # Link komentara

  73. Niti Tesla,niti Pupin a niti Milanković nemaju nikakve veze sa Srbijom. Tesla i Milanković rođeni u Hrvatskoj a Pupin rođen u AU. Dokle se mislite kititi tuđim perjem. Dokle će te mješati vjeroispovjest i nacionalnost? Tesla i Milanković su Hrvatski naučnici. A za one koji tvrde da je Ban Jelačić po toj logici Srbin su u krivo. Petrovaradin mjesto rođenja Jelačića koji je rođen u 19 vijeku tada je takođe bio u AU. A Vojvodina je anaksirana u tadašnju kraljevinu SHS 1918 godine.Pa sad ti računaj. Znam da ovaj tekst neće ugledati svijetlo dana jer istina boli ali nema veze. Sve jedno vas sve skupa u redakciji pozdravljam.
    (vidikovac, 5. februar 2023 14:26)

    # Link komentara

  74. 13:02.......Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga. Onda ih Bog, toliko pravoslavne, kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme brat Srbin se punio sa mržnjom prema braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom, a zato i ostali nepokoreni! A posle ropstva i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom izbija na vekovno hrvatsko i katoličko more, a šta katolička braća sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima... "Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla, njima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape, a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".
    Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Osmanlije tu Vizantiju, koja je podelila Isusovu Crkvu u 11veku, ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u muslimansku Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Rimski papa je od priznanja Hrišćanstva i prvog pape Siricija 385g nenadvladiv! Islam je spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide da se širi.
    (Vera, 5. februar 2023 14:25)

    # Link komentara

  75. Albanci u Albaniji su oko 40% hrišćani (23% katolika i 17% pravoslavaca).
    (Danilo, 05. februar 2023 13:54)

    Da ti Hrišćani su Grci, Srbi, Crnogorci, Makedonci (možda je bolje reći Grci i Sloveni) kojima su nasilno promenjena imena i prezimena i nisu smeli da se izjašnjavaju nikako drugačije osim kao Albanci. I dan danas ne mogu se proneniti ime i prezime i vratiti izvorna. Može samo prezime na primer ali ne i ime, ili obrnuto.
    (only fools and horses, 5. februar 2023 14:24)

    # Link komentara

  76. (21VEK, 5. februar 2023 13:43)

    Ти изједначаваш јужне словене само са хрватима!?
    Навикао сам на свакакве хрватске глупости али ипак си ми привукао пажњу овом твојом.
    (Милош, 5. februar 2023 14:23)

    # Link komentara

  77. Ranjeni Crnogorac. Pa svi Srbi su poreklom Crnogorci.
    (Čarnojevič, 5. februar 2023 14:12)

    # Link komentara

  78. @ 13:02. Bravo covece!!! Ulepasa mi dan. Hvala ti puno.
    (YukioMishima, 5. februar 2023 13:55)

    # Link komentara

  79. Albanci stavili Mariju sa Isusom, a Hrvati ženu Ilirku hahaha
    Ali ta hrvatska slika je čudo, ko i Majka Hrvata.
    Srbi stavljaju logično svoje mitove...
    (Mikac, 05. februar 2023 13:41)

    Albanci u Albaniji su oko 40% hrišćani (23% katolika i 17% pravoslavaca).
    (Danilo, 5. februar 2023 13:54)

    # Link komentara

  80. Albanci stavili Mariju sa Isusom, a Hrvati ženu Ilirku hahaha
    Ali ta hrvatska slika je čudo, ko i Majka Hrvata.
    Srbi stavljaju logično svoje mitove...
    (Mikac, 5. februar 2023 13:41)

    # Link komentara

  81. Kosovka devojka predstavlja Kosovo*. Gde su lokalni autori?
    (Zeolit, 5. februar 2023 13:39)

    # Link komentara

  82. Hrvatska slika je daleko bolja od Mona Lize. Guglao sam i naprosto ne mogu da verujem, a prvi put čujem za nju...
    (Mile, 5. februar 2023 13:38)

    # Link komentara

  83. Srbiju predstavlja "Ranjeni Crnogorac"? A Crnu Goru?
    (Zveki, 5. februar 2023 12:22)
    znase slika "Crnogorac leži i odmara se"
    (grga666, 5. februar 2023 13:35)

    # Link komentara

  84. Ako govorimo o slikama koje su ulje na platnu, onda svakako neprikosnoveni Paja Jovanović ili Uroš Predić, to je najbolje što imamo. Ako se govori o freskama u manastirima svakako Beli Anđeo iz Mileševe.
    (Realnost, 5. februar 2023 12:42)

    Kada pomenuste Paju Jovanovica, da li je ovo kod Bugara njegova Borba petlova - ne mogu da uvelicam sliku, nemam Twitter, ali ovo sto vidim podseca po kompoziciji?
    (neobicno, 5. februar 2023 13:30)

    # Link komentara

  85. @neobicno
    Mi da smo neki hriscani, komunizam i njihovi potomci nas ne bi jahali i dan danas.
    (objavite mekad neki komentar., 5. februar 2023 12:49)

    Ima istine u tome, hriscanstvo se u Srbiji praktikuje na razlicite nacine: cisto kao tradicija, paganski, istinski itt. Ima tu i odgovornosti crkve koja ponasanjem nekih svojih vodecih clanova okrece ljude samima sebi i onda tu svako pronalazi veru ne neki svoj nacin.
    (neobicno, 5. februar 2023 13:29)

    # Link komentara

  86. A takozvano Kosovo?
    (Sasa, 5. februar 2023 13:26)

    # Link komentara

  87. Bilo šta od najvećeg Save Šumanovića
    (dakiliz, 5. februar 2023 13:13)

    # Link komentara

  88. seoba Srba ..od istog slikara
    (nenad, 5. februar 2023 13:05)

    # Link komentara

  89. (Zoran, 5. februar 2023 12:09)

    Nepoznati grčki autor!?


    Ovo zvuči kao i cela bečko-berlinska škola - nepoznati zlikovci srpsko-ruskog porekla!

    Ti "grci" već 2500 godina nemaju ni šahistu!

    Izgledaju kao liliputanci, idi do Atine i pogledaj grke na šta liče.

    Srbi i danas imaju antičku lepotu, atletizam, dominaciju u sportovima gde se traži upravo sklad velike anatomije i njene dobre motorike, i danas naši klinci osvajaju medalje u fizici, matematici, bioelektronici, promenili smo sliku 20. i 21. veka sa Teslom, Pupinom, Milankovićem, Marićkom i njenim bratom, Vladikom Nikolajem, Dučićem, Ilićem!

    Kao u ono vreme Pitagora, Diogen, Aristotel, Sokrat...

    Da ne pričam da od čuvene Sparte grci nemaju borbuljak pomena vredan, a da smo mi uvek u borbenoj gotovosti i u ratu sa nekim. Nkead zvanično, nekad ovako prećutno, ali nikad mir!

    I evo, sad ova luciferova, ali naučna IV industrisjka revolucija, jel centar možda u Atini ili "srpskoj Atini"?

    I zašto Novi Sad zovu "srpska Atina", kad je lepši, pametniji, naučniji, obazovaniji i koncepptalno i suštinski ZNAČAJNIJI GARD OD ATINE!

    Atina je samo izgrađena "od nepoznatog arhitetke grčkog porekla"... i da skratim.

    Kreni Grčkom, počni da obilaziš manastire, i videćeš koliko ih je "utemljeno od srpskih monaha". Mi smo im dakle dizali i kulturu, i manastire, a nekako smo preinačeni u "nepoznate autore grčkog prokela"...
    (Ja rečima mogu da tvrdim da sam leptir, ali mi niko ne leti u porodici najmanje 2500 godina!, 5. februar 2023 13:02)

    # Link komentara

  90. Koga briga za umetnost, dajte vi Evropske karte prezimena i gena da onda vidite komentare, biće ih najmanje 1000.
    (Medi, 5. februar 2023 12:58)

    # Link komentara

  91. Meni je ova hrvatska slika puno lepša od italijanske Mona Lise, a evo sada za nju čujem prvi put. Neverovatno.
    (Mila, 5. februar 2023 12:56)

    # Link komentara

  92. A Pikaso kao Pikaču i pokemoni da su na slici...
    (Prevara najveća u istoriji slikarstva!, 5. februar 2023 12:53)

    # Link komentara

  93. Albanija i Makedonija nemaju svoje umetnike pa mora nešto bizarno da se izmisli.
    (Sale, 5. februar 2023 12:51)

    # Link komentara

  94. @neobicno
    Mi da smo neki hriscani, komunizam i njihovi potomci nas ne bi jahali i dan danas.
    (objavite mekad neki komentar., 5. februar 2023 12:49)

    # Link komentara

  95. Nema (tzv) Kosova? Trudili se da nadu ali nikako. Kako sto su za Albaniju stavili pravoslavni motiv koji je naslikao Nikola Pnufri (Grk). Ukrajinu predstavlja slika Rusa? Po nacionalnosti, po drzavi u kojoj je rodjen,... Sve dok Hruscov nije malo menjao granice. Za Crnu Goru izabrase delo Maltezana, poklonjeno Rusima pa Srbima, cuvano u Beogradu pa prebaceno u Crnu Goru, sada u Ostrogu u vlasnistvu SPC. Jedino sto su crnogorci uradili je da su ukrali jedan safir.
    Odlican izbor!
    (Liman3, 5. februar 2023 12:48)

    # Link komentara

  96. Србију треба да представља портрет Чича Драже Уроша Предића.
    (Предлог, 5. februar 2023 12:45)

    # Link komentara

  97. Ako govorimo o slikama koje su ulje na platnu, onda svakako neprikosnoveni Paja Jovanović ili Uroš Predić, to je najbolje što imamo. Ako se govori o freskama u manastirima svakako Beli Anđeo iz Mileševe.
    (Realnost, 5. februar 2023 12:42)

    # Link komentara

  98. Alo bre kosovska devojka???
    (Godexhevo shqipëtar, 5. februar 2023 12:41)

    # Link komentara

  99. "Dvabašibozuka ispred kapije" Paje Jovanovića.
    (mnjam, 5. februar 2023 12:37)

    # Link komentara

  100. Jedini zanimljivi podatak je da Terrible Maps prepoznaje Kosovo kao deo Srbije.
    (juhu, 5. februar 2023 12:32)

    # Link komentara

  101. ranjeni crnogorac - neko ga budi da ide da radi
    (hehe, 5. februar 2023 12:29)

    # Link komentara

  102. Auuu brate, islamsku Albaniju predstavlja Marija sa Isusom u narucju. I neka mi neko ne prica kako su Albanci izvorno Hriscani. Bili su nekada, vec vekovima vise nisu, tacka.
    (Harry, 5. februar 2023 12:24)

    # Link komentara

  103. Albanija je pun pogodak, odnosno pomašaj.
    (zare, 5. februar 2023 12:24)

    # Link komentara

  104. Srbiju treba da predstavlja Beli Andjeo iz Mileseve !
    (sad, 5. februar 2023 11:48)

    Logično, kada su ga već Ameri poslali u svemir pre više decenija kao jedan od simbola naše civilizacije. Ali ne, hrišćanska freska simbolizuje Albaniju - iako je to kompliment hrišćanskoj kulturi koja je iznedrila najvredniju umetninu u toj muslimanskoj zemlji, to je takođe i zamena teza, još će doći vreme da njih proglase većim hrišćanima od Srba i da kažu da su crkve na Kosovu njihove
    (Neobično, 5. februar 2023 12:23)

    # Link komentara

  105. Srbiju predstavlja "Ranjeni Crnogorac"? A Crnu Goru?
    (Zveki, 5. februar 2023 12:22)

    # Link komentara

  106. Nemojte da veličate umetnička dela teritorijalnim kvadratnim kilometrima...
    To nije lepo, molim lepo!
    (Moram da kažem, 5. februar 2023 12:21)

    # Link komentara

  107. Srbiju bi trebalo da predstavlja Beli andjeo iz Mileseve bez obzira sto je rec o nepoznatom grckom autoru. A albanci i Bogorodica to je vise nego bizarno imajuci u vidu % muslimana i odnos prema manastirima i crkvama na Kosovu
    (Zoran, 5. februar 2023 12:09)

    # Link komentara

  108. Zbunili su se na Krimu, a i sire.
    (breze, 5. februar 2023 12:06)

    # Link komentara

  109. Italija jedna sve samo ne precenjena zemlja predstavljena sa verovatno najprecenjenijom slikom u istoriji.
    (Nebojša, 5. februar 2023 11:56)

    # Link komentara

  110. odličan izbor, možda bi izgledalo drugačije da su izdvojili po pokrajinama npr
    (hadzimika, 5. februar 2023 11:53)

    # Link komentara

  111. "Kosovka devojka", Uros Predic.
    (Pirotehnicar, 5. februar 2023 11:52)

    # Link komentara

  112. Srbiju treba da predstavlja Beli Andjeo iz Mileseve !
    (sad, 5. februar 2023 11:48)

    # Link komentara