Metalika – tvrdo i brzo već 40 godina

Jedan od najvažnijih bendova rok-muzike Metalika slavi četiri decenije postojanja i 30 godina od kultnog Crnog albuma. Okupili su se igrom slučaja i ispisali istoriju.

Izvor: DW
Pošaljite komentar
  1. (EU Citizen, 1. novembar 2021 09:19)

    Fasinantno kako svaki tvoj komentar istovremeno zvuči kao da ga je pisao ogorčeni starac i razmaženo derište koje su svi s razlogom izbegavali u školi.
    (Trt, 2. novembar 2021 12:19)

    # Link komentara

  2. "...kupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days,Citizen, 1. novembar 2021 09:19) # Link komentara
    Pazi kad ne mogu da verujem da nas jos ima 'prezivelih' koji se secaju bioskopa "Drina", berze ploca i kaseta, ekipe HM i Hard Core fazona, muljavo presnimljenih demo snimaka na TDK i Maxell kasetama..jesi li narucivao preko "Fat Cat Records" ili onih svajcaraca? Ja jos cekam naruceni "Metal Massacre III"..:-))) E, da - sta li je bilo sa Gvidom koji je donosio hard core i punk singlove,pretezno iz Finske?
    (Gabrijel Omar, 2. novembar 2021 12:11)

    # Link komentara

  3. (EU Citizen, 01. novembar 2021 09:19)

    Ma sve si ti slušao i svakog znaš - gospodar pripovetki ispred dragstora.
    (Bojan, 2. novembar 2021 08:56)

    # Link komentara

  4. Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.
    (Locutus, 01. novembar 2021 15:03)

    Ti baš ne znaš mnogo o ovom bendu, jel da?
    (Đole, 2. novembar 2021 08:52)

    # Link komentara

  5. Drago mi je zbog metalike oni meni do skoro bili najomiljeniji bend
    Hvala (muster of puppets, ride the lightning(✝️⚡))
    (Milos Ljujic, 2. novembar 2021 07:44)

    # Link komentara

  6. u muzici su kao bmw u autoindustriji i to je to, ne takmice se ni sa kim, jednostavno su na vrhu. Naravno za druge vrste mizike postoje bendovi za koje se može reći da su mercedes ili slično, ali u svakom slucaju su premium..
    (neutralan1, 1. novembar 2021 22:45)

    # Link komentara

  7. Iako mi vise leze Mejdeni kad slusam studijske albume, sto se zive svirke tice, ne mogu da prismrde Metalici.
    (Pavle, 1. novembar 2021 18:53)

    # Link komentara

  8. Metalac u penziji Pa nije se bas Hetfield mesao u produkciju AJFA nego je Lars na ocigled producenta tik pred snimanje albuma smanjio basove i pojacao bubanj. U sustini pocev od prvog albuma, bas se lagano smanjivao, zahvaljujuci Larsu, tako kad se poslusaju verzije sa pojacanim (citaj normalnim) basom imamo neverovatno dobre kompozicije. Burton je inace bio neverovatan virtuoz ali po meni pre svega neverovatan kompozitor. Bas je za jednu pesmu metalike, kao kompletan bas opus jednog albuma nekog solidnog benda.
    (Milan, 1. novembar 2021 17:50)

    # Link komentara

  9. Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

    kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

    uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

    davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
    (dd, 31. oktobar 2021 10:25)

    Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.
    (Locutus, 1. novembar 2021 15:03)

    # Link komentara

  10. To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
    Smešno!
    (Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

    'Masna kosa i prišivci s đavolima' nema nikakve veze s time da niko ko se iole razume u muziku ne ceni nijedan Metalikin album posle crnog.
    (Đole, 1. novembar 2021 14:57)

    # Link komentara

  11. Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.
    (Aleksandar, 31. oktobar 2021 09:08)

    Iron Maiden ne može? ACDC ne može?
    (Mančo, 1. novembar 2021 12:33)

    # Link komentara

  12. Ne postoje teži smarači od teških metalaca.
    (Radiša Poreski Platiša, 1. novembar 2021 10:46)

    # Link komentara

  13. mlacenje prazne slame....uzasan bend!
    (dejan, 1. novembar 2021 10:01)

    # Link komentara

  14. Jedan od pet-šest najvećih bendova ikad, uz Stonse, Nirvanu i slične veličine. Nikad neću zaboraviti kada je pre skoro četrdeset godina, u dobro organizovanu i sa inostranstvom jako povezanu ekipu od par stotina najljućih malih beogradskih metalaca, okupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell i ostale švercovane kasete) legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days, danas deca sve to imaju na tanjiru, tj. na dva klika, ali džabe kada je muzika 98% komercijalni šit u rukama crony-korporatnih neomarksističkih lopova ili opskurni i pretenciozni produkti raznih "genija" iz kevinog i ćaletovog suterena, odnosno, fali najvažniji sastojak, neki novi Stonsi, Metaliike, Nirvane, a, glavno, fali sociološka podloga, jer su, barem na zapadu, u istočnoj Evropi i Aziji je situacija, osim u strogim centrima većih gradova, poput našeg "kruga dvojke", ipak dosta bolja, mlađe generacije nažalost isto 98% razmaženi i degenerisani nesretnici ispranog mozga... :)) Šta da kažem, osim da vaspitavam decu da budu totalno drukčija od zapadnih milenijalaca, koji su defniitivno najveći generacijski promašaj u istoriji (za zumere je još rano presuđivati, ima razloga za oprezni optimizam, ali i za pesimizam :) ) i vrate slobodu zapadnom svetu, i znam da to i mnogi drugi svesni ljudi rade :)
    (EU Citizen, 1. novembar 2021 09:19)

    # Link komentara

  15. Gordan Kicic je uhvatio trzalicu na svakom njhovom koncertu i kaze da su bili mnogo srecni kada su ga upoznali.
    (fikus, 1. novembar 2021 04:54)

    # Link komentara

  16. davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
    (dd, 31. oktobar 2021 10:25)

    ovako su prevazišli žanr, i to je najbolje za sve.
    (neutral fe, 1. novembar 2021 02:43)

    # Link komentara

  17. Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
    (bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

    Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?
    (rukopoložen, 31. oktobar 2021 11:56)

    što bi rekao scott ian iz anthrax-a "kome je nasa muzika previse meka bolje da sluša bušilicu"...
    (neutral fe, 1. novembar 2021 02:40)

    # Link komentara

  18. and justice for all, ride the lightining, najjači bend ikada.
    (z’brda, 1. novembar 2021 02:01)

    # Link komentara

  19. Citam text i vrtim nothing else matters u glavi iako je nisam cuo bukvalno godinama.. Metallica je jedan od rijetkih bendova koji je uspjesno evoluirao i mjenjao se sa vremenom.. Hard kor fanovi priznaju samo prva 4 albuma, meni je svaki odlican osim Death Magnetic, to mi je cudno i bzvz, ne kazem da je lose.. Ne mozes prziti isto sa 20, 40 i sa 60, to nije realno.. Sad slusam pretezno Tool i njihove metal opere od 12 minuta a "porastao" sam uz Metallicu, Sepulturu RATM, Iron Maiden..
    Long live and prosper, friends
    (luminor, 1. novembar 2021 01:00)

    # Link komentara

  20. Da dodam da sam na drugom koncertu pokupio par trzalica 😛
    Ali zadnjih 20 godina smo se rastali:
    Load reload st anger ništa od toga me nije dotaklo kao prvih 10 godina, tad smo odrastali, svaki album sam znao napamet, i sad, msm da sam ja osto zarobljen u tih prvih 10 godina i nemam neku želju da ih kvarim zadnjim albumima. Ali sledeći koncert ne bih propustio šta god da sviraju.
    (Maki, 31. oktobar 2021 23:52)

    # Link komentara

  21. Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
    (Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
    Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.
    (Back in Black, 31. oktobar 2021 19:54)

    Sto se punjenja stadiona tice tu su i dan danas vrlo uspesni Guns N Roses,Bon Jovi,U2,Aerosmith.
    (Guns N Roses, 31. oktobar 2021 23:15)

    # Link komentara

  22. @vrdalama
    I ja.
    (Ha, 31. oktobar 2021 21:01)

    # Link komentara

  23. Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
    (Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
    Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.
    (Back in Black, 31. oktobar 2021 19:54)

    # Link komentara

  24. Na nasoj sceni najblizi su "Garavom Sokaku"..to je taj senzibilitet i cvrstina..
    (Sukrija, 31. oktobar 2021 19:46)

    # Link komentara

  25. Ako cita Metallica nek skoknu do BGa na jedan uzivo Creeping death🔥🔥🔥🤘 imaju fanove
    (Metal up your a.ss, 31. oktobar 2021 16:55)

    # Link komentara

  26. Za veliki uspeh "Black" albuma velike zasluge ima i producent Bob Rock koji ih je produkcijski "ispeglao". Njegova je zasluga što je našao podnošljivi optimum između "Metalika" treš i komercijannog zvuka.

    Ne prethodnon albumu "And Justice for all..." James Hetfield se petljao tamo gde mu nije mesto u produkciju i poprilično zabrljao. Basovi su zamrljani i skoro nečujni i slično ali da ne širim priču. Verovatno je to bio razlog što su angažovali BR.

    Nemojte me pogrešno razumeti volim i "AJFA", ima tu dosta dobrih momenata...
    (Metalac u penziji, 31. oktobar 2021 16:34)

    # Link komentara

  27. Prvih par albuma pristojno, ostalo loše. Za klince koji počinju da šire horizonte, nije loš početak preslušati metaliku
    (Misa, 31. oktobar 2021 14:36)

    # Link komentara

  28. dd@

    Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
    To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
    Smešno!
    (Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  29. "I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa." Mojo

    Bi li ti to prodao druze, ne pitam za cenu?
    U prave bi ruke doslo, veruj mi
    (Rocker_CH, 31. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  30. legende, jedni od najvećih ikada
    (roki, 31. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  31. dd@

    Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
    To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
    Smešno!
    (Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  32. Jbt. ne mogu da verujem da su preskočili da pomenu njihov najbolji album ...And justice for all. S tim albumom su ušli u legendu.Tu je bio vrhunac njihove karijere.
    (La la iz Banata, 31. oktobar 2021 13:46)

    # Link komentara

  33. Na Kill .. se trazili, na Ride ... se pronasli, na Masters izgradili, na And... diplomirali. Sa Black su samo postali dostupni celom svetu i skinuli lovu. Kao klinac sam dobio na kaseti Kill... reko sta je ovo. I poceo da pratim koliko je to bilo moguce u to vreme. Pocetkom i ranih osamdesetih kod nas je bila velika kriza i nije bilo sve dostupno. Ali kada je izasao And ..., to je bilo to, jedan od najboljih albuma svih vremena. Mislim da je to 1987 ili 1988, i tada se vec zivelo bolje i albumi su poceli dolaziti na vreme. To se slusalo i slusalo do beskonacno.
    (mr, 31. oktobar 2021 13:34)

    # Link komentara

  34. Ni reci o Justice for all albumu je greh. Najbolji album posle MOP. Black album je dobar ali popularnost su im doneli predhodni albumu. Black je samo komercijalna nadgradnja, nesto nalik kad cokoladi dodas lesnike.
    (mihajlo, 31. oktobar 2021 13:30)

    # Link komentara

  35. Metalika je moj drug..!!
    (Đorđe, 31. oktobar 2021 13:17)

    # Link komentara

  36. (Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)

    Pune i Maideni stadione kao od šale i dan danas ali to vama Metallica fan bojevima najviše smeta pa ne pominjete tu činjenicu kao i činjenicu koja je iznešena u tekstu da je uticaj na Metallicu imao baš Iron Maiden
    (delta, 31. oktobar 2021 12:42)

    # Link komentara

  37. "Bubnjar traži druge metal-muzičare za džemovanje. Uticaji: Tygers of Pan Tang, Diamond Head, Iron Maiden."

    Uticaj Iron Maiden....da se zna ko su BOGOVI od kojih je i Metallica učila.

    UP THE IRONS!!!!!
    (trooper, 31. oktobar 2021 12:39)

    # Link komentara

  38. Nećemo metalike...
    (Domaćin, 31. oktobar 2021 12:29)

    # Link komentara

  39. ...And Justice For All, sve posle nije vredno kao prva četiri albuma...
    (banat uber alles, 31. oktobar 2021 12:27)

    # Link komentara

  40. Slušao sam albume od 2000. naovamo i ima solidnih pesama ali nijedna za oduševljenje, poslednja stvarno kvalitetna pesma Metallice je No Leaf Clover sa albuma S&M
    (Pera Ložač, 31. oktobar 2021 12:27)

    # Link komentara

  41. Odlican bend, verovatno jedan od najvecih ikad, muzika generalno visokog kvaliteta...sto se mene licno tice, bend koji mi je obelezio detinjstvo i koji me je, da kazem, uveo u metal muziku, prakticno sam odrastao na black albumu i uvek mogu da ih slusam, za veliku vecinu danasnje muzike su klasa, ne vredi ni uporedjivati...
    (dS>0, 31. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  42. Meraklija je definitivno stavi svoj zig ne samo u istoriji metalne muzike vec u istoriji generalno.
    Onaj osecaj kad izlazis na travnati teren stadiona JNA i probijas se kroz masu a sa stejdza krece Blekened je neopisiv. Ipak vise bih voleo i cenio da su ostali verni svom starom zvuku do izlaska Blek albuma. Ovako su bend pretvorili u brend a brendovi su za prodaju.
    Na kraju ne zaboravimo one koji su bili deo ove metalne masine, Klif Barton, MegaDejv, Dzejson new kid.
    Hvala vam na svemu!!!
    (DJony, 31. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  43. Zašto se neki bendovi prozivaju da su se prodali? Kad si tinejdžer, pa negde do 25 godine, buntovan si, ne sviđa ti se sistem, poredak, nepravda, više si opijen nego svestan i u to vreme je čovek i najkreativniji, može da se izrazi kako želi, bez straha od posledica. Kasnije, ako si uspešan u tome što si radio, dolazi vreme na naplatu. Pogledajte snimke Metalike iz osamdesetih, tu se najbolje vidi količina energije. Pa sad je i jedan Slayer teška komercijala a u to vreme su bili još žešći od Metalike. Voleo bih i da čujem od ovih mlađih šta je sad aktuelno u metal muzici, čisto da se vratim u mlađe dane :)
    (Neplivač, 31. oktobar 2021 12:06)

    # Link komentara

  44. Interesantni likovi, Džejms i Kirk virtuozi bili i ostali - [link] dok Larsa realno treba da zameni sin Majls [link]
    (Rob solidan, 31. oktobar 2021 11:57)

    # Link komentara

  45. Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
    (bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

    Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?
    (rukopoložen, 31. oktobar 2021 11:56)

    # Link komentara

  46. 40 godina bez skandala i ostalih gluposti zarad popularnosti… Iskreni do koske.
    Najveći bend ikada. Bez komercijale pune stadione gde god dodju 40 god bez prekida.
    Žal ostaje za Bartonom koji je nezamenjiv vec toliko godina. Najbolji basista na svetu.
    (Legende ali prave, 31. oktobar 2021 11:51)

    # Link komentara

  47. I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
    Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.
    (Back in Black, 31. oktobar 2021 09:49)

    Pa šta sa tim? Da ne treba orden da ti damo?
    (Rok, metal i pank su mrtvi!, 31. oktobar 2021 11:48)

    # Link komentara

  48. Tvrdo i brzo-Buba i Jala!
    (Baba Tića, 31. oktobar 2021 11:44)

    # Link komentara

  49. The Black je po mom mišljenju najbolji album ikada, a njihov koncert na JNA najbolji na kojem sam ikada bio.
    (Brutal Deluxe, 31. oktobar 2021 09:50)
    Stvar ukusa meni je "And Justice for All"
    remek delo.
    (Back in Black, 31. oktobar 2021 11:34)

    # Link komentara

  50. Odličan bend čiju karijeru pratim od samog početka.
    Jesu brzi i žestoki ,ali je generalno utisak da su najbolji kada su manje brzi i manje žestoki.
    Upravo zbog toga "Crni album " i jeste stekao status kultnog.

    Zamislite samo dolazak iz vojske,hiper inflaciju,hladnu zimu,restrikciju struje, prazne rafove u marketima, plate od 10 DM, kuponi za šećer,brašno i ulje, benzin na flašicu...

    A onda staviš "Crni album" na najjače i život ti postane nekako bolji...
    Moje komšije,iako većina penzosi, su ga naučili napamet.Legao im je kao puna šaka "Bensedina".

    Hvala im za sve.Sada ću od Alexe da tražim himnu.Pod himnom mislim na singl "Disappear".
    (Čeki opinionista del cazzo, 31. oktobar 2021 11:19)

    # Link komentara

  51. metalika...moj dobar drug
    (kimi, 31. oktobar 2021 11:15)

    # Link komentara

  52. Najveći bend na svetu!
    (Kole, 31. oktobar 2021 11:14)

    # Link komentara

  53. Uspela sam (iz objektivnih razloga) da propustim oba koncerta u Beogradu, nadam se da će doći i treći put.
    (Vrdalama, 31. oktobar 2021 11:01)

    # Link komentara

  54. @Maki
    Još uvek se sećam kad je krenuo One. Zatvorene oči i potpuno uživanje. I dan danas kad čujem One, zatvorim oči i vrati me skroz na taj koncert. Zaista fenomenalno!
    (Aerospace, 31. oktobar 2021 10:46)

    # Link komentara

  55. It should have been Lars
    (rurki, 31. oktobar 2021 10:26)

    # Link komentara

  56. Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

    kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

    uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

    davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
    (dd, 31. oktobar 2021 10:25)

    # Link komentara

  57. Od 5 do 8 razreda nisam pustio nijednu drugu kasetu osim metallice

    Metallica moj dobar drugar!!!
    (dizajner, 31. oktobar 2021 10:22)

    # Link komentara

  58. metalika moj dobar drugar
    (goran, 31. oktobar 2021 10:20)

    # Link komentara

  59. Jednostavno najbolji najveći najjači, bend na svetu ikad
    (Papa het, 31. oktobar 2021 10:18)

    # Link komentara

  60. Metallica my good friend!!! Vamos +40!!
    (unknown, 31. oktobar 2021 10:09)

    # Link komentara

  61. Nije to to vec odavno.
    (Dovla, 31. oktobar 2021 10:02)

    # Link komentara

  62. Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
    (bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

    # Link komentara

  63. Nikad prije nisam slušao heavy metal i Metalicu,više rok i elektronsku muziku, ali u zadnje vrijeme često slušam Unforgiven.Kakva pjesma.
    (Treta, 31. oktobar 2021 09:52)

    # Link komentara

  64. The Black je po mom mišljenju najbolji album ikada, a njihov koncert na JNA najbolji na kojem sam ikada bio.
    (Brutal Deluxe, 31. oktobar 2021 09:50)

    # Link komentara

  65. I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
    Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.
    (Back in Black, 31. oktobar 2021 09:49)

    # Link komentara

  66. Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
    (Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)

    # Link komentara

  67. Dobra je Metalika ali bi bilo bolje, isto važi za Perl džem ili Stounse da više ne snimaju albume jer su istrošeni pa onda i na koncertima smaraju sa novim pesmama koje nikoga ne zanimaju a i krnje legendu.
    (Uspavani krokodil, 31. oktobar 2021 09:31)

    # Link komentara

  68. Gladi sam ih prvi put u Budimpešti 1991, 23/08.
    To je bio Monsters of Rock i najbolji koncert u mom životu.
    Živela Metallica
    (Kopenhagen, 31. oktobar 2021 09:27)

    # Link komentara

  69. Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.
    (Aleksandar, 31. oktobar 2021 09:08)

    # Link komentara

  70. Bravo za tekst!

    Nadam se da će i našu zemlju posetiti bar još jednom.
    (baldhawk, 31. oktobar 2021 09:07)

    # Link komentara

  71. Ahhh, odrastao uz njih, najveća radost prvi koncert na partizanu, nestvaran, gledan iz fan pita naravno.
    Legende.
    (Maki, 31. oktobar 2021 09:06)

    # Link komentara

  72. Brendirani bend. A sve je pocelo iskreno.
    (True, 31. oktobar 2021 09:06)

    # Link komentara

  73. Daj zovite ih da dodju u Srbiju.
    (ja, 31. oktobar 2021 09:02)

    # Link komentara