1. Potpuno nepravedno izostavljeni (odnosno definitivno pripadaju toj listi u prvih deset) su Iron Maiden - Iron Maiden, Metallica - Kill 'em All, Rammstein - Herzeleid, Dire Straits - Dire Straits, Jean-Michel Jarre - Deserted Palace
    (Cvilidreta, 25. oktobar 2021 14:41)

    # Link komentara

  2. Sade - Diamond Life
    Big Country - The Crossing
    The Clash - The Clash
    U2 - Boy
    Duran Duran - Duran Duran
    The Smiths - The Smiths
    (Nemam blage veze, 22. oktobar 2021 23:51)

    # Link komentara

  3. Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
    Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...
    (Žurkolomac, 16. oktobar 2021 20:42)

    A tema, debitantski albumi, ali se po običaju i ne obrati pažnja na članak, već se krene k'o Maksim po diviziji.
    (Krenuli sa live albumom, 22. oktobar 2021 23:44)

    # Link komentara

  4. "Deep Purple in Rock u prvih pet........."

    Prijatelju, jel citas ti tekst uopste? Lista je vezana za debitantske albume.

    In Rock je 5. album Deep Purpla, nema veze sa debitantskim albumom.

    I jos gomila drugih pominje neke albume koji uopste nisu debitantski albumi.
    (Radonja, 19. oktobar 2021 01:07)

    # Link komentara

  5. Rep uopste nije muzika i zato ne treba da bude na ovoj listi.
    (Mladen, 19. oktobar 2021 00:46)

    # Link komentara

  6. Sa mnogim komentatorima se slažem, mnoge uticajne i jake bendove su izostavili. Ako ćemo o tamnoputim izvođačima niko nije pomenuo Marlija, Princa ili Lenija Kravica. Oni jesu nastavili tradiciju rokenrola (ok Princ je više pop fazon) koji kao pravac ima korene u bluz muzici. Što se tiče ove podele na "rusofile" i "zapadnjake", ja se ne bih složila sa tim da u Rusiji ljudi ne slušaju rok. Tu i tamo, na društvenim mrežama vidi se da prate prilično metal, npr. Svi veći bendovi iz tog zapadnog sveta redovno održavaju koncerte i u Rusiji, i ne razumem što bismo onda bili smatrani lošima, kad i oni to slušaju? Lično sam u detinjstvu, uz baku kojoj je radio uvek bio uključen, bukvalno po ceo dan, slušala narodnjake, i dan danas znam tonu izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada još sve nije dobilo formu turbofolka. I ne stidim se toga, čak mislim da je to bogatstvo jedno i da sam imala sreće što sam i tom zvuku u ranom detinjstvu bila izložena. Mada danas meni najviše prija rokenrol, jer u njemu su i teme raznovrsnije, ne radi se samo o ljubavi, kao npr. u tim starim narodnjacima.
    (Nataša, 18. oktobar 2021 15:09)

    # Link komentara

  7. Surfer Rosa - Pixies
    (Bill Grundy, 18. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  8. Jagged Little Pill od Alanis Morissette???
    (neverovatno da ga nema na listi, 18. oktobar 2021 11:49)

    # Link komentara

  9. Nevermind..
    (vlasta, 17. oktobar 2021 16:50)

    ...je drugi po redu album grupe Nirvana.
    (šeki, 17. oktobar 2021 20:25)

    # Link komentara

  10. Prvi album grupe Tajm je deset puta bolji od vecine ovih albuma.Samo iz male drzave potice i niko nije cuo za taj album.Ili za Korni grupu.Lebi Sol prvi album je neverovatno dobar.
    (The Who, 17. oktobar 2021 20:18)

    # Link komentara

  11. Kakva somnabulna amaterska papazjanija ! Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, Doors, Clash, Sex Pistols, Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za istotijske debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack, The Orb ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz ikona ?! Šta reći osim da su listu pravili ekstremno površni i komično samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima očigledno nedostaje osnovno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".
    (reality check, 17. oktobar 2021 17:24)

    # Link komentara

  12. Nevermind..
    (vlasta, 17. oktobar 2021 16:50)

    # Link komentara

  13. Deep Purple in Rock u prvih pet.........
    (Blackmore, 17. oktobar 2021 16:48)

    # Link komentara

  14. Gleda se sveukupno uticaj na pop kulturu, kvalitet i prodaje. Ovaj što kritikuje što je Eminem na listi, zašto kritikuješ? Lik se pojavio i počeo nešto potpuno novo u mejnstrim repu i privukao pažnju na sebe, a zatim postao najveća muzička zvezda od Majkla Džeksona. Bar je to bio ranih 2000-ih. Tako da ovaj album zaslužuje da se nađe tu.
    Zatim, žaljenje na Nas-a mi nije jasno. Slažem se da je džiber i antipatičan, ali je Illmatic najbolji hip hop album svih vremena. Plus je imao 17 godina kad ga je napisao. Strašan album.
    Generalno, neki albumi su previše nisko na listi, neki previše visoko, a naravno neki nedostaju. Takođe smatram da Hybrid Theory od Linkin Park nedostaje, bez obzira da li ih neko voli ili ne, jer je to ipak najviše i popularizovalo nu-metal tj. rep rok. A takođe je i najviše prodavan debitantski album 21. veka i najprodavaniji album 2000. godine, ispred Britni Spirs i Eminemovog Marshall Mathers LP. Mogli su biti malo objektivniji, ali verujem da su se više fokusirali na novija vremena.
    (.., 17. oktobar 2021 15:55)

    # Link komentara

  15. Sulejman@ Pises gluposti. Englezi i Ameri jesu bogovi sta se tice glazbe. U Europi nastaje klasika, opera, opereta, simfonijski orkestri. Dolaskom africkih robova u Usa misa se njihova kultura i zapadna pa nastaju pravci tipa blues, jazz, swing, rytham, soul, rock, hip hop i na koncu rap. Dakle za to su zasluzni crnci. Od bijelaca u Usa nastaje country npr Otis Taylor pa i Cash iako je on i country i folk. Folk npr Bob Dylan, grunge Nirvana. U Engleskoj nastaje heavy metal( Deep Purple) black metal(Black Sabath) Punk(Pistols) i ostali podpravci rocka. Meni osobno su Englezi jaci jer imaju Pink Floyd, Purple, Zeppelin, Sabath, Roling Stones, Pistols, Ramons, Beatlse, Oasis, Gorillaz, Iggy Pop, Bowie i more drugih. Ameri imaju Eaglese, Metalicu, Nirvanu, CCR, Canead heat i masu drugih. Ameri su raznovrsniji jer imaju masu izvodaca razlicitih zanrova i tamo nastaju pravci koji su zasluzni za razvijanje glazbe kakvu danas znamo. Jedan Elvis kojeg nazivaju kraljem rocka je odrasta s crncima i isa u crnacke crkve slusat zborove. Danas kad slusamo njegove pisme vidimo da je izrazeniji soul, rytham, gospel u djelima nego rock. Po meni Chuck Berry je kralj rocka i njegova pisma Johhny be good to jasno pokazuje. Doda bi ode Australiju zbog Nick Cave i Acdc i Kanadu zbog Cohena. Njemci imaju Scorpionse. Dakle po cemu su Spanjolci, Francuzi, Talijani zasluzni za sve ove glazbene pravce?? Po nicemu. Dakle ove drzave koje sam navea su bogovi glazbe, lirike, poezije i svega lipog
    (Che, 17. oktobar 2021 10:31)

    # Link komentara

  16. Zaboravio sam:

    Massive attack - Blue lines
    Violent femmes

    i posebno mesto fenomenalni

    Azra - Azra.
    (Uspavani krokodil, 17. oktobar 2021 09:30)

    # Link komentara

  17. Debi albumi the clash, joy division uz sex pistols, never mind the..., samo prvi the stone roses je imao takav značaj i uticaj na engleske i svetske bendove i muziku!
    (Laki, 17. oktobar 2021 08:55)

    # Link komentara

  18. Ako prvi album Elvisa Prislija nije bio uticajan, i za rok u celini i za njegovu karijeru, onda stvarno ne znam sta jeste.
    (ha ha, 16. oktobar 2021 19:25)

    Nije za rok u cjelini. Uticajniji su Chuck Berry i svi bluzisti nego Elvis.
    (Roker, 17. oktobar 2021 08:19)

    # Link komentara

  19. 2pacalypse now, nista? Nije ni na listi. Covek koji je bukvalno pa pokrenuo revoluciju u Americi.
    Jos koju godinu da je poziveo on bi bio prvi crni predsednik.

    "Soulja story", jedna od najboljih rap pesama ikad.

    Al' treba to razumeti.
    (X, 17. oktobar 2021 08:08)

    # Link komentara

  20. Hip-hop albumi nemaju (uz retke izuzetke) šta da traže na ovakvim listama. Matrice skrpljene od semplova tuđih kompozicija, preko kojih idu priče koje sa mnogo reči nesrazmerno malo govore, nemaju šta da traže uz pravu, originalnu, komponovanu muziku i ne ostavljaju utisak ni na koga, izvan kruga žanrovskih fanova.

    Soul2Soul, Sade, ABC, Oldfield prvi albumi...
    (Alex, 17. oktobar 2021 03:55)

    # Link komentara

  21. Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

    Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
    (milos, 16. oktobar 2021 20:56)

    Elektronska se ukanalila nažalost, ima tome podosta.
    Hard boiled rap je imao svrhu, kao i punk. Siromaštvo bez perspektive i bunt protiv takve sudbine. Danas je rep o ribama (ima ih ovakvih i onakvih - poznato), seksu (ima ga dobrog i lošeg - poznato), ljubavi (joj što boli - poznato).
    Trivijala.
    Magla smuda, magla oko nas - eto i ja ću dodati malo rep težine za kraj
    (Iz daljine jedva čujno dopire tvoj gas (ili Violina ?), 17. oktobar 2021 03:21)

    # Link komentara

  22. Ovo je greška, treba svih 25 da budu iz Rusije, i možda 1 iz Kine.
    (Rusofili zbunjeni, 16. oktobar 2021 20:53)

    Ti sigurno znas napamet sve albume sa liste.
    (zalutao decko, 17. oktobar 2021 02:28)

    # Link komentara

  23. Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za fantastične debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".
    (DsZK, 17. oktobar 2021 01:43)

    # Link komentara

  24. Nas is like half man half amazing!

    Ne pričajte o kulturi koju ne poznajete
    (Bio vido)


    Mozda, ako imas 12 godina.
    (Grandmaster Flash, 17. oktobar 2021 00:57)

    # Link komentara

  25. A Ivan Gavrilovc i peeevaj udri brigu na veselje.
    A Željko Šašic i gooori more tope se planine.
    A onaj sa bradom,šalom i đozlucima?
    Sk cu da ga izguglam,samo trenutak.
    Žika bre Antic - Eh da imam krila mladog orla da preletim .......
    Eee bato moj vesele devedesete.
    Opa opa pogodi te ko iz topa.
    (Back in Black, 17. oktobar 2021 00:32)

    # Link komentara

  26. Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
    (milos, 16. oktobar 2021 20:56) # Link komentara

    To govori o kvalitetu muzike danas. Nije da nema dobrih stvari, ali ovaj Hip Hop, RnB i House vec tri decenije vrte jedno te isto. Uzmi Hip Hop recimo i uporedi bilo koji album u poslednjih deset godina sa onima s kraja 80-ih i pocetka 90-ih. Ne bi stavio ni jedan u prvih 100 Hip Hop albuma ikada. Toliko samo o muzici koju generalno ne volim. Sta reci za Rok koji je moj omiljeni zanr. Kad vidis sta su svirali ti bendovi iz 70ih onda ti ove danasnje Indie grupe koje traju po par godina zvuce kao grupa pocetnika. Opet kazem ima i dobrih albuma tu i tamo, ali generalno jako slabo. A najveci je problem sto nikako da se pojavi neki novi pravac koji ce da oduva danasnji mejnstrim, kao sto se to ranije desavalo. Ja licno sam proziveo Grunge, TripHop, Rave, Drum&Bass, Goa Trance, House, Minimal. I danas odem nekada da cujem neki novi bend ili neki klub na elektronsu muziku. Ali u poslednjih deset godina zaista nisam cuo nista sto vec ranije nisam cuo.
    (Vlada, 16. oktobar 2021 23:55)

    # Link komentara

  27. Lol koja lista jbt. A samo najbolji grandz album svih vremena Ten fali, za pocetak...
    (Sabre, 16. oktobar 2021 23:28)

    # Link komentara

  28. Deca losih muzicara.
    (Exe, 16. oktobar 2021 20:35)

    Uh, kakva je to albumcina. Dokaz kultnosti je i cena ploca na discogsu. Pomenuo bih jos i:
    Plejboj - Sviraj decko
    Kazna za usi - Ispod zemlje
    Darkwood Dub - Paramparcad
    Majke - Razum i bezumlje
    (muke po bobanu, 16. oktobar 2021 22:04)

    # Link komentara

  29. Виолина зна! Рејџ је бијо најачи албун
    (Непливач, 16. oktobar 2021 21:55)

    # Link komentara

  30. Какав неопростиви неукус!
    (Фактор мира и стабилности, 16. oktobar 2021 21:54)

    # Link komentara

  31. The Stone Roses.
    (Udah, 16. oktobar 2021 21:36)

    # Link komentara

  32. Džiber gangsta Nas na drugom mestu???
    (???, 16. oktobar 2021 18:03)

    Pojma nemaš o životu. Nas je brutalno dobar MC i jedan od najboljih tekstopisaca u modernoj muzici. Taj album je savršen.
    (ZnaLac, 16. oktobar 2021 21:26)

    # Link komentara

  33. Pri album Sade je remek delo koje ce se uvek slušati.
    (Aleksandar, 16. oktobar 2021 21:24)

    # Link komentara

  34. @Sulejman,

    Evo ga SNOB! Pripadnik ELITE, tj. ''elite''. On slusa samo dzez i klasiku, wooooow! Obicno se iza ovako lose sklepanih komentara punih otrcanih frazetina kriju iskompleksirani i od drustva odbaceni pacenici bez smisla za zivljenje, a kamoli nesto drugo pa svoju toboznju posebnost traze u nekim tzv. visim sferama (muzickim, filmskim, knjizevnim, naucnim...). Ne valja pop i rok, klasika je zakon. Ne valjaju ''komercijalni'' filmovi i serije, vec iskljucivo snimci iz ruke nacinjeni u rezoluciji 480p itd. A sta je jado dzez nego deo popularne muzike, tj. pop kulture. Pogotovo dzez pre WWII, kasnije je iz tebi verovatno nepoznatih razloga ''presao'' u delimicni ili potpuni underground. Klasike imas lose koliko hoces, pogotovo u poslednjih 100 godina. Kicastije i banalnije od aktuelne MTV ljigavstine. U roku inace mozes da pronadjes neke od najboljih pesnika danasnjice (David Eugene Edwards, Vegard Sverre Tveitan, Nick Cave, Thom Yorke, Justin Broadrick, Mikael Stenne, Milan Mladenovic, Nikola Vranjkovic....). Nista nije crno belo, ali infantilne neznalice postavljaju stvari uprosceno jer sami nisu u mogucnosti da problematiku sagledaju kroz nijanse i slojeve pa apriori odbacuju i nipodastavaju sve sto ne razumeju.
    (prefinjen tip, 16. oktobar 2021 21:22)

    # Link komentara

  35. Nas is like half man half amazing!

    Ne pričajte o kulturi koju ne poznajete
    (Bio vido, 16. oktobar 2021 21:15)

    # Link komentara

  36. Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar a nema mesta za fantastične debi albume imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Red, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Metallica, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".
    (DsZK, 16. oktobar 2021 21:05)

    # Link komentara

  37. Pearl Jam - Ten
    (neko, 16. oktobar 2021 20:58)

    # Link komentara

  38. Ne znam da l komentatori ovde znaju da je Rock and Roll faktički umro i da se održava na aparatima samo malo. Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

    Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
    (milos, 16. oktobar 2021 20:56)

    # Link komentara

  39. Uspeli su da reduciraju toliko bogatu i raznovrsnu istoriju crne muzike na desetak hip hop ploca u poslednjih dvadeset godina... Beli liberali su provereno najveci rasisti.
    (Ajk, 16. oktobar 2021 20:53)

    # Link komentara

  40. Ovo je greška, treba svih 25 da budu iz Rusije, i možda 1 iz Kine.
    (Rusofili zbunjeni, 16. oktobar 2021 20:53)

    # Link komentara

  41. pa svaki album the clash je neuporedivo bolji
    nego "najbolji" od guns'n'roses,
    uvek bio i ostao dziberiski bend na kub, za 'rokere' u pokusaju
    (wer, 16. oktobar 2021 20:50)

    # Link komentara

  42. Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
    Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...
    (Žurkolomac, 16. oktobar 2021 20:42)

    # Link komentara

  43. (Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

    Meni pesme na srpskom nikad nisu izazivale nista, uvek sam se cudila ljudima koje pogadjaju nase pesme pa se uzive malo previse i pevaju sa sve zatvorenim ocima. Naravno da takvi ljudi ne razumeju ove druge, i obrnuto.
    (anima, 16. oktobar 2021 20:38)

    # Link komentara

  44. Deca losih muzicara.
    (Exe, 16. oktobar 2021 20:35)

    # Link komentara

  45. Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.
    (Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

    Džez je pun smeća a snobovi sami uništavaju klasičnu muziku. Konstantno se izvode ista djela, kao džez i blues standardi, dok novi muzičar dakaže da zna sve to da odsvira vec je napunio 60 godina.
    (nnnn, 16. oktobar 2021 20:34)

    # Link komentara

  46. Nema Queen??? Prvi album prva pesma Keep Yourself Alive dere...

    Pa kazeeee:

    Well I've loved a million women
    In a belladonic haze
    And I ate a million dinners
    Brought to me on silver trays
    Give me everything I need
    To feed my body and my soul
    And I'll grow a little bigger
    Maybe that can be my goal
    (samovasgledafredi, 16. oktobar 2021 20:30)

    # Link komentara

  47. Politicka korektnost je stigla i do listi albuma, katastrofa.
    (Danko, 16. oktobar 2021 20:11)

    # Link komentara

  48. Najbolji debi album je W.A.S.P.
    (expert, 16. oktobar 2021 20:05)

    # Link komentara

  49. Ali Kanye West ispred Bitlsa, Guns and Roses...?
    (Pera Srbin, 16. oktobar 2021 20:02)

    # Link komentara

  50. Azra grupe Azra
    (samoubistvo iz zasede, 16. oktobar 2021 20:01)

    # Link komentara

  51. Ovde pola liste ne zasluzuje uopste da bude na bilo kojoj listi osim komercijalnog smeća. Lista debi albuma u kojoj nije BOSTON - je potpuno bez veze lista.
    (DaLanik, 16. oktobar 2021 19:52)

    # Link komentara

  52. Meni najviše na listi fali Mike Oldfield sa Tubular Bells. Mada fale i Van Halen i Pearl Jam i Metallica sa svojim debitantskim albumima.
    (Mogla je i bolja lista..., 16. oktobar 2021 19:51)

    # Link komentara

  53. Ova 3 nedostaju:
    1. Pearl jam - Ten
    2. Rage against the machine - RATM
    3. The Stone Roses
    (Uspavani krokodil, 16. oktobar 2021 19:45)

    # Link komentara

  54. Ovih lista ima stotine, i koliko sam primetio na vecini njih su, kao i na ovoj, Ramones i Jimmy Hendrix u prvih 10.
    (The Freewheelin, 16. oktobar 2021 19:40)

    # Link komentara

  55. Black Sabbath no1 iz razloga sto su te godine utemeljen heavy metal. ankon tog albuma rodio se sasvim drugi pravac muzike koji i danas zivi.
    (strucnost ispred politike, 16. oktobar 2021 19:36)

    # Link komentara

  56. Нисам ни сумњао да ће већина коментара бити критика било којих албума који не припадају рок жанру. Приметио сам тај тренд на свим Б92 коментарима који се тичу музике.
    (Коловрат, 16. oktobar 2021 19:36)

    # Link komentara

  57. kakvo je ovo mesanje baba i zaba, kakve veze imaju joy division i rap muzika, ili lady gaga sa dorsima, da ne pricam kanye west, kakav moron moras biti da napravis ovakvu listu. ili kakve veze ima muzika 60 tih sa 80 tima koje su ubjedljivo najbolje muzicke godine ikada ( mozemo racunati i kraj 70 ih ) sto neko rece gde su stone roses, simple minds, the cure, yazoo, depeche mode, duran duran, the smiths, u2, texas, blancmange, cult, bauhaus, eurythmics,bowie- pa bez toga razgovor o muzici nema smisla.za ove posle 2000 neceu ni da pricam ( istina ima izuzetaka i nekih fantasticnih pesama, ali celih albuma jako retko ) napravi listu za repere i to je to i uzivaj u svom zanru
    (srki, 16. oktobar 2021 19:30)

    # Link komentara

  58. Ako prvi album Elvisa Prislija nije bio uticajan, i za rok u celini i za njegovu karijeru, onda stvarno ne znam sta jeste.
    (ha ha, 16. oktobar 2021 19:25)

    # Link komentara

  59. Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.
    (Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

    # Link komentara

  60. Appetite for Destruction definitivno.
    (Guns N Roses, 16. oktobar 2021 19:20)

    # Link komentara

  61. Dio Holy Diver,vrhunski album možda i najboljeg pevača hevi metala.
    (Aleksandar, 16. oktobar 2021 19:16)

    # Link komentara

  62. Gde je grupa Boston iz 1976
    (pampur, 16. oktobar 2021 19:06)

    # Link komentara

  63. Uz duzno postovanje za ostale ali Gni njihov prvi album su za 3 klase kvalitetniji od svih na ovoj listi.
    (Fanđo 91, 16. oktobar 2021 19:05)

    # Link komentara

  64. Dodao bih kao vredne spomena i Ozzy Osbourne,Iron Maiden,Metallica,Death, Rammstein,Linkin Park,Cranberries,Prodigy,Bjork,Fever Ray,Aurora...To sam se onako na prvu setio a svi imaju vrhunske debitantske albume.
    (Aleksandar, 16. oktobar 2021 18:58)

    # Link komentara

  65. "Exit planet Dust" od Chemical Brothers iz 1995. definitivno zaslužuje mesto na listi.
    (Moca, 16. oktobar 2021 18:56)

    # Link komentara

  66. Metallica sa Kill 'Em All???!!!
    (Cole, 16. oktobar 2021 18:45)

    # Link komentara

  67. A deje rejdz agajmst d masin ? oni su takodje bili po dosta dorbi
    (Volina, 16. oktobar 2021 18:43)

    # Link komentara

  68. Ne znam, ako se već gleda komercijalni uspeh i definisanje nekog žanra, možda je "Hybrid Theory" mogao da se nađe u ovih 35...
    (Višekruna, 16. oktobar 2021 18:41)

    # Link komentara

  69. šta reći?!

    lista na kojoj se ne nalaze debitantski eponimni album elvisa presleya, kao i "music from big pink" grupe the band - ne samo da govori o katastrofalnom ukusu njenih sastavljača, nego i nepobitno svedoči o nedopustivom nedostatku najelementarnijeg predznanja o samoj suštini te muzike o kojoj bi da sude...
    (mladići borovi, devojke jele, 16. oktobar 2021 18:40)

    # Link komentara

  70. Pearl jam Ten,a moze i prvi od Stone Temple Pilotsa.
    (Costa, 16. oktobar 2021 18:32)

    # Link komentara

  71. Budalastina od liste. Stavili yeah yeah yeahs ili strokes a neke daleko važnije debije ne.
    (Toza, 16. oktobar 2021 18:25)

    # Link komentara

  72. Broj 18 treba da je broj 1.Ljudi su uzdrmali svet svojom energijom i iskrenoscu.
    (Brigate Rosse, 16. oktobar 2021 18:24)

    # Link komentara

  73. Broj 1
    (easyjetlet, 16. oktobar 2021 18:18)

    # Link komentara

  74. I jedan van liste: Savage Garden - Savage Garden (1997), kakvi hitovi, spotovi....
    (Minotaur, 16. oktobar 2021 18:17)

    # Link komentara

  75. Ocekivao sam The Stone Roses na prvom mestu a njih uopste nema na listi. Jay z, Eminem? Glupost...
    (Manitou, 16. oktobar 2021 18:16)

    # Link komentara

  76. Nervozni poštar - Vazda gazda
    (Mustra, 16. oktobar 2021 18:15)

    # Link komentara

  77. Stone roses
    (Mančester, 16. oktobar 2021 18:10)

    # Link komentara

  78. R.E.M. Murmur ništa samo komercijala uz par izuzetaka.
    (King of Snake, 16. oktobar 2021 18:08)

    # Link komentara

  79. The Killers - Hot Fuss. Izmenili su americku rock scenu zauvek
    (a cushh, 16. oktobar 2021 18:07)

    # Link komentara

  80. Пинк Флојд, Дорси, Велвет Андерграунд, Џими Хендрикс и Џеф Бакли. Мојих топ пет хронолошким редом. Боже, каква је била та 1967!!! Шести би био Ник Дрејк са Five leaves left (апсолутно благо).
    (Бабинџем, 16. oktobar 2021 18:05)

    # Link komentara

  81. ovo 2.mesto je zbog političke korektnosti i ni zbog čega drugog
    (sovin huk, 16. oktobar 2021 18:04)

    # Link komentara

  82. Džiber gangsta Nas na drugom mestu???
    (???, 16. oktobar 2021 18:03)

    # Link komentara

  83. Pearl Jam
    (Mata, 16. oktobar 2021 18:03)

    # Link komentara

  84. Ten by Pearl Jam
    (1991., 16. oktobar 2021 18:02)

    # Link komentara

  85. Illmatic je morao biti broj 1. Najlegendarniji rep album ikad, bez premca. Black sabbath bolesno nisko, album stvorio metal bukvalno
    (LogenMNE, 16. oktobar 2021 17:59)

    # Link komentara

  86. Nas je imao samo 20 godina kad je izbacio Illmatic jedan od najboljih rap albuma ikada. Drago mi je sto su ga ispostovali na ovoj listi.
    (da, 16. oktobar 2021 17:58)

    # Link komentara

  87. Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

    Valjda se gleda kvalitet albuma, a ne komercijalni uspeh.
    (Mr Majestyk, 16. oktobar 2021 17:54)

    # Link komentara

  88. Boli kad vidim Kanje Vesta izmedju Dorsa i Pink Flojda. Boli!
    (LanaKane, 16. oktobar 2021 17:53)

    # Link komentara

  89. Oasis.
    (Minotaur, 16. oktobar 2021 17:52)

    # Link komentara