1. Ogromno razocarenje. Iz novina i jutarnjih programa saznajemo ko su likovi u filmu, ko je koji zlocinac, nijedan lik obradjen, klasicna "tresla se gora, rodio se mis" prica. Nesto kao Nemanjici. Ovakva tema zasluzuje mnogo jacu glumacku ekipu, mnogo vise statista da bi se dalo na masovnosti, mnogo jacu produkciju.. Za nekog ko se prvi put upoznaje sa temom nema objasnjenja sta je ovaj logor, zasto je tu, uz ciju podrsku, nema npr scena iz dokumentaraca kada se Hitler docekivao u Zagrebu.. Zbrda-zdola, polu-igrani film, intezitet radnje je isti na pocetku i na kraju, nema kulminacije uzbudjenja.. Jos sam kao bio ljut pre nego sto sam ga pogledao jer nije uzet u obzir za Oskara.. Cuj, Oskar.. Ovo ce sledece nedelje da se zaboravi. Majstori smo da promasujemo penale.
    (Nikola, 24. februar 2021 09:47)

    # Link komentara

  2. Deca igraju fudbal u logoru???Neverovatno.Na ulazu u logor blizu glavne kapije bila su mala vesala za decu.Svaki dan je vesano 5,6 dece koja su visila dok sutradan ne bi bila skinuta a druga obesena.Kome je tu bilo do fudbala.Film je neubedljiv.Okupacija u 26 slika prikazuje pravu sustinu ustaske drzave.
    (The Who, 23. februar 2021 20:53)

    # Link komentara

  3. Croatia - čekaj, a ne smeta ti kad se baš svi Srbi trpaju u isti koš, da smo genocidni narod? To ne smeta, jel' tako? Znači, boli kad vam neko saspe istinu u oči, to nikako ne sme, a da se Srbi najstrašnije pljuju to je u redu? I jedino Srbi ne smeju da pominju svoje žrtve jer se jako vređaju predstavnici naroda koji je vršio genocid? Znam da mi neće objaviti komentar, inače bih ti još svašta napisala.
    (jela, 23. februar 2021 20:28)

    # Link komentara

  4. Ma ajde...? 57? Baš precizno... koji je način pod rednim brojem 42, molim vas?
    Prekinite molim vas da trujete mržnjom ljude i ostavite sve nesrećne žrtve da mirno spavaju... pokoj im duši...
    Nadjite pošteni posao neki...
    (This is why we play, 23. februar 2021 12:30)

    # Link komentara

  5. Ne razumem ove priče da se za vreme Tita ćutalo o Jasenovcu, kad sam ja za vreme mog školovanja od 1970. do 1983. tri puta bio u Jasenovcu u okviru školskih ekskurzija. Više ja znam kao stariji o Jasenovcu koji je živeo u SFRJ, nego ovi mlađi koji žive u Srbiji. Tako da su to sve gluposti i izmišljotine.
    (ZZZZ, 23. februar 2021 11:35)

    # Link komentara

  6. Predlažem autorima serije Oluja,koja je najavljena za snimanje, da što više ubace originalnih ustaških užasnih snimaka mučenja i ubijanja.Jednim udarcem dve muve: ovi što kažu da je film mlak dobiće užasne scene,za to nemože biti optužena režija jer je sve dokumentarno a svet će videti koje su zveri bile ustaše.Današnji hrvatski političari treba da objasne zašto tolerišu pokliče za dom spremni i onog njihovkg idola Tompsona.Veliko hvala g.dji Drakulić i g.dinu Antonijeviću.
    (Tarabić, 22. februar 2021 17:56)

    И не само то. Морају да направе паралелу са Другим светским ратом, да се види одакле све то зло потиче.

    Треба направити филм и о Арчибалду Рајсу и аустроугарским злочинима у Подрињу, када су се хрватски пукови "истакли".
    (Јабучило, 23. februar 2021 09:38)

    # Link komentara

  7. @ Sto se samog Jasenovca tice, brojka se krece oko 84 000.

    84.000 који се знају по имену и презимену. А колико их је остало неуписано?
    (Јабучило, 23. februar 2021 09:34)

    # Link komentara

  8. E jesi scenario napisala, festival klanja i mučenja, bez smisla, bez poruke.
    (Miki, 23. februar 2021 09:15)

    # Link komentara

  9. Pa i Nemci bi istrebili sve Ruse i stvorili sebi Životni prostor da ih Rusi nisu potukli. Sila Boga ne moli. Šta mislite šta su Rusi radili kad su upali u Berlin '45.?Genocida je bilo u svakom ratu, samo što je ovaj koji su počinile Ustaše nad Srbima istorijski i geografski vrlo blizak, postoje materijalni dokazi, preživeli svedoci, snimci, fotografije, zapisi, masovne grobnice... Taj genocid više govori o srpskoj neorganizovanosti i lošem vođenju politike nego o Ustašama.Ustaše su Ustaše, monstrumi,a zna se kako se sa takvima postupa. Da je taj naš narod bio naoružan '41.,sve bi drugačije bilo.Pa normalno je da pobiješ decu svojih neprijatelja, jer, kad ta deca porastu, počeće da se svete jer si im pobio očeve i majke.Ko zna koliko naroda je u istoriji potpuno uništeno, ne zna se ni da su postojali.Mi smo pravili državu sa katolicima, koje je Vatikan huškao protiv Srba pravoslavaca. Pa šta ste očekivali, da dozvole širenje pravoslavlja na Zapad?
    (šta je tu čudno, 23. februar 2021 00:26)

    # Link komentara

  10. Nije važno na koliko su načina ubijali nego koliko su pobili? Da li su pobili 700.000 ili 800.000 ili 1.200.000 ili 1.500.000 ili 85.000 ili 65.000 ili manje od 10.000? Kad se to reši onda se može o načinima ubijanja i ostalim detaljima. A može i o načinima na koji se ubijalo 90-ih. Nema smisla da generacija koja sad ima 25 god. i manje da ostane zakinuta za iskustvo.
    (Ne lomite mi bagrenje, 22. februar 2021 23:35)

    # Link komentara

  11. I još nešto...nikad nisam razumeo koji je to fazon oprostiti,a nikad ne zaboraviti. Kako oprostiti? Pa nisu to oštećena vozila u Dalmaciji ili teritorija koja je nekad bila naša pa su nas oterali kao ovce. To su naši preci,naša rodbina i prijatelji i sad kao ma doobroo šta je bilo bilo je...oprostite,nisu znali.
    (s1pac, 22. februar 2021 22:27)

    # Link komentara

  12. Sto se tice filma, jucer sam ga pogledao i ko da gledam neki tragicni crtic, sve ustase digitalno izoblicenih faca, a casna na ceg lici, sotona joj izvire iz ociju. Cak i ona hrvatica iz crvenog kriza koja je spasavala djecu, i ona ima izoblicenu facu. Jedina osoba koja ne izgleda demonski, a "neprijatelj" je je ona seljanka sto prima bebu iz kolone. I onaj ustasa sto stalno zdere jabuku, njega nisu izoblicili jer je isti ante gotovina. Kakva patetika. Mislim da ste mogli napraviti filmcinu, ali izgleda da ste pokusavali spojiti u jedno i dokumentarac i crtani i film, a po mom misljenju nije dobro ispalo. Cak i simboli(npr kriz u rukama Darinog oca) je na razini isprazne americke niskobudzetne patetike. Film me se nije dojmio.
    (croata, 22. februar 2021 20:56)

    # Link komentara

  13. Najbolji su mi ovi hrvati koji dolaze na ovaj portal da smanjuju brojke zrtava. To mozete svojoj mami da prodajete ali narodu koji dobro zna kako mu je poklano i po jamama pobacano porodice tesko da mozete. Ma da su jednog zaklali i jedno dete ubili tako sto su mu glavo razbili o zid, pa bi bilo zastrasujuce, ali ne, to se masovno radilo sirom ndh a vasi katolicki popovi davali oprost. Monstrumski satanisticku soj, jos dodju da pljuju po tzv srpskoj revizioniatickoj istoriji umesto da placu i mole za oprost za zversva koja su u ime njihovog naroda pocinili toliki i toliki vasi sunarodnici. Sram vas bilo bezdusnici, treba da stojite mirno i da gledate u pod kad se pomene Jasenovac i sve one jame i crkve po hercegovini, lici itd, itd, ali nemate vi dusu da to razumete, naslednici koljaca slabo i tesko da ste je od boga dobili.
    (neinformisan, 22. februar 2021 19:06)

    Mi pokusavamo da speremo ljagu od zlocina koji su cinili nase pradede. Doduse puzevim koracima, ali bar pokusavamo. Ne zelim suditi nit se petljati u komsijinu avliju, ali trazis to, i dan danas imate hrpe vojvoda, pa i u vlasti, a zna se da su cetnici bili fasisticki saveznici, najdrazi talijanski mezimci. Nakon tog bi se mogli pozabaviti devedesetima, tek tu imate i dalje materijala koliko ti srce zeli. Cisti ispred svojih vrata, a tek kad ucaklis sve onda moraliziraj drugima..
    (croata, 22. februar 2021 20:35)

    # Link komentara

  14. I najgore od svega je nacin na koji su umirali, gnusni nacini mucenja, sadisticku, nenormalni. To je najgore.
    (Bob, 22. februar 2021 18:31)

    O tome dovoljno govori to da su se i Nemci zgražavali nad ustaškim zverstvima.
    Nemački nacisti su, ma koliko apsurdno i morbidno zvučalo, čak i u ubijanju bili gospoda. Kako su ubijali? Streljanje, gas (dušegupka ili gasna komora), i eutanazija. I ništa više. Nema klanja, nema maljeva, nema kopanja očiju, sečenja svega što se odseći može, nema nabijanja na nož i bajonet...
    Naravno, to njihove zločine ne čini ništa manje strašnim, to nije sporno. Nego je stvar u samom pristupu. Nemci kao da su nastojali da izbegnu upravo ono što su radile ustaše - što manje direktnog ubijanja - niko nije ubijen na onoj ozloglašenoj rampi u Aušvicu, nego samo "jedni levo, drugi desno", pa onda tamo desno... A u Jasenovcu...
    Mislim da bi, pored istoričara, o tome mišljenje morali da daju i psiholozi, i psihijatri, i sociolozi...
    (John, 22. februar 2021 20:30)

    # Link komentara

  15. Croata.
    Itekako si odgovoran.
    Jesi li naručio pomen za Srbe ubijene u Jasenovcu u zagrebačkoj katedrali?
    Jesi li bio u Jasenovcu? Jesi li položio venac?
    Šta si uradio povodom OZAKONJENJA ustaškog pozdrava Za dom spremni?
    Jesi li podneo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava?
    Imam još pitanja.
    Dobićeš ih zavisno kako odgovoriš na ova.
    (Kladovo, 22. februar 2021 20:18)

    # Link komentara

  16. Kako nije protiv Hrvata kad su sve Ustase bile Hrvati?
    (Resimske sluge objavite komentar, 22. februar 2021 15:16)
    Vidis, mozda bi ti zelio da je stvar tako jednostavna, ali nije.. NISU sve ustase bile Hrvati, bilo je njih i muslimana i Srba pravoslavaca.. tako da je stvar ipak malo kompliciranija, kad je NDH u pitanju..
    Vjerovao ti ili ne, a lako je provjeriti i u arhivima i na internetu, od ukupno 93 ustaska generala iz NDH, cak 13 ih je Srba, koji su imali jako vazne pozicije, ne samo protokolarne... 2 srba bila su i ministri u vladi NDH, jedan od njih i covjek od Paveliceva najveceg povjerenja (dr Savo Besarovic) i njegov licni prijatelj... Jedan od Srba - generala (Djuro Gruicic) imaji je takvo Pavelicevo povjerenje da ga je cak i pratio kod Hitlera u posjetu, 1944....
    Znaci, bilo je tada svega i svacega.. a da je bilo puno zla i zlocina protiv obicnih ljudi, bilo je.. u Jasenovcu je stradalo i nekoliko hiljada Hrvata, dakle, sve sto se ustasama nije svidjalo, to su poubijali...
    (Duh, 22. februar 2021 20:00)

    # Link komentara

  17. Daj onda novi film sa tim svim scenama, biće nam bolje.
    (mm, 22. februar 2021 20:00)

    # Link komentara

  18. @NikolaBg. Na Pavelića je izvršio atentat pripadnik Ravnogorskog pokreta BLAGOJE JOVOVIĆ u Argentini, pedesetih godina prošlog veka, pogodio ga je dva ili tri puta, i monstrum je od zadobijenih rana preminuo tek dve godine kasnije od izvršenog atentata, jer rane nikada nisu zacelile pošto je Pavelić bolovao od teškog oblika dijabetesa. Ima i knjiga o tome na netu, zove se "Dva metka za ustašu". Ante Vrban je uhvaćen od strane komunističkih vlasti zajedno sa Ljubom Milošem i obojica su osuđeni na smrt, mislim 1948.godine. Fra Majstorović je posle rata pobegao u Austriju sa namerom da se preda Britancima, ali su ga ovi izručili jugoslovenskim vlastima, i osudjen je na smrt vešanjem. Nada i Dinko Šakić su pobegli u Argentinu i živeli do duboke starosti. Dinko je otkriven 1998. i izručen je Hrvatskoj, a umro je 2008. i sahranjen je u ustaskoj uniformi uz sve državne počasti, dok je Nada umrla na slobodi 2011.godine. Ni dana nije robijala.
    (Nenad, 22. februar 2021 19:55)

    # Link komentara

  19. Ko to kaže da se nije pričalo o zločinima u Jasenovcu,ali na žalost i u čitavoj Jugoslaviji?Politika Expres je imala 80 tih feljton o zločinima čak i Srba prema srbima u Srbiji.Svakog četvrtka na dve strane opisivani su zločini koje ljudski um ne može da shvati.Neka mi se ne zameri,ali ovakvi filmovi o Jasenovcu,Srebrenici,Blajburgu, itd mogu da dovedu do još veće mržnje i nacionalizma,tako da može se realno očekivati da se navedeni zločini baš ponove,uzalud pozivima da ćemo oprostiti ali i ne zaboraviti.
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 22. februar 2021 19:36)

    # Link komentara

  20. Mislim da bi za novi film mnogo bolje bilo uzeti "44 mjeseca u Jasenovcu" Egona Bergera ili čak novela "Jedenje bogova" Gorana Cuckovica.
    (Dalibor, 22. februar 2021 19:31)

    # Link komentara

  21. Zbog kritika sam počeo gledati u glumu i scenarij da bi tokom filma sve to bilo nebitno.. Sudbina te djece je nešto najstrašnije da sam na kraju plakao i plačem ... Kategorija filma ne spada ni u jednu dosad viđenu, ovo je krik ljudske tragedije
    (ipce, 22. februar 2021 19:23)

    # Link komentara

  22. Čemu ta rečenica : Film nije protiv Hrvata, film je protiv Ustaša?! 
    Zašto se scenaristkinja pravda? 
    Ako Hrvate vređa film, ako ih vređa njihova sopstvena istorija, KAKVE to veze ima sa scenaristkinjom i svima ostalima koji misle da je film dobar i pozitivno ga ocenjuju?! 
    USTAŠE jesu HRVATI. 
    Da li su svi Hrvati Ustaše je drugo pitanja. 
    Niko im ne brani da snime film o Jasenovcu. 
    PREKLINJEM VAS DA PRESTANETE DA SE IZVINJAVATE Hrvatima i Ustašama!
    (Kladovo, 22. februar 2021 18:12)

    Ustase na zalost jesu bili vecinom hrvati, svi hrvati nikako jer je npr po sluzbenim podacima u tom zlu od jasenovca ubijeno i vise tisuca upravo hrvata. Ono sto je isto jasno, a presutkuje se, ustase su bili i srbi (cak 13 srba generala u ndh). Zato nit su svi ustase hrvati, a pogotovo nisu svi hrvati ustase. Sto se tice nekih izvinjenja, i treba da se javno kaze da taj film nije protiv hrvata vec protiv ustasa i ja nemam ni najmanji problem s tim, cak i podrzavam sto vise filmova o najsramnijem dijelu nase povijesti. Ali isto tako da se mene kao hrvata proziva u smislu preuzimanja nekakve odgovornosti za zlocine prije 80 godina, taj film necete gledati. Ti koji su odgovorni odavno gore u paklu, i treba da gore, ali ja nemam apsolutno nista s tim.
    (croata, 22. februar 2021 19:20)

    # Link komentara

  23. @München... Neka hvala! Nikad vise...! Oprostiti ali ne zaboraviti!
    (икодије, 22. februar 2021 19:18)

    # Link komentara

  24. Najbolji su mi ovi hrvati koji dolaze na ovaj portal da smanjuju brojke zrtava. To mozete svojoj mami da prodajete ali narodu koji dobro zna kako mu je poklano i po jamama pobacano porodice tesko da mozete. Ma da su jednog zaklali i jedno dete ubili tako sto su mu glavo razbili o zid, pa bi bilo zastrasujuce, ali ne, to se masovno radilo sirom ndh a vasi katolicki popovi davali oprost. Monstrumski satanisticku soj, jos dodju da pljuju po tzv srpskoj revizioniatickoj istoriji umesto da placu i mole za oprost za zversva koja su u ime njihovog naroda pocinili toliki i toliki vasi sunarodnici. Sram vas bilo bezdusnici, treba da stojite mirno i da gledate u pod kad se pomene Jasenovac i sve one jame i crkve po hercegovini, lici itd, itd, ali nemate vi dusu da to razumete, naslednici koljaca slabo i tesko da ste je od boga dobili.
    (neinformisan, 22. februar 2021 19:06)

    # Link komentara

  25. Ko god zna nešto o Jasenovcu,svestan je težine teme za igrani film.
    Uvek bi to bio horor !Pošto ga napadaju hrvati i slučajni Srbi, film
    je uspeo.
    (a, 22. februar 2021 18:58)

    # Link komentara

  26. u hrvatskoj ignoriranje filma, u srbiji se cementira stav o hrvatima koljačima, svako nastavlja utabanin putem...
    (Netijak, 22. februar 2021 18:57)

    # Link komentara

  27. (NikolaBg, 22. februar 2021 17:58)

    Pavelica je odstrelio Blagoje Jovovic i to tako da je ovaj nakon atentata jos dve godine poziveo u mukama jer mu rane nisu mogle zarasti, bio je dijabeticar. Atentat je bio 1957 u Argentini.
    Secas se onog lika kome je Divac oteo ustasku zastavu (gornje levo polje belo) na SP u kosarci 1990 na kraju utakmice? To je bio Tomas Sakic. Sta mislis ciji je on sin?
    (DaSa, 22. februar 2021 18:53)

    # Link komentara

  28. "U filmu ima tek nekoliko"

    Je l' gledao neko seriju "Nepokoreni grad"? Posebno epizodu "Crna kožna torba"
    Ili "Okupaciju u 26 slika"? (scenu u autobusu)?
    U oba je prikazano više "načina". Mada je to bilo u vreme kad se o ustaškim zverstvima ćutalo i nije se smelo govoriti...
    (John, 22. februar 2021 18:46)

    # Link komentara

  29. Film promašaj. Samo su štetu napravili. I ne bi trebalo dozvoljavati da nas ovakvi amateri predstavljaju napolju.
    (zivkovic, 22. februar 2021 18:40)

    # Link komentara

  30. U mjestu Drakulić nadomak Banja Luke 7. februara 1942 u jednom danu ubijeno je 2300 Srba od kojih 551 dijete, skoro bez ispaljenog metka.
    Scenarista se preziva tako, pa sam se prisjetio...

    @(Broj 1, 22. februar 2021 16:19)



    U obližnjim selima je pobijeno još nekoliko hiljada, tako da je u tih 4-5
    dana u Drakulićima i okolinim mestima ukupno stradalo negde oko 6,5 hiljada tamošnjih Srba.
    (Hammer, 22. februar 2021 18:31)

    # Link komentara

  31. (ww, 22. februar 2021 17:04)

    Ti uopste ne kapiras poentu price. Nije samo problem broja zrtvi, vec je najveci problem, da su vise hiljada zrtava bila deca. I najgore od svega je nacin na koji su umirali, gnusni nacini mucenja, sadisticku, nenormalni. To je najgore.Ali ti i takvi kao vi ce te uvek negirati, i menjati temu.
    (Bob, 22. februar 2021 18:31)

    # Link komentara

  32. Jako los film, na zalost. Los scenario, losa rezija, gluma osrednja, vise losa( izuzev casne sestre-Tatjane Kecman), ali glumci nisu krivi, reditelj je jednostavno los.
    Na zalost, zato sto je ovo tema koja zasluzuje dobrog scenaristu i reditelja. Ovako nista nije prikazano niti ispricano ..razocarana sam.
    (andjelija, 22. februar 2021 18:19)

    # Link komentara

  33. Čemu ta rečenica : Film nije protiv Hrvata, film je protiv Ustaša?!
    Zašto se scenaristkinja pravda?
    Ako Hrvate vređa film, ako ih vređa njihova sopstvena istorija, KAKVE to veze ima sa scenaristkinjom i svima ostalima koji misle da je film dobar i pozitivno ga ocenjuju?!
    USTAŠE jesu HRVATI.
    Da li su svi Hrvati Ustaše je drugo pitanja.
    Niko im ne brani da snime film o Jasenovcu.
    PREKLINJEM VAS DA PRESTANETE DA SE IZVINJAVATE Hrvatima i Ustašama!
    (Kladovo, 22. februar 2021 18:12)

    # Link komentara

  34. Hrvat sam, moj djed je kao antifašist završio u Jasenovcu i tamo mu se gubi trag. Zato je moja kritika krajnje dobronamjerna - treba se odlučiti na početku radi li se dokumentarni ili igrani film. Ovdje autori to nisu razriješili sami sa sobom, i zato ovaj film djeluje plitko, nedovršeno. Nijedan lik nije razrađen, niti ima ljudsku dimenziju, makar i zlu... Na svjetskom nivou je jedino glazba.
    Prizori zločina su krajnje razvodnjeni, imate u Memorijalnom centru Jasenovac puno strašnije slike i filmove...
    (Ivan, 22. februar 2021 17:22)

    Nije moglo sve da stane u dva sata...Bice serija i filmova jos sa ciljem razrešenja naših odnosa i skidanja bremena sa normalnih Hrvata.
    (Beograđanin, 22. februar 2021 18:08)

    # Link komentara

  35. Đaba ste krečili. Film nije dotakao one za kojeg ste na snimali!
    (penal, 22. februar 2021 18:08)

    # Link komentara

  36. (ww, 22. februar 2021 17:04)

    700 000 je brojka za sve vase logore, nikada nije bila samo za Jasenovac, recimo u logoru Jadovno koji je trajao samo 130 dana, ustase su uspele da ubiju 43 000 ljudi, 320 dusa dnevno.

    Sto se samog Jasenovca tice, brojka se krece oko 84 000.

    Pricam o zvanicnim brojkama koje mozete pronaci na ushmm.org, US Holocaust Museum zvanicnom sajtu.

    Mada ce se i za ovo naci neki hrvat da ospori, reci ce da ne veruje ni u Americke cifre.
    (Goran, 22. februar 2021 18:05)

    # Link komentara

  37. Jugoslavija pokušala manipulirati brojem ratnih žrtava da bi dobila što veće reparacije. Iako su jugoslavenski demografi procijenili da je broj poginulih u ratu iznosio jedan milijun, a ukupan demografski gubitak 1,7 milijuna osoba (računajući i emigrante, nerođenu djecu, itd.), jugoslavenski diplomati su na Mirovnoj konferenciji u Parizu govorili o 1,7 milijuna mrtvih. Otuda je nastala teorija o tome da je u Jasenovcu stradalo 700 tisuća osoba. To je bila laž, ali u jednom totalitarnom sistemu ono što kaže vlast to je istina. Jedno istraživanje poduzeto 1964. u Beogradu došlo do brojke od 59.500 žrtava. Taj podatak je jednostavno ostao tajna i istraživanje nikada nije objavljeno. Dospelo je u javnost tek devedesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući jednom bošnjačkom institutu. Ali povjesničarima je bilo jasno da broj jasenovačkih žrtava nije mogao iznositi 700 tisuća jednostavno zbog toga što područje s kojeg su poticale žrtve logora nije imalo toliko stanovnika. Povijesno gledano, okidač je bio srbijanski revanšizam iz osamdesetih godina, kada se u Beogradu počelo govoriti da su “svih 700 tisuća bili Srbi“.
    (ww, 22. februar 2021 17:04)

    Broj od 700000 ne odnosi se samo na Jasenovac već na celu NDH. Nije Jasenovac jedino stratište Srba, Jevreja i Hrvata antifašista, već su klanice bile širom NDH.

    Vi uporno genocid u NDH svodite samo na Jasenovac, a on je vršen na mnogo većem prostoru od samog logora, kao što Holokaust nije samo Aušvic.
    (Stanoje Šarloatan od Šamroka, 22. februar 2021 18:03)

    # Link komentara

  38. Živo me zanima kako je skončao ko od svih tih zlotvora. Za tek nekoliko sam uspeo da nađem da, su obešen, Luburić je fino živeo dok ga član Udbe u Madridu nije čekićem razneo po glavi. Imao je fin i pristojan život. I pored svega toga sahranjen je uz ustaške pozdrave u sred Madrida 59'... Tako je još dvoje troje, a šta li je sa Bartom Pulherijom, časnom sestrom? Pokušao sam da pronađem na internetu ali piše da je pobegla u Austriju i nema nikakvih podataka (prikazana je odlično u filmu). Ko su potomci svih tih zlotvora? Trebalo bi da plate i oni. Nečiju decu su ubijali, a njihova žive i danas. Šta je bilo sa Pavelićem u Argentini? Recimo neke stvari ne znamo. Bože ima li te?
    (NikolaBg, 22. februar 2021 17:58)

    # Link komentara

  39. Predlažem autorima serije Oluja,koja je najavljena za snimanje, da što više ubace originalnih ustaških užasnih snimaka mučenja i ubijanja.Jednim udarcem dve muve: ovi što kažu da je film mlak dobiće užasne scene,za to nemože biti optužena režija jer je sve dokumentarno a svet će videti koje su zveri bile ustaše.Današnji hrvatski političari treba da objasne zašto tolerišu pokliče za dom spremni i onog njihovkg idola Tompsona.Veliko hvala g.dji Drakulić i g.dinu Antonijeviću.
    (Tarabić, 22. februar 2021 17:56)

    # Link komentara

  40. Kakvi su to ljudi kad u današnje vreme kad bi trebalo da su malo civilizovaniji oni i dalje negiraju tako strašan zločin???!!!
    (s1pac, 22. februar 2021 17:55)

    # Link komentara

  41. Najvise me nervira kada Hrvati pro ustaske orijentacije govore da je Jasenovac i ostali logori u tom sistemu, da su bili radni logori a ne koncentracioni logori .... 
    A ja bi ih pitao kako bre bili radni kada u njega udje 700.000 ljudi a do kraja rata izadje 10.000 ?
    (Slepac Vidoje, 22. februar 2021 16:19)

    Ovaj vjeruje u deda mraza. Logor s šest baraka, a dnevno ubijano oko 5 tisuća ljudi. 700 tisuća podijeljeno s 1440 dana, dnevno oko 5 tisuća.
    (., 22. februar 2021 17:55)

    # Link komentara

  42. sve je na kraju, Tito, kriv, đava ga odnija, i u nas i u vas. nama je kriv jer nan je da Istru i Dalmaciju, vama je kriv jer se tuka kontra ustaša dok je draža sa svojin četnicima lipo surađiva s njima dok su mu ovi ubijali i mučili sunarodnjake u Jasenovcu
    (Netijak, 22. februar 2021 17:48)

    # Link komentara

  43. Zašto uopšte pričamo o toma da li je film propaganda ili ne,da li je scenario loš ili ne,da li su glumci loši ili dobri i da li je režija promašila temu.Pa u Jasenovcu je sam đavo boravio te četiri godine,dogodili su se tako monstruozni zločini da je normalnom čoveku to teško i zamisliti,deca su ubijana nemilice na najstrašnije načine a mi ovde pričamo o tome da li je film mogao biti bolje snimljen.Kakav god da je,važno je da je snimljen i da običan čovek bilo gde u svetu sada zna da je tamo negde u NDH,za vreme drugog svetskog rata gomila zveri pokušala da zatre jedan narod.Ne smemo zaboraviti da su nas klali i u prvom svetskom ratu isti ti samo u uniformama austrougarske vojske,znamo šte je bilo u NDH,poslednji ratovi su nam doneli Oluju i Bljesak.Dokle više da se bratimimo,žao mi je što smo i komšije.
    (saša, 22. februar 2021 17:44)

    # Link komentara

  44. Филм није довољно бруталан, помало је патетичан. А најгоре од свега је што су покушали да убаце што више догађаја у један филм. То је покварило будуће филмове на ову тешку тему. Могао је бар да погледа нпр Пијанисту.
    (Није нешто, 22. februar 2021 17:42)

    # Link komentara

  45. Film je "mlak", "Dara" kao naturscik, bleda, autisticna gluma. Mala nema prikazanih emocija skoro ni u jednoj sceni. Moglo je to a vala i moralo mnogo bolje, od scenarija, rezije, organizacije filma.
    (dr.kadzija, 22. februar 2021 17:28)

    # Link komentara

  46. ono je jezivo,ne zbog ubistava vec zbog mrznje i nacina koji kazu da bi se hrvati zadovoljili smo ubistvom svih Srba svih uzrasta.To je EU.To je demokratija.Ja ne bih u tu kuhinju.
    (boban, 22. februar 2021 17:24)

    # Link komentara

  47. Hrvat sam, moj djed je kao antifašist završio u Jasenovcu i tamo mu se gubi trag. Zato je moja kritika krajnje dobronamjerna - treba se odlučiti na početku radi li se dokumentarni ili igrani film. Ovdje autori to nisu razriješili sami sa sobom, i zato ovaj film djeluje plitko, nedovršeno. Nijedan lik nije razrađen, niti ima ljudsku dimenziju, makar i zlu... Na svjetskom nivou je jedino glazba.
    Prizori zločina su krajnje razvodnjeni, imate u Memorijalnom centru Jasenovac puno strašnije slike i filmove...
    (Ivan, 22. februar 2021 17:22)

    # Link komentara

  48. Ljudi koji NISU RAZUMELI film trebalo bi da ga pogledaju 3-4 puta najmanje jako bi razumeli da u njemu ima 5-6 vrlo kompleksnih priča sa znacajnim porukama! Pa nije ovo film o ubistvima i klanju - imam utisak da su mnogi očekivali da vide takmicenja u klanjima i 50ak načina ubijanja! Alo ljudi, nije to poenta. Meni je dovoljno strasno i ono sto sam video a plus znam da ima još mnogo toga. Film je priča o ljubavi sestre prema malom bratu i borbi da joj ga ne uzmu - jer ako ga uzmu on se neće sećati svog srpskog porekla već će postati Hrvat. Takodje, film je o ljubavi oca prema porodici i svojoj pravoslavnoj veri i borbi da pobegne, nadje ih i spasi! Tek posle ide ubijanje, samo da bi se prikazao deo užasa kroz koji su Srbi prošli, jer bi verovatno sve preko toga bilo previše (film treba da vidi ceo svet a ne samo mi koji pripadamo stradalnom narodu). Takodje, film je kroz lik Hrvatice koja na početku filma prihvata bebu napravio jasnu razliku izmedju Hrvata i ustasa, sto je važna poruka filma koju treba shvatiti. Ima i još. Zato, nemojte pričati o nečemu sto niste razumeli. Pogledajte film još 2-3 puta pa onda, sada barem možete.
    (veliki strumf, 22. februar 2021 17:21)

    # Link komentara

  49. Podrška!!!! Samo napred i ne osvrći se!!!!
    (non nobis solum, 22. februar 2021 17:15)

    # Link komentara

  50. Svaka čast,

    Nataši i Predragu, promišljati ovu tematiku, je ravno nervnom slomu, naročito kada se užas, užasa, negira...
    (Pop, 22. februar 2021 17:05)

    # Link komentara

  51. Jugoslavija pokušala manipulirati brojem ratnih žrtava da bi dobila što veće reparacije. Iako su jugoslavenski demografi procijenili da je broj poginulih u ratu iznosio jedan milijun, a ukupan demografski gubitak 1,7 milijuna osoba (računajući i emigrante, nerođenu djecu, itd.), jugoslavenski diplomati su na Mirovnoj konferenciji u Parizu govorili o 1,7 milijuna mrtvih. Otuda je nastala teorija o tome da je u Jasenovcu stradalo 700 tisuća osoba. To je bila laž, ali u jednom totalitarnom sistemu ono što kaže vlast to je istina. Jedno istraživanje poduzeto 1964. u Beogradu došlo do brojke od 59.500 žrtava. Taj podatak je jednostavno ostao tajna i istraživanje nikada nije objavljeno. Dospelo je u javnost tek devedesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući jednom bošnjačkom institutu. Ali povjesničarima je bilo jasno da broj jasenovačkih žrtava nije mogao iznositi 700 tisuća jednostavno zbog toga što područje s kojeg su poticale žrtve logora nije imalo toliko stanovnika. Povijesno gledano, okidač je bio srbijanski revanšizam iz osamdesetih godina, kada se u Beogradu počelo govoriti da su “svih 700 tisuća bili Srbi“.
    (ww, 22. februar 2021 17:04)

    # Link komentara

  52. Svi podatci i priče koji su u Titovoj Jugoslaviji objavljivani o Jasenovcu ni u čemu nisu bili znanstveno utemeljeni nego su bili izmišljeni, a svako je istraživanje bilo zabranjeno, svako propitivanje kažnjavano. Na kraju – druga istina nije postojala. Postoji arhiv u Beogradu znate da tamo leži istina (a gdje će nego u pismohrani!) koju svijet ne smije saznati.
    (www, 22. februar 2021 17:01)

    # Link komentara

  53. Scenarista je veoma mlad.
    Evo malih saveta--
    Neka pročita mišljenje hrvatskog istoričara Šarića,
    neka se stavi ime i prezime organizatora tih zločina,ako ne zna ja ću joj pomoći.
    Brojke su ne važne_pobili su sve što su mogli.
    Posle takmičenja u klanju
    u zlikovci su išli svojim kućama i porodicama da dočekaju božićne blagdane.I uskršnje!!!
    Jer ,nekakva mala NDH to nije mogla sama organizovati i počiniti.
    (Kneževo-Skender Vakuf, 22. februar 2021 16:58)

    # Link komentara

  54. postoje filmovi sa puno nasilja i bolesnih umova i imaju publiku, ovo je ono kad voliš da se družiš a da ne uđe, kompromisa nije smelo biti i ne sakrivajte se iza glupih opravdanja
    (srbINN, 22. februar 2021 16:58)

    # Link komentara

  55. U mjestu Drakulić nadomak Banja Luke 7. februara 1942 u jednom danu ubijeno je 2300 Srba od kojih 551 dijete, skoro bez ispaljenog metka.
    Scenarista se preziva tako, pa sam se prisjetio...
    (Broj 1, 22. februar 2021 16:19)

    # Link komentara

  56. Najvise me nervira kada Hrvati pro ustaske orijentacije govore da je Jasenovac i ostali logori u tom sistemu, da su bili radni logori a ne koncentracioni logori ....
    A ja bi ih pitao kako bre bili radni kada u njega udje 700.000 ljudi a do kraja rata izadje 10.000 ?
    (Slepac Vidoje, 22. februar 2021 16:19)

    # Link komentara

  57. Doživjeli fijasko, a potrošili s marketingom oko 10 milijuna eura.
    (qw, 22. februar 2021 16:18)

    # Link komentara

  58. Za ovakve projekte uzmete najbolje scenariste koje novac moze platiti a ne ove amatere. Poslusajte zenu kako prica, ne moze da isprati svoj tok misli - e pa ona je pisala scenarijo. Nije uradjeno kako treba tj radjeno je na nacin na koji se ovakvi projekti ne rade
    (Dr Batkovski, 22. februar 2021 16:17)

    # Link komentara

  59. Od 57 prikazali ste 4. Nedovoljno da nekome sa strane barem malo pokaže šta je bio Jasenovca. Ali, za početak je i ovo dovoljno. Možda. Ne znam. Ali samo za početak.
    (Drakče, 22. februar 2021 16:06)

    # Link komentara

  60. Nije za Oskara,i pametno,više je za pitanje:Da li je to trebalo snimati ili zaboraviti?Nije bio jedini logor.
    (Apsurd, 22. februar 2021 15:53)

    # Link komentara

  61. Ma daj vise ne širite nacionalizam,okrenite list buducnosti,ni tada a ni sada sovenizam vam nece done ti dobro
    (München, 22. februar 2021 15:52)

    # Link komentara

  62. Ovo je tek pocetak. Nadam se da cemo onu sramotu "kucu cveca" da se resimo i napraviti memorialni centar zrtvama genocida nad Srbima
    (lolipop, 22. februar 2021 15:44)

    # Link komentara

  63. Sinoć pogledao. Tema je teška, malena odlična, scenarij nadužas! Nit se vidi išta o zločincima, nit se zna išta o žrtvama, nit se zna zašto su žrtve i zašto su u logoru. Zapravo, logor niti ne izgleda kao logor u većem dijelu filma. Užasno loše ispričano, gđa scenaristica bi trebala potražiti neki drugi posao, isto kao i redatelj.
    (Bijeloplavi, 22. februar 2021 15:36)

    # Link komentara

  64. Hvala Natasi i Gagi.Niste jos svesni kakvo ste delo ostavili iza sebe.Ovaj film ce uci u genetski kod Srba u to sam siguran.
    (mild, 22. februar 2021 15:24)

    # Link komentara

  65. Kako nije protiv Hrvata kad su sve Ustase bile Hrvati?
    (Resimske sluge objavite komentar, 22. februar 2021 15:16)

    # Link komentara

  66. Niste vi prikazali ništa. Film je totalno razočarenje.
    (Nenad, 22. februar 2021 15:12)

    # Link komentara