Njegov život obeležili su rat, nestanak oca i smrt majke: Najlepše misli Danila Kiša

Život Danila Kiša obeležen je ratom, nestankom oca i smrću majke, što je značajno uticalo na njegovo stvaralaštvo. U prozi je dostigao najviše umetničke domete u ciklusu romana o jevrejskoj porodici Sam, porodičnoj hronici koja prati život članova porodice, kroz nekoliko generacija, u različitim društvenim okolnostima i različitim životnim situacijama.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Jako talentovan čovek, u književnosti mu je najviše smetalo to što, slično još jednom jako talentovanom. piscu, čak i ako problematičnom čoveku, Miroslavu Krleži, nije bio previše originalan. Ne, razume se, u primitivnom smislu jeremićevskih komunjarskih harangi i lupetanja o "plagijatima", već u smislu u to vreme veoma aktuelnog (Solženjicin, Miloš, Šalamov, Kundera, Singer i mnogi drugi) srednjeevropsko-istočnoevropskog lokusa za koji je bio čvrsto vezan i mnogih opsesivnih motiva, uključujući i neke krajnje intimne, poput upečatljive figure oca, koje je imao tu sreću ili nesreću da deli sa ljudima poput Šulca, Gombroviča, Hrabala, Bulgakova i još nekih pisaca ovog nesrećnog prostora, sa kojima je bio jednak po umetničkoj snazi oblikovanja i verbalnoj veštini, ali je nažalost došao posle njih, pa, bez obzira što je svemu tome dao originalni pečat svoje specifične vizure, nije svrstavan u one koji krče potpuno nove puteve i perspektive. Šteta.
     (EU Citizen, 18. oktobar 2020 00:18)

    # Link komentara

  2. Ivo Andric,
    Milos Crnjanski,
    Danilo Kis,
    Mirko Kovac i
    Dragoslav Mihailovic
    pet najvecih pisaca XX veka sa ovih nasih ex Yu prostora.
    p.s.
    Naravno,
    za moj skromni knjizevni ukus.
    (Pedja, 16. oktobar 2020 13:39)

    # Link komentara

  3. Da je ziv danas, neki maskirani bi mu upali na knjizevno vece i pocepali mu knjige..
    Jer kako to knjiga da se zove enciklopedija mrtvih, sta je on, satanista?

    Cuperak plavi - moze..
    (Petronije, 16. oktobar 2020 09:52)

    # Link komentara

  4. Jedan od precenjenijih pisaca kod nas.
     (bašta, pepeo, 15. oktobar 2020 22:41)

    # Link komentara

  5. Pitanje jedne studentkinje (mlade i naivne) Filoloskog fakulteta, katedre za opstu knjizevnost: "Izvinite, a gde su bile kolege sa Katedre za opstu knjizevnost kada su Danila Kisa razapinjali na krst, kao plagijatora, izdajicu, neznalicu, na celu sa tadasnjim vodecim estetom, profesorom i knjizevnim kriticarem Draganom Jeremicem? Da li su digli svoj glas u odbranu Danila Kisa? Za koga je prof. Dragan Jeremic tvrdio da ga odlikuje zapanjujuce nepoznavanje nauke o knjizevnosti?"
    (ana a jovanovic, 15. oktobar 2020 21:53)

    # Link komentara

  6. @radisa, priznajem da (i) ja slabo kontam napisano.
    (Slucaj, 15. oktobar 2020 21:45)

    # Link komentara

  7. Mislim da mnogi ne znaju jednu zanimljivu cinjenicu,da je Danilo Kis trebao da dobije Nobelovu nagradu. Nazalost 3 meseca pre nego sto je bila dodela,on je preminuo. Posto se nagrada ne dodeljuje mrtvim piscima,ostao je bez nje. Tako da Srbija nezvacnio ima dva nobelovca, a zvanicno jednog.
     (Stomatolog, 15. oktobar 2020 21:27)

    # Link komentara

  8. Moj omiljeni pisac, kojem se uvek vraćam. Uz Crnjanskog, Krležu, Pekića, Selimovića, ima posebno mesto u mojoj biblioteci. Svako reč koju je zapisao, pre toga je duboko i bolno proživeo. Njegova proza je satkana od tih ožiljaka iz kojih se može pročitati tragična povest, kako samog Danila Kiša, tako i ovih prostora. Proganjan za života, ni nakon svoje smrti u izgnanstvu nije pronašao mir za kojim je tako čeznuo, već ga i danas ono što je on nazvao književna vlast, poništava i nastoji da njegovo veličanstveno delo svede na meru svoje pameti. No ipak, njegova književnost i dalje traje i samo dobija na vrednosti i značaju. Uz gore pomenute pisce, Danilo Kiš je ono najbolje što su ovi prostori u književnosti iznedrili.
    (kolja, 15. oktobar 2020 20:59)

    # Link komentara

  9. Svestan toga da cu izazvati nezadovoljstvo mnogih moram da kazem: smor neopevani!
     (radisa, 15. oktobar 2020 19:21)

    # Link komentara

  10. Jedan od najbolji pisaca posle rata. Vrlo kreativan i jako kritican prema sistemu u koje je živeo. On je neka vrsta srpskog Kafke odavno je provalio u svojim delima da samoupravljanje nije ništa drugo do režim straha i represije baziran na sili i strahu.
    (Aron, 15. oktobar 2020 18:56)

    # Link komentara

  11. Jedan od najvećih.
    (Đokče, 15. oktobar 2020 18:21)

    # Link komentara

  12. Majstor
     (Neplivač, 15. oktobar 2020 17:52)

    # Link komentara