Mičeta za B92: "Istorijska stvarnost postaje laž. Neistinite priče postaju istina"

Povodom osam vekova od autokefalnosti Srpske crkve pojavila se knjiga Luke Mičete "Zaveštanje Svetog Save", za koju struka smatra da je to "dosad najpotpunija biografija Svetog Save" (Aleksandar Uzelac) te da je Luka Mičeta "čestito odužio dug Svetom Savi" (Siniša Mišić), "izbegavši pristrasnost i učitavanje, objektivno ali ne kritički reduktivno" (Oliver Tomić).

Sanja Ćulibrk Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Baklju tradicije (naučne) stvorene u antičkim gradovima (kritičkog stava prema mitovima, religijskim istinama i slično, stava da se o svemu može argumentovano empirijiski raspravljati) zapadno evropski su gradovi preuzeli u XII veku, među njima i englezi. Srba i engleza je u radom srednjem veku bilo brojno isto (1.5mil) a gde je ko danas? Sada je njih u svetu oko 150 miliona, a nas oko 10 miliona a privredne i druge moći smešno je i porediti; otkuda tolika razlika? Ona je posledica nadmoćnosti naučne optimistička tradicije "učenja na greškama"-"opovrgavanja" nad našom autoritarnom tradicijom "ne učenja na greškama"-"potvrđivanja"; traže se samo oni primeri koji potrvđuju naše mišljnje, naše stavove, oni primeri koji bi potencijalno mogli opovrgnuti ta mišljenja se odbaciju. Ta naša pesimistička tradicija neverovanja u moć ljudskog razuma, u njegovu moć da razlikuje istinu ta naša mitsko-religiska tradicija vidi istinu kao da je jednom zauvek zapisana u određenim "svetim" tekstovima, ovi su tekstovi sakrosanti i nikada ne mogu biti kritički tretirani i revidirani. Ali kako od tradicije zvisi orijentaciju i opstanak jednog društava u svetu - ne čudi današnja - tolika razlika između srba i engleza. Od engleza smo mogli naučiti (ali nismo) da je moguće istovremeno: poštovati tradiciju, ali je u hodu vremeneske evolucije i novih pojmova i potreba - reformisati.
    (zoran stokic, 20. februar 2020 22:53)

    # Link komentara

  2. I ne samo ova knjiga već ceo ciklus posvećen lozi Nemanjića od ovog autora predstavlja pravi dragulj u našoj literaturi. Topla preporuka svima koji žele da steknu objektivnu sliku o tom vremenu da ih pročitaju. A autoru sve čestitke!
    (PRale, 20. februar 2020 14:40)

    # Link komentara

  3. Cela Srbija prezire soping molove i rejalitije koji su odvratni to sigurno narod ne trazi nego mu se jedino servira...
    A ja ne znam koji su to mitovi u pitanju kad svaka pesma peva o nekom tragicnom porazu i o mestima i teritorijama koje vise nemamo.Jedini mit koji za koji nas ceo svet uporno kaznjava je sto mislimo da su su Hrvati i Bosanci pokatoliceni i islamizovani Srbi pi narod koji je ziveo pod cizmom nasih neprijatelja koji su pokusavali da nadju uporiste na Balkanu protiv nas.Ili je mit broj Srpskih leseva u dva svetska rata i NDH genocid koji niko nije priznao I dan danas je rec Srbin ruzna rec.Da li je to mit i mitomanija.
    (Drax, 20. februar 2020 14:30)

    # Link komentara

  4. Još jedan od isterivača mitova. Čovek piše na svakih 6 meseci po jednu biografiju. Dovoljno je reći da mu biografija Stefana Nemanje ima podnaslov "Nastanak evropske Srbije", što je termin drugosrbijanaca iz 90ih godina.
    (Branko, 20. februar 2020 14:17)

    # Link komentara

  5. Komunistička propaganda. Um košnice...
    (Jr, 20. februar 2020 14:15)

    # Link komentara

  6. Hoce li biti u knjizi i deo o Bogumilima? Bez tog osvrta tj pojasnjenja ne verujem u definitivnost ove biografije. Inace ostale knjige ovog autora o Nemanjicima su odlicne, topla preporuka.
    (Anti-drzavni element i strani placenik, 20. februar 2020 14:10)

    # Link komentara

  7. Kako bih i ja sam laserski precizno rekao: "Ima li ovaj čovek neku svoju originalnu misao ili samo zna da baca citate nekog drugog... veoma iritantno!"
    (Marko, 20. februar 2020 13:55)

    # Link komentara

  8. Članak je kao intervju novinara koji kao piše istorijske knjige, a pominje sve sem teme o kojoj je kao intervju. Neverovatno.
    (Bio sam i znam, 20. februar 2020 13:32)

    # Link komentara

  9. A ko je tebe slagao da si istoricar...
    (bulldog, 20. februar 2020 13:08)

    # Link komentara

  10. Luka mudro zbori. Ali katastrofalno piše, njegove knjige nisu ni za plažu. Koga zanima istorija neka čita prave istoričare (Ostrogorskog, na primer), a ne ove hobiste.
    (Baja st. Patak, 20. februar 2020 13:06)

    # Link komentara