1. @Milorad Bogunović: Ovo nije obavezno lista najvećih, već najugroženijih (a značajnih i jedinstvenih) lokaliteta i listu nije pravio grad Beograd, niti država Srbija, već EU (i sadrži još 13 lokaliteta po celom kontinentu). Pretpostavljam da je svakome njegov grad subjektivno najlepši, najznačajniji, pa čak (čini se iz Vašeg komentara) i najveći, kao i da se svako oseća ugroženo od strane "onih drugih" (svako valjda ima svoje), ali eto, neutralni posmatrač je ovog puta rekao ovako. Možda im još jedna habzburška tvrđava iz ~1700 godine nije bila toliko jedinstvena; možda im se nije učinila tako ugrožena kao beogradska: Veliko stepenište, "restaurirano" nečim što čak ni ne liči na originalni kamen, žičara, radovi u podnožju (potez od Beton hale do Galeta Muškatirovića) koji otkrivaju ostatke delova tvrđave samo da bi u njih ukopali temelje nekakvih objekata koji tu niču... Inače, arheološki prostor beogradske tvrđave ide do Trga republike (pa se nedavno i naišlo na ostatke; doduše, znalo se da su tu) i nije manji od petrovaradinske tvrđave, manji je samo deo koji je danas na površini i koliko-toliko se na njega obraća pažnja (mada, opet, to nije bio kriterijum za uvršćivanje na ovu listu). Da se razumemo: treba zaštititi obe tvrđave; smeta mi što je reakcija na to da je jedna od njih međunarodno uočena jedno "lokalpatriotsko": "A mi?! Pa naša je tvrđava veća! Dokle ćete da nas diskriminišete, vi koji niste ni sastavljali listu?!"
    (Umoran, 25. decembar 2019 12:29)

    # Link komentara

  2. Eto na kakve evropske liste dospevamo.
    U državi u kojoj se ispod minimuma izdvajaju sredstva za kulturu, sistematski ruši stub obrazovanja, neguje glupost i bahata ambicija, nije ni čudo što se ovo dešava.
    (keltsko nasleđe, 16. decembar 2019 09:20)

    # Link komentara

  3. nie istina
     (pajo, 11. decembar 2019 10:02)

    # Link komentara

  4. Gospodo draga,znate li koliko puta je veća Petrovaradinska tvrđava? Nju niko ne spominje ona očigledno ne postoji za Beograd.Toliki maćehinski odnos je neviđen na toliko kulturno nasleđe. Ne zna se ko sa tim upravlja nekakvi poslovni prostori. Ateljei pretvoreni u restorane divlje ili stambene jedinice. Umjetnici koji se samo tako zovu. Užas i ne briga.
    Ukoliko ovo ne objavite nema veze barem će pročitati cenzura.
    (Milorad Bogunović, 11. decembar 2019 00:04)

    # Link komentara

  5. Pa zar nije urađena fizibiliti studija? Rekoše naši stručnjaci da ne ugrožava ništa.
     (Kiki Musampa, 10. decembar 2019 23:23)

    # Link komentara

  6. Ma šta oni znaju, daj 3 žičare, jarbol i šoping centar!
     (Ilija, 10. decembar 2019 23:03)

    # Link komentara

  7. Naravno da je ugrožen, Hilti ne zna šta je kulturna baštuna.
    (Bane, 10. decembar 2019 20:11)

    # Link komentara

  8. Postoji'li ko ili sta u Srbiji a da nije ugrozen?
     (Dante, 10. decembar 2019 17:33)

    # Link komentara

  9. Kad su hteli da zidaju trzni centar na Donjem Kalemegdanu - onda nije bio ugrozen?
    Sad je ugrozen zbog zicare?
    (Ivan, 10. decembar 2019 17:02)

    # Link komentara

  10. Ma dajte, to je starudija koju treba srusiti i podici Beograd na Savi i Dunavu da imaju sta da vide turisti koji ovde trose milijarde dolara!?
     (Sneki, 10. decembar 2019 16:55)

    # Link komentara