Otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC"

U Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve večeras je otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve", koja je deo centralne svečanosti obeležavanja ovog značajnog datuma srpske cvrkve, a patrijarh Irinej napomenuo je da izložba sadrži umetničke vrednosti koje su stvarane u srpskoj crkvi u osam vekova njenog trajanja.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Bas zato sto je crkva predstavljala stub drustva i bila jedina u kojoj se vrsila neka forma edukacije ili indoktrinacije drustvu je toliko trebalo da se digne iz feudalnog uredjenja. Ne zove se mracni srednji vek za dzaba.
     (homofob, 10. oktobar 2019 08:29)

    # Link komentara

  2. Toliko toga je ostalo od cara Dusana, a nije svetac sto je velika srpska tabu tema.
     (macado, 10. oktobar 2019 07:52)

    # Link komentara

  3. Čast vrlo, vrlo retkim izuzecima, ali "crkvena umetnost" je zapravo oksimoron, generalno, a i konkretno. I ovo je u najboljem slučaju istorija kiča, ali crkvena propaganda i služi da se izbriše razlika između kiča i umetnosti.
    Umetnost mora da bude originalna, slobodna i time uglavnom provokativna inače to nije umetnost; dakle sve ono što "crkvena umetnost" zapravo nikako ne sme da bude, ne može, a i nije. Znači, kič.
    (CATAPA, 10. oktobar 2019 00:37)

    # Link komentara

  4. Patrijarh nije mogao da u ponedeljak bude na Kosovu ali je sinoc u Sava centru i danas mogao da se pojavi...
    (Branislav, 9. oktobar 2019 23:19)

    # Link komentara

  5. U srednjem veku i uopšte u ta davna vremena crkva je predstavljala ne samo versku instituciju, već mnogo više od toga, naime u srednjevekovnim crkvama i manastirima ljudi su učiliu da čitaju i pišu ili su se tamo lečili, jer škola, fakulteta i univerziteta nije bilo kao ni domova zdrevlja, bolnica i kliničkih centara, zbog ovih, ali i zbog mnogih drugih razloga značaj SPC za naš narod je veoma veliki, pogotovu je to tako bilo u ta daleka vremena.
    (Hammer, 9. oktobar 2019 23:04)

    # Link komentara