Esports B92.net

Wargaming otvorio jedan od najvećih gejming habova u Beogradu!

Svetski poznata gejming kompanija Wargaming, koja nam je donela čuvene franšize kao što su World of Tanks i World of Warships, zvanično je otvorila kancelariju u glavnom gradu Srbije. Prošle nedelje smo dobili priliku da posetimo njihov novi prostor i da popričamo sa timom o njihovim planovima za budućnost.

RUR
Podeli
Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Osnovan 1998. godine, Wargaming se vrlo brzo probio na svetskom gejming tržištu. Kompanija danas ima preko 3000 zaposlenih u 16 gradova širom sveta, uključujući Nikoziju, Vilnus, Tokio i Varšavu, a od ove godine i Beograd. Wargaming je razvio izuzetno popularne igre World of Tanks i World of Warships, kao i mobilni naslov World of Tanks Blitz, koji ima i cross-play opciju.

U razgovoru sa Nikolom Stojanovićem, generalnim menadžerom Wargaming Belgrade, saznali smo da se ideja za otvaranje development haba u Beogradu rodila na leto 2022. godine. Ova ideja se brzo ostvarila, a beogradska kancelarija je postala glavni razvojni centar za World of Warships franšizu, kao i World of Warships Legends za konzole, koja će sledeće godine biti izdata i za mobilne uređaje. Pored toga, u Beogradu rade i razvojni timovi za World of Tanks PC i mobilnu igru Bowling Crew.

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Danas, Wargaming Belgrade broji 280 zaposlenih, od kojih je solidan broj zaposlenih sa domaćeg terena. Saznali smo i da broj zaposlenih raste velikom brzinom, i da će ovaj broj dostići preko 300 developera do kraja 2022. godine. Zbog ogromnog skoka u broju zaposlenih, Wargaming Belgrade planira da se preseli u veći prostor koji će podržati ovaj rast. Ovako brz razvoj beogradskog haba omogućen je relokacijom developera iz drugih zemalja i angažovanjem lokalnih mladih talenata iz gejming i IT industrije, ali i drugih kreativnih sfera poslovanja.

Na temu rada sa mladima, saznali smo da je kompanija u Beogradu pokrenula edukativni program po imenu Wargaming Forge, koji već postoji u njihovim kancelarijama u Vilnusu i Pragu. Glavna ideja ovog projekta je rad sa srednjoškolcima i studentima, kao i saradnja sa srednjim školama i univerzitetima sa ciljem pronalaženja, edukacije i zapošljavanja novih talenata u Srbiji. Wargaming će od sledeće godine otvoriti besplatne onlajn kurseve u trajanju od 2 do 3 meseca u oblasti softverskog inženjerstva i održavanja sistema, gde će mladi imati priliku da uče od nekih od najiskusnijih predavača u industriji. To nije sve, jer Wargaming planira da organizuje i plaćene prakse u trajanju od 3 do 6 meseci, za početak za module 3D Arta i Technical Arta. Biće i prilike za usavršavanje u drugim sferama razvoja video igara, kao što su Game Design, Gameplay Video Production, Game Data Analytics, i mnoge druge. Wargaming Forge će u narednom periodu objaviti detalje o prijavama za ove prakse i kurseve.

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Kao što smo ranije naglasili, fokus beogradskog studija je na razvoju igre World of Warships, gde nam developeri već spremaju pregršt iznenađenja za prazničnu sezonu, kao i nekoliko crossovera sa drugim popularnim franšizama. Kako World of Warships dizajn svojih brodova bazira na stvarnim istorijskim dokumentima, nacrtima i eksponatima u saradnji sa poznatim svetskim pomorskim muzejima, verovatno ste se zapitali da li u igri postoji neki brod sa domaćih prostora? World of Warships tim u Beogradu nam je dao odgovor i na ovo pitanje. Naime, planira se uvođenje broda JRM Split iz 1941. godine koji će poloviti pod zastavom Kraljevine Jugoslavije.

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Odluka Wargaminga da otvori jednu od svojih najvećih kancelarija u Beogradu su odlične vesti za domaću gejming scenu. Ne samo da će pomoći razvoju industrije video igara u Srbiji, već će i vrata ka svetu gejminga otvoriti mladim lokalnim talentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.