Zanimljivosti - Moj kvadrat -

"Hoćete ovde da živite? Dokažite da ste porodica"

Rast kirija, eksplozija troškova energije i manje novih zgrada za stanovanje sve više pogoršavaju situaciju na berlinskom tržištu nekretnina. Kako bi iz gomile prijava pronašao prave stanare, jedan je stanodavac sada dao apsurdan oglas.

Izvor: Fenix-magazin/IK
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Studio Romantic
Ilustracija: Shutterstock/Studio Romantic

Zbog "skučenog stambenog tržišta" prednost želi da da porodici koja lekarskim testom može da dokaže da su članovi porodice međusobno povezani. O tome piše berlinski “Tagesspiegel”.

Porodice imaju priliku da već danas ili sutra dokažu da su zaista porodice i time jasno podrže prijavu, stoji u oglasu. “U tu svrhu sprovodi se kratki, poseban video razgovor s ovlašćenim lekarom, u kojem roditelji treba da odgovaraju na pitanja. Uz to se upoređuju tri tela (majka i najstarije dete) kao dokaz majke/deteta” , stoji dalje u oglasu, prenosi Fenix magazin.

Oglas je za 4-sobni stan u Šenebergu. Hladni najam košta 1.200 evra za 96 kvadrata.

Oglas za stan u Berlinu je “nečuven” i “preteran”, piše na internetu. Na Tviteru su kritike velike. “Pre svega, to direktno isključuje prave porodice s jednim ili više usvojene dece (ili porodice s dva oca). Pitam se je li to legalno”, piše jedan korisnik. “Nečuveno” i “uvredljivo”, pišu drugi.

Naročito se u Berlinu i Minhenu stalno objavljuju šokantni oglasi za stanove. Sredinom decembra stanodavac je tražio najam s grejanjem od 2.010 evra za svoj stan od 42 kvadratna metra u Berlinu.

Grad Minhen, koji je poznat po visokim kirijama, pak, želi da kazni jednog stanodavca, objavio je “ZDF” u novembru. Svoj stan iznajmljuje za 8,80 evra po kvadratnom metru. Ipak, prosečna cena u bavarskom gradu je 20,95 evra. Stoga poreska uprava sada traži isplatu zaostalog poreza od 41.000 evra.