- Komentari -

Stiže novi porez na ovu vrstu nekretnina: Spremite potvrde lekara

Poreska uprava Hrvatske pozvala je sve građane da do 31. marta ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine dužnost i nadležnost gradova i opština je da to učine umesto njih.

Izvor: novilist.hr/Dražen Katalinić
Pošaljite komentar
 1. Kod nas to već postoji ja plaćam porez za vikendicu na rođenoj Dedovini(Tara je u pitanju)
  (OZNA, 12. februar 2024 18:51)

  # Link komentara

 2. Kod njih bar ne placas porez na nekretninu u kojoj zivis sa porodicom!
  Ove derikoze ovde su oduzele osnovno pravo gradjanina da bude svoj na svome.
  Stices, rmbacis da stvoris krov nad glavom za sebe i porodicu i onda ti neko
  dodje i to oporezuje. Prakticno nikad nije tvoje jer ako im ne platis porez
  posalju izvrsitelja da te izbace iz stana.
  Taj porez pod hitno treba ukinuti!
  (Tadija, 12. februar 2024 15:49)

  # Link komentara

 3. U HR svako mora imati svoga doktora obiteljske medicine kod koga si registriran i na osnovu broja registriranih klijenata (pacijenata) doktori dobivaju plaću. Ne možeš imati dva i u tome je caka. Tamo gdje ti je prebivalište imaš i doktora.
  (pojašnjenje, 12. februar 2024 13:51)

  # Link komentara

 4. Nekretnina je forma štednje. Država porezom određuje koga če da kazni a koga da nagradi.

  Ispada da ako brineš o sebi i svojoj porodici i budućnosti da je to za dravu nepoželjno jer ti drzava udari porez.
  Ako si kockar i prokockaš i stan u kojem živiš onda te država o trošku drugih građana zbrinjava, daje ti neki smještaj da nisi na ulici, daje di neku socijalu ili ti daje pravo na besplatan topli obrok.
  Ako napraviš kazneno djelo, npr. nekog ubiješ, a neradnik si i nemas čak ni zdravstveno osiguranje, država te kazni tako da te smjesti u zatvor u kojem nemaš nikakvih briga a imaš gomilu prava, imaš grijanu sobu, imaš kupanje, 3 obroka dnevno, imaš dnevnu šetnju, imaš tv, mobitel, internet, imaš pravo na liječenje, pravo na zubara, i nemaš nikakve troškove i ništa ne radiš, nego se o državnom trošku možeš i obrazovati ili se baviti nekim hobijem npr. praviš makete brodova ili slikaš ili učiš neki zanat. Znači država te nagradi kad si loš a kazni te kad si dobar.
  (kikser, 12. februar 2024 13:42)

  # Link komentara

 5. Porez na imovinu treba ukinuti. Kada se nekretnina gradi plaćaju se silne dažbine i naknade. Kad se prodaje plaća se porez na promet i/ili kapitalnu dobit. Obrni, okreni non-stop nas pelješe nekim nametima na nekretninu koju smo sami zaradili, sami kupili/napravili i sami održavamo.
  (Bg, 12. februar 2024 13:07)

  # Link komentara

 6. Ok, odnosi se i na fizicka i na pravna lica. Nego, sta ce da bude sa bankama, koje ponekada imaju i nekoliko desetina nekretnina, mozda i vise od toga, hoce li njima sve te stanove i kuce da racunaju kao "nekretnine za odmor"?
  (Milos, 12. februar 2024 11:18)

  dodatna nekretnina u kojoj nitko ne boravi tijekom cijele godine ili nitko nije prijavljen smatrat ce se predmetom pogodnom za ovaj porez....
  (Mars, 12. februar 2024 12:17)

  # Link komentara

 7. Glupost. Ako neko živi u Zagrebu i ima apartman na moru kako da se prijavi kod ljekara na moru? To bi značilo da mora da promijeni i ličnu kartu (jer privremeno moze maksimalno 2 god.) i mora da prima račune za komunalije na istu adresu ali i svu drugu poštu i posebno preporučenu poštu od države i notara. I kako da to riješi i uz koje troškove? Ti troškovi bi bili veći od poreza, plus šta ne može kod ljekara tamo gdje stanuje a zatreba mu ljekar. Loš je to savjet sa index.hr .Riskiraš još i kaznu alo se lazno prijaviš na adresu na kojoj ne stanuješ. Država preko mobitela taćno zna gsje živiš. Ako imaš mobitel na karticu a ne na svoje ime, pa misliš da država ne zna čiji je mobitel isto se varaš, jer vidi se sa kojim telefonima si u kontaktu. Dovoljno je da se pozove nekog od tih brojeva i pita kome pripada broj koji je na karticu a sa njim je u kontaktu. Danas muljaže ne prolaze. Ako se lazno prijaviš i tamo ne plaćaš tv pretplatu čudno je. Ako nemaš na toj lažnoj adresi prijavljen ni mobitel ni internet jasno da tamo ne živiš. Ako stvarno tamo niko ne živi vidi se i po komunalijama jer nema potrošnje vode i struje. Indexov savjet je ne samo beskorisan nego i štetan jer rizikuje se kazna za lazno prijavljenu adresu stanovanja.
  (larmaglami, 12. februar 2024 10:54)

  stvar je logicna ,gdje si prijavljen a tu imas nekretninu znaci da tu vecinom i boravis...a ako imas jos jednu nekretninu a u njoj kazes isto da boravis ,onda dokazi... a primjera ima...
  muz se prijavio na jednom otoku ima hrpu aparmtana a zena projavljena u ZGu i oboje tako kazu da zive u tim nekretninama... a situacija je potpuno drugacija ,on je tamo ljeti radi izjamljivanja... e sad ako si rekao da si tamo prijavljen dokazi od doktora da si i kod njega projavljen tj da te on vodi pod svoje...
  stvar je ta da se udari na one koji imaju hrpu nekretnina a do sada nisu placali neke vece poreze...pogotovo stranci... sad lijepo platis jer ti sluzi kao odmor a vecinu gostiju i ne prijavljuje...sve neka "rodbina"..
  (Mars, 12. februar 2024 12:16)

  # Link komentara

 8. Ok, odnosi se i na fizicka i na pravna lica. Nego, sta ce da bude sa bankama, koje ponekada imaju i nekoliko desetina nekretnina, mozda i vise od toga, hoce li njima sve te stanove i kuce da racunaju kao "nekretnine za odmor"?
  (Milos, 12. februar 2024 11:18)

  # Link komentara

 9. Mnogo pravednije i logicnije je da se porez na nekretnine placa samo onda ako u njoj ne zivite (niste prijavljeni na tom objektu-adresi). A ne kao kod nas ... tri generacije zive u stanu i drzava vas dere za porez na nekretninu!
  Ako ne zivite u odredjenoj nekretnini onda se moze smatrati da vam sluzi za sticanje dobiti i onda treba platiti porez.
  ps. sada ce 90% Hrvata biti bolesno odnosno, potvdjeno od lekara opste prakse.
  (janosh, 12. februar 2024 11:15)

  # Link komentara

 10. Glupost. Ako neko živi u Zagrebu i ima apartman na moru kako da se prijavi kod ljekara na moru? To bi značilo da mora da promijeni i ličnu kartu (jer privremeno moze maksimalno 2 god.) i mora da prima račune za komunalije na istu adresu ali i svu drugu poštu i posebno preporučenu poštu od države i notara. I kako da to riješi i uz koje troškove? Ti troškovi bi bili veći od poreza, plus šta ne može kod ljekara tamo gdje stanuje a zatreba mu ljekar. Loš je to savjet sa index.hr .Riskiraš još i kaznu alo se lazno prijaviš na adresu na kojoj ne stanuješ. Država preko mobitela taćno zna gsje živiš. Ako imaš mobitel na karticu a ne na svoje ime, pa misliš da država ne zna čiji je mobitel isto se varaš, jer vidi se sa kojim telefonima si u kontaktu. Dovoljno je da se pozove nekog od tih brojeva i pita kome pripada broj koji je na karticu a sa njim je u kontaktu. Danas muljaže ne prolaze. Ako se lazno prijaviš i tamo ne plaćaš tv pretplatu čudno je. Ako nemaš na toj lažnoj adresi prijavljen ni mobitel ni internet jasno da tamo ne živiš. Ako stvarno tamo niko ne živi vidi se i po komunalijama jer nema potrošnje vode i struje. Indexov savjet je ne samo beskorisan nego i štetan jer rizikuje se kazna za lazno prijavljenu adresu stanovanja.
  (larmaglami, 12. februar 2024 10:54)

  # Link komentara