- Komentari -

Ne žurite sa kaparom: Kako da istovremeno prodate i kupite stan i "preživite" čitav proces

Najčešći vid prodaje nekretnina na našem tržištu i dalje je vezanog tipa. Prevedeno na jezik razumljiv svima - da bi se kupio novi stan, najpre mora da se proda stan u kome se trenutno živi. I, kako to baš i nije proces bez stresa, istraživali smo kako da to uradite na "najbezbolniji" mogući način.

Izvor: B92.net/Glorija Lincner
Pošaljite komentar
  1. Za par meseci krece legalizacija i cene idu najmanje 500 e nize od sadasnjih. Zivi bili pa videli
    (Ljuba, 14. april 2023 19:31)

    # Link komentara

  2. @Nije jednostavno….a i za sve ostalo. Kada se daje kapara, pise se da ako kupac odustane kapara ostaje prodavcu. Ako odustane prodavac vraca kupcu duplu kaparu. Tome kapara i sluzi. Ne moze samo neko da ti vrati kaparu i kaze ipak necu da ti prodam.
    (Sada, 14. april 2023 01:45)

    # Link komentara

  3. sudska praksa ne prihvata institut kapare date prilikom zaključenja predugovora. To agencije za nekretnine ili ne znaju, ili namerno prećutkuju. Kapara je važeća samo ukoliko se daje prilikom zaključenja ugovora.
    (kapara na predugovoru, 13. april 2023 22:27)

    # Link komentara

  4. Ni kapara nije garant da ćeš kupiti stan koji si izabrao. Ja sam dva puta dao kaparu i oba puta mi vratili novac jer je vlasnik dobio više i prodao stan. ( Ja to više nisam hteo da platim jer je bilo par hiljada evra više) i oba puta je prodat drugom. Ništa nije garant u današnje vreme. Nisam imao stan koji bi prodavao , tako da sam ga imao i prodao ostao bi sa novcem u rukama i traži stan ( bio bi bez stana), nije to tako jednostavno prodaj- kupi. Čak je i stresno samo kupi a ne prodaj i kupi.
    (Nije jednostavno, 13. april 2023 20:05)

    # Link komentara

  5. Problem sa stanovima je sto su nelikvidni aset. Drzava zeli da bude tako pa su trosvi prenosa vlasnistva jedno 10X veci nego u americi gde je zbog toga sto su oni od njega napravili likvidni aset obim trgovine ogroman pa je cena realna.
    (rtr, 13. april 2023 19:50)

    # Link komentara

  6. Savetujem kupcima da sami pogledaju oglase. Postoje stanovi koje prodaju vlasnici bez posrednika i agencija, pa tako kupac ne placa dodatnih 4% proviziju.
    (perica, 13. april 2023 18:11)

    # Link komentara

  7. Konačno da neko prizna da većina kupoprodaja stanova se obavlja izmedju lica koja već imaju stan.To su oni koje greškom zovu keš kupci.Proda svoj stan i sa tim parama ode da kupi drugi stan.Oni računaju da je svako keš kupac ko stan ne kupuje preko kredita.Ne videh da je neko napomenuo jedno nepisano pravilo, kada prodavac proda stan,on je dužan da se iseli iz tog stana u roku od dva meseca.To je neki najduži rok,osim ako se ne dogovore drugačije. Pominju se mladi u ovom tekstu,pa mladi ne prodaju stari stan da bi kupili neki drugi.Odakle mladima stan? Jedino kada ga naslede ali i tada često ostaju u njemu,ili ga eventualno prodaju pa da podele pare naslednici. Mladi stan uglavnom kupuju na kredit, uglavnom nove stanove i uvek napomenem da su oni podigli cene stanovima.Svako ko je prešao platu od 500 evra, hoće da kupi stan.Sada je prodaja stanova znatno opala, to mi kaže više agenata iz agencija. Mada to i sam vidim jer je u oglasima svaki dan sve više i više stanova.Prodaja je opala zbog jakih cena i sve manje kreditnih kupaca. Čini mi se da cene padaju na lošijim lokacijama. Mislim da oni koji ne mogu kupiti na skupim lokacijama,da ne gube puno jer te lokacije su uglavnom stresne, bučne,u haosu i prenatrpane.
    (&&&, 13. april 2023 17:47)

    # Link komentara