- Komentari -

U moru srušenih zgrada, jedna je ostala netaknuta: Objašnjenje je jednostavno

I dok se širom Turske hapse investitori i građevinari zbog sumnje da su nesavesnim radom doprineli urušavanju zgrada nakon razornih potresa koji su tu zemlju pogodili 6. februara, ceo svet bruji o zgradi koja je izdržala više od 250 zemljotresa i ostala čvrsto da stoji bez ikakvih oštećenja.

Izvor: Jutarnji list/L.F.
Pošaljite komentar
  1. "Obavili smo sve vrste testova na gvožđu koje je postavljeno na stubove. Izvršili smo sva ispitivanja betona i izradili grubu konstrukciju objekta i pregledali ga. Osigurali smo da utrošeni novac ide na pravo mesto, da je potrošen na pravi način, da je potrošen na pravi materijal i da se proizvodnja odvija ispravno pod našim nadzorom."
    Završena priča.
    (zk, 14. februar 2023 18:05)

    # Link komentara

  2. Ne treba izmisljati toplu vodu. Turska treba da gradi bukvalno isto kao Japan.
    (Oliver, 14. februar 2023 16:14)

    # Link komentara

  3. Aja Sofija stoji već više od 1000 godina na jednom od najtrusnijih područja na svetu i ... i dalje stoji...hiljade i hiljade zemljotresa je bilo,Konstatinopolj potom i Istanbul su više puta razarani a ona i dalje stoji ... čudesno!!!
    (dr, 14. februar 2023 14:32)

    Bio je komentar pre dan-dva da je jos jedna zgrada (udruzenje inzenjera) u jednom drugom gradu isto osala netaknuta. Na TV-u je jedan inzenjer objasnio da simetricne zgrade cesto imaju vecu stabilnost i da je bitno da pravac (pocetnog) 'udara' zemljotresa bude prema uglu zgrade a ne prema stranicama.
    Interesantno je da je Aja Sofija bas tako i izgradjena, da pocetni (najjaci) udar, koji za Anadolsku plocu dolazi sa JUGA tacno susrece sa uglom Aja Sofije, a ne stranom.
    Interesantno, i Hram Svetog Save je isto malo 'zakrivljen' u osnovi, i nije tacno postavljen po stranama sveta.... mozda sa istim razlogom.
    (Optimista pripravnik, 14. februar 2023 15:29)

    # Link komentara

  4. Ma ne valja EU i njihove norme, eh Prokleta Avlijo!
    (Zoki, 14. februar 2023 15:21)

    # Link komentara

  5. "Objekat je građen pod nadzorom Ministarstva industrije i tehnologije, prema EU standardima, budući da je izgradnja finansirana iz EU fondova."
    (ja, 14. februar 2023 15:04)

    # Link komentara

  6. Strašna nesreća, tragedija za sirijski i turski narod. Kada bi se primenjivala
    sva proverena saznanja i mere pri gradnji ovakve nesreće-tragedije bile bi na stotinu puta manje. Međutim, želja za enormno velikim profitima dovode do ovakvih kataklizmičnih uništenja i smrti. Neshvatljivo.
    (Mancini, 14. februar 2023 14:59)

    # Link komentara

  7. Aja Sofija stoji već više od 1000 godina na jednom od najtrusnijih područja na svetu i ... i dalje stoji...hiljade i hiljade zemljotresa je bilo,Konstatinopolj potom i Istanbul su više puta razarani a ona i dalje stoji ... čudesno!!!
    (dr, 14. februar 2023 14:32)

    # Link komentara