- Komentari -

Da li će i kada cene stanova prestati da divljaju? VIDEO

Zbog masovnog priliva državljana Rusije i Ukrajine, koji su spremni da odreše kesu za zakup stana, mnogi stanodavci su vrtoglavo podigli kirije. To je pogodilo brojne podstanare kojima je sve teže da pronađu privremeni krov nad glavom.

Izvor: B92, TV Prva
Pošaljite komentar
  1. Zakon o poreklu imovine bi sve resio.
    (qwerty, 12. decembar 2022 11:58)

    # Link komentara

  2. Država mora da:

    1. Ograniči rast cene zakupa, tako da poskupljenje bude maksimalno koliko je godišnja zvanična inflacija. A ne da preko noći bude 3x skuplje.

    2. Da zaštiti stanare od izbacivanja na ulicu, tako što će prisiliti stanodavce na višegodišnji ugovor, uz plaćanje poreza.

    3. Posebno zaštiti stanare sa malom decom, tako da stanodavac MORA produžiti ugovor čak i ako isti istekne.

    4. Da zaštiti stanodavce tako da svi računi (informatika, struja, tel.) stižu na ime stanara. Takođe da stanar plati svu štetu koju napravi.

    5. Da zaštiti stanodavca tako da ipak može da izbaci stanare ali samo pod uslovom da u nekretninu želi lično da se useli. Pri tom ostavljajući razuman rok za iseljenje, koji zavisi od dužine izdavanja. Npr 6 meseci, do 2 godine.

    Pri tom država NE SME da ograniči cenu po kojoj se neka slobodna nekretnina izdaje. To je mešanje u tržište.

    Ovako je u Nemačkoj.
    (Džo, 5. decembar 2022 14:16)

    # Link komentara

  3. Ja mislim da su stanovi u Bg previse jevtini. Sa trenutnom prodajnom cenom kvadrata, stanarina mora jos da ide gore da bi se kupovina isplatila za 25 godina.
    Mozda se to nekome ne svidja ali morate shvatiti da je fundamentalna stvar kapitalizma kupovina po jednoj ceni a prodaja po vecoj.
    Socijalizam smo ispratili, cak ga nema ni u nazivu drzave.
    (jood, 5. decembar 2022 13:59)

    # Link komentara

  4. Ja sam garsonjeru na čukaričkoj padini iznajmljivao za 180 eura. Reko sam sredinom novembra stanaru, od 1 januara (ističe ugovor) 300 eura. Pristao je. Možete vi da lupate minuse do mile volje. Da je bilo obrnuto da je na primer EU rekla od sutra svi možete da radite u EU bez vize kao da ste stanovnik EU i da ode 300000 ljudi, kirije bi pale 30%. Kao da vi ne bi stanodavcima rekli vreme je da spustiš kiriju ako nećeš ima praznih stanova u ponudi koliko hoćeš a ti uporedi cene. Zakon požude i potražnje.
    (Tržište određuje cenu, 5. decembar 2022 13:45)

    # Link komentara