Biz - B92.net
 1. Postoje u svetu resenja za ove probleme koja odlicno funkcionisu i nema potrebe da se izmislja topla voda;
  -stanodavac sa stanarom potpisuje ugovor o iznajmljivanju stana na najmanje godinu dana
  -stanar uplacuje stanarinu za prvi i zadnji mesec odmah,a osatlo se placa mesecno,svakog 1. (stanarina za zadnji mesec je sigurnosni depozit ako stanar prestane da placa ili osteti stan)
  -za vreme trajanja ugovora stanodavac nema pravo da podize cenu
  -obnova ugovora ili otkazni rok daje se najmanje 3 meseca pre isteka vazeceg ugovora tako da i jedna i druga strana imaju dovoljno vremena da se organizuju
  -zabraniti stanodavcima da ukoliko obnavljaju ugovor sa istim stanarom, podizu rentu za vise od 10% (ukoliko zele da vrate stan na market za izdavanje jer zele vise da dobiju, to mora biti deo pomenutog otkaznog roka 3 meseca pre okoncanja ugovora)
  -omoguciti stanarima da se na osnovu ugovora o rentanju prijave kod EPS-a i ostalih servisa i sami placaju racune. Ovim se skida odgovornost sa stanodavca.
  I naravno, stanodavci da plate porez na prihod.( PDV 20%, sta fali. Uracunajte taj trosak kad iznajmljujete i prilagodite cenu tako da dobijete za stan onoliko koliko zelite,a da drzava dobije svoje i dobro i vama i stanaru i drzavi.
  Za neke je ovo suvise komplikovano jer kako bi mogli da zavrnu ako je sve regulisano jel,te....
  (bane, 29. novembar 2022 17:40)

  # Link komentara

 2. Nemojte da verujete u te propagande.
  Izdao sam stan čoveku iz Rusije u kraljice Natalije. 60kv za 1200 eura sve uredno još od Marta. Pazi stan daleko bolje od naših za 350 eur.
  (Opali ne žali., 29. novembar 2022 10:12)

  # Link komentara

 3. Hahaha redit priča isfrustriranih zakupaca. Oni bi da određuju visinu zakupa a ne tržište. Pazi još...ponovo aktiviraju reči buržuji. Pa goljo ovo je kapitalizam da kadete i otimate ponovo neće moći. Krv sam propljuvao u inostranstvu da kupim stan u Beogradu koji će da mi bude penzija i ti bi da mi određuješ koliko treba da bude zakup. Da izdajem ga trenutno Rusima ( mladi bračni par sa detetom) za 40% više nego ranije sa depozitom 3X. Izuzetno sam zadovoljan njima evo već šesti mesec. Pre toga sam imao neke naše prevarante ( u pokušaju) ali kod mene uvek depozit3X, ugovor overen, porez plaćen, računi moraju da se dostave do kraja meseca ili...raus. Tako da ostavite vaše frustracije i naviknete se konačno na kapitalizam. Ako vam ne valja ovde idite kao ja trbuhom za kruhom pa ćete ako ste vredni za 20-30 godina izdavati svoj stan.
  (Antikroasan, 29. novembar 2022 09:42)

  # Link komentara

 4. Ja iznajmljujem stan jednom ukrajinskom mladom paru, oni praktički nisu izbjeglice nego rade ovdje kod nas u Slavonskom Brodu, dobro zarađuju, znam da on ima plaću oko 2000 eura a za nju neznam, mislim da nema veću od 800 eura. Uredno sve plaćaju i paze na sve kao i da je njihovo. Nema problema da plate i ako se ne
  pto slućajno uništi. E sad vjerojatno je to samo stvar sreće, na koga naletiš. Ja nemam loša iskustva.
  (trst, 29. novembar 2022 08:10)

  # Link komentara

 5. Izdajem stan u Nišu godinama. Prošli su razni, ali jedan par, devojka napucana, silikoni i gde treba i gde ne treba, ...godinu i više živeli, kiriju, račune plaćali, stan ostavili, kao da su svinje i ovce u njemu čuvali,...smrad, đubre, štroka, nije moglo da se uđe...servis za čišćenje radio 3 dana da bi ga doveo kolko tolko u red...
  Nije bitno koje si nacionalnosti, nego osnovno vaspitanje i higijena...
  (uh, 29. novembar 2022 06:26)

  # Link komentara

 6. Izdajes prazan stan i nema problema.
  (Mladen, 29. novembar 2022 06:06)

  # Link komentara

 7. Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.
  (zigi, 28. novembar 2022 18:05)

  Jeste druže, ali ti ta ista nekretnina ne gubi vrednost, uvek imaš te pare. Ako smatraš da je malo, izvoli pokreni neki biznis pa zaradi više, prosto je.
  (Goran, 29. novembar 2022 04:43)

  # Link komentara

 8. Kolega je izdavao stan za 250 evra na N.Bgd nasem coveku, koji je posle nekog vremena prestao da placa stanarinu i racune, kolega je jedva uspeo da ga iseli, ostali dugovi od preko 1500 evra i stan unisten. Sredio ga i sad izdaje Rusima za 500 evra, za sad ga nisu unistili i placaju redovno. Sa izdavanjem stanova je uvek lutrija, nema veze ko je odakle...
  (mileeeeee, 29. novembar 2022 01:58)

  # Link komentara

 9. Kada čovek izda čoveku nema nikakvih problema. Kada nečovek izda čoveku, čovek nečoveku ili pak nečovek nečoveku eto belaja...
  (Simo, 28. novembar 2022 23:37)

  # Link komentara

 10. Niko ne vidi ovde glavni problem. Nisu stranci podigli cene, nije ni vecina stanodavac dosla na tu ideju samostalno, vec silne agencije. Pokupe sve stanove za izdavanje sa trzista, vlasnicima napricaju bajke sa vecim cenama i onda izdaj strancima bez ikakve provere. Uzmu sebi u dzep 50% kirije i vise ih ne zanima ni stranac ni stanodavac. I onda djavo kriv halapljivim stanodavcima za muke sa strancima. A agencija nikad lakse do para preko tudje grbace, kao da je tesko napraviti 10 slika stana i postaviti samostalno na sajt za izdavanje, mada u stiuaciji kakva je vestacki napravljena da nema stanova za izdavanje u normalnom cenovnom rangu stanovi se izdaju i od usta do usta, ne treba Vam ni sajt.
  (nekoizmase, 28. novembar 2022 23:14)

  # Link komentara

 11. Najbolje resenje je izdavanje praznog stana sto je u svetu obicaj pa neka unistavaju svoj namestaj koliko hoce. I da, da se svi rezijski troskovi vode na onoga ko zivi a ne na vlasnika.
  (Goran, 28. novembar 2022 23:13)

  # Link komentara

 12. Stanovala mi jedna devojka preko 10 godina u stanu, u kome je mogla cela porodica da zivi. Nju dotirali njeni. Ja mislio sama je, manje ce habati stvari u stanu. Kirija bila ispod svake cene. Na sve to, sijalicu o svom trosku nije zamenila nikad. Na kraju kad je krenula korona nismo se videli par meseci. Mislio sam posle toliko godina da imamo prijateljski odnos. Naravno, nestala sa neplacenim kirijama i racunima. Stan ruiniran, moralo skoro komlet renoviranje da padne. Verujem da bi sa Aboridzinima imao manje problema nego sa nasim ljudima.Nas covek se orodi sa tobom ako si blagonaklon i ima koristi od tebe. Cim toga nema zaboravi da si mu ikad ista ucinio. Zato ova prica moze da vazi i za bilo kog domaceg zakupca stana.
  (Slepac, 28. novembar 2022 22:19)

  # Link komentara

 13. U Nemackoj, kada trazis stan, potencijalnom stanodavcu izmedju ostalog moras maltene i zubni karton da stavis na uvid a kod nas, ako ce da plati, ne interesuje te ni iz koje je zemlje...
  (Hrabri krojac, 28. novembar 2022 22:17)

  # Link komentara

 14. A ja sa vlasnicom stana koji zakupljujem imam takav odnos da se uvek posvadjamo ko će da reši problem sa kvarom na nekom aparatu. Ja insistiram da ću ja, ona insistira da je to njen posao. Ugovorom nismo definisale ko je dužan da popravi kvarove, ona je to smatrala nebitnim.
  (Vanja, 28. novembar 2022 22:01)

  # Link komentara

 15. Racune uracunati u kiriju i na kraju godine uraditi paravnanje, namestaj osiguratii, uzeti bar jednu kiriju unapred, od stranca traziti dà firma u kojoj radi bude garant
  I..sta je problem. A da, problem je sto stanodavac nece dodatni trosak da bi osigurao namestaj, nece da gubi vreme da nadje pouzdanog podstanara..onda rizikuj, uzmi prvog koji se pojavi i moli boga da ce sve biti OK
  (Perica, 28. novembar 2022 21:56)

  # Link komentara

 16. Zato stanodavci trebate iznajmljivati stanove kao svuda u Svetu, Nemackoj, Australiji itd. Tri kapare unapred a od namestaja samo kuhinja. Imaju Ikeu pa neka kupuju. Svakome je dobro.
  (rvat, 28. novembar 2022 21:43)

  # Link komentara

 17. Živim u Beogradu u prvoj zoni GSP-a i plaćam 150€ gardonjeru već tri godine. Stan je sređen i dobro opremljen. Moja prijateljica dve ulice od mene plaća 120€. Ne morate verovati, ali postoji.
  (ij29, 28. novembar 2022 21:42)

  # Link komentara

 18. Priča sa Twittera...
  (Goran, 28. novembar 2022 21:01)

  # Link komentara

 19. Минг на комоди и Рембрант на зиду хаха
  Из едиције "није се десило"
  (357, 28. novembar 2022 20:54)

  # Link komentara

 20. Nije mi jasno kako neko može da ne plaća račune. Kao podstanar svaki put sam se dogovorio da uz kiriju donesem i plaćene račune. Isto to traže i moji roditelji koji izdaju stan u BG nekoliko godina.
  (Zambezi, 28. novembar 2022 20:46)

  # Link komentara

 21. Ne smem ni da pricam kako sam prosao a stan sam dao besplatno prijateljima da zive. Besplatno su bukvalno shvatili nisu placali racune godinama. Dobro sam prosao nisu mi oduzeli stan zbog dugova. Nikada vise nikome nista ne cinim. Stan cu renovirati i prodati i zbogom Srbijo. Nikada nista vise necu tu ulagati.
  (xxy, 28. novembar 2022 20:37)

  # Link komentara

 22. Alavost, uvek dodje glave
  (rade, 28. novembar 2022 20:13)

  # Link komentara

 23. Jedanaest godina sam se bavio izdavanjem apartmana,tezak je to leba,kakve sam samo stresove imao,a uvek bio pun. Nema nista lako,ali nista gore od stresa!Batalio sam,priznajem imam manje novca,al sam miran.
  (neko iz Nis, 28. novembar 2022 20:08)

  # Link komentara

 24. Sami ste krivi , uništiće vam stan !
  (BG, 28. novembar 2022 20:05)

  # Link komentara

 25. "Mom prijatelju su skidali uljane slike sa zida i koristili ih kao podmetače za jelo"

  Vjerujem 100%. Samo budala moze objesiti vrijednu sliku u stanu koji izdaje.
  (Francisco Goya junior, 28. novembar 2022 20:00)

  # Link komentara

 26. Jeste. Izdaju ljudi stanove sve sa uljanim slikama Milića od Mačve i vazama iz doba dinastije Ming.
  (Cvrc, 28. novembar 2022 19:34)

  # Link komentara

 27. Gospodo stanodavci, da radite po zakonu, da plaćate porez na dobit, ne bi imali nikakvih problema. Postoje ugovori sa agencijama o izdavanju i mirna glava.
  (Ćure, 28. novembar 2022 19:31)

  # Link komentara

 28. malo je nezgodno što se očekuje da su stanodavci socijalna ustanova. nešto ko EPS. Da vidite šta košta srediti parket, renovirati kupatilo, kuhinju, zameniti prastare prozore. Ode začas dvogodišnja kirija
  (neko iz inostranstva, 28. novembar 2022 19:27)

  # Link komentara

 29. Nikad se ništa od ovoga nije desilo..
  (Samo da javim, 28. novembar 2022 19:23)

  # Link komentara

 30. Ni malo dete ne bi poverovalo u priču u kojoj se pominje kineska vaza od 3000 evra u stanu za izdavanje.
  (Jole, 28. novembar 2022 19:13)

  # Link komentara

 31. Zato postoje ugovori, ali onda treba platiti porez.
  (Dusan, 28. novembar 2022 19:12)

  # Link komentara

 32. Ne znate vi ko su i sta su Rusi....bezite glavom bez obzira
  (xy, 28. novembar 2022 18:51)

  # Link komentara

 33. Ugovor o zakupu. Definisani iznos i rok trajanja zakupa. Definisan iznos depozita. Definisani uslovi ulaska i izlaska iz nekretnine. Definisano stanje stana pri ulasku u zakup i ocekivano stanje pri izlasku iz zakupa. Definisan nacin i rok placanja racuna. Sve to potpisano i overeno kod notara. Maksimalna sigurnost za obe strane. Zakupodavac ne moze dizati cenu zakupa za vreme trajanja ugovora. Zakupac ne moze urnisati stan, ostace bez depozita. E, ali kad se sve ovo uradi, placa se porez 20%. Lakse je Srbinu metar u guzicu, nego centimetar iz dzepa...
  (zemunac, 28. novembar 2022 18:43)

  # Link komentara

 34. Nema njihovih i naših, ima samo pristojnih i nepristojnih ljudi, svugde u Svetu. Odnosi se i na stanodavce i na podstanare.
  (bgd, 28. novembar 2022 18:24)

  # Link komentara

 35. Ja nisam izdala stan pre dve godine strancima nego jednoj nasoj, naizgled finoj devojci. Ona ne samo da je prekrsila nas dogovor da u stanu bude minimum godinu dana, nego je posle sest meseci samo isparila, nije smela ni da mi kljuceve u ruke da nego ih je ostavila kod Upravnice zgrade, nije platila dve kirije, dva meseca Infostana i struju. A stan je ostavila u takvom stanju da sam molera morala da zovem i nedelju dana sam ga prala i cistila. Tako da nemojte sve na strance, i mi imamo “fine” devojke i momke. Sada mi je u stanu zaista dobar mladic iz Zajecara i ne pada mi na pamet da mu povecam kiriju niti da mu otkazem.
  (Zorana, 28. novembar 2022 18:16)

  # Link komentara

 36. "Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi."

  U kom svetu Vi živite.. Stanodavci koje ste Vi opisali su izuzetak, a ne pravilo.
  (wub, 28. novembar 2022 18:06)

  # Link komentara

 37. Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.
  (zigi, 28. novembar 2022 18:05)

  # Link komentara

 38. Pa u Nisu je garsonjera domacim stanarima 200 + evra,a ovaj prica bajke da mu neko izdaje za 120 u Beogradu.I ko jos ostavlja vredne stvari,pogotovu lomljive stanarima haha.
  (mix, 28. novembar 2022 18:01)

  # Link komentara

 39. Uvek ima problematicnih, verivatno i.medju Rusima. Ja izdajem stan na dan, ove godine je prodefilovalo bar 10tak, nisam imao nikakvih problema. Jedna Ruskinja je cak oprala prozore ( jesu bili malo musavi :) )
  (Sale, 28. novembar 2022 17:59)

  # Link komentara

 40. Nisu Rusi i Ukrajinci svakako ništa gori nego domaći, ali oni koji su se polakomili za lakom zaradom očigledno ne shvataju osnove ovog biznisa: neko ko je spreman da plati više od tržišne cene, ili će zahtevati dosta viši standard ovog i onog za te pare ili će biti na neki način problematičan (bahat, nepouzdan, kriminalan...). To nema veze sa nacionalnošću, već sa ljudskom prirodom i tržišnim zakonitostima.
  (EU Citizen, 28. novembar 2022 17:59)

  # Link komentara

 41. To vam dodje kao "porez" na dobit.
  (Sitna Slova, 28. novembar 2022 17:58)

  # Link komentara

 42. Ko to još ima vazu od 3000 evra u stanu koji izdaje?
  (Mladen, 28. novembar 2022 17:02)

  Niko
  (Perica, 28. novembar 2022 17:57)

  # Link komentara

 43. Moj prijatelj izdao stan godinu dana unapred. Došli Rusi, sve lepo platili godinu dana unapred...
  A do sada je morao da se ganja sa raznoraznima svakog meseca za pare...
  (Obrad, 28. novembar 2022 17:56)

  # Link komentara

 44. Meni gazda povećao kiriju za 40%. Samo mi je saopštio kolika je kirija sledećeg meseca i to je to.
  (Ogi, 28. novembar 2022 17:52)

  # Link komentara

 45. Ispade da su nasi domaci podstanari cvecke... Ja sam jednom morao kompletno renoviranje stana da radim nakon tih dobrih podstanara i zamislite bili su nasi, Srbi... Sada imam Ruse, nisam im odvalio cenu i oni su zahvalni i zadovoljni kao i ja sa njima, odrzavaju stan bolje nego sto ja odrzavam svoj u kom zivim...
  (sofronije, 28. novembar 2022 17:50)

  # Link komentara

 46. Похлепа је ружна и неморална. То дође на наплату.
  (Милан, 28. novembar 2022 17:26)

  # Link komentara

 47. Tako i treba, pogotovo oni oglasi koji imaju "prednost rusima" u tekstu. Izdaj za velike pare, pa onda renoviraj stan :)
  (vazi brt, 28. novembar 2022 17:24)

  # Link komentara

 48. Depozit za oštećenja u stanu u visini kirije, plus mesec dana unapred. I onda su ovo sve prazne priče. Ali dobro, neka bude da nam je loše :-)
  (Jova, 28. novembar 2022 17:19)

  # Link komentara

 49. Izdajem stan vec dugo. Nema pravila ni garancija za bilo koga.
  Stanodavci i stanoprimci su isti ljudi. Svi imaju svoje interese i svoje probleme.
  Pitanje je dobre procene i srece.
  Kao i u ostalim poslovnim odnosima korektni partneri nsjbolje prolaze.
  (Laki, 28. novembar 2022 17:17)

  # Link komentara

 50. Unistavaju i nasi.
  (Milka, 28. novembar 2022 17:16)

  # Link komentara

 51. Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi. Naravno, cena svega toga je nerviranje sa podstanarima, rizik da ti ljudi ne placaju racune, da ce napraviti stetu komsijama i pobeci, pa da vlasnik onda sam mora da placa komsijama odstetu itd. Ali nije dan posao nije bez rizika!
  (Jova, 28. novembar 2022 17:14)

  # Link komentara

 52. Da se razumemo, niko ne placa garsonjeru na Karaburmi 100 evra. Ja sam jos 2007. placao 180 evra.
  (sanjuromifune, 28. novembar 2022 17:08)

  # Link komentara

 53. Ko to još ima vazu od 3000 evra u stanu koji izdaje?
  (Mladen, 28. novembar 2022 17:02)

  # Link komentara