- Komentari -

Stanovi u EU prenaseljeni i skupi

U Evropskoj uniji je tokom 2020. godine 17,5 odsto stanovništva živelo u prenaseljenim domaćinstvima.

Izvor: Biznis.rs
Pošaljite komentar
  1. Sve je to iz razloga da čovek bude što manje slobodan i nezavisan.Jer ako je slobodan onda ga vlasti teže kontrolišu, nije pogodan za zloupotrebu. Prvo su izmislili kartice i da istisnu keš pare ljudima iz ruku jer dok imaš keša onda si opet slobodniji. Sada to rade sa nekretninama, čovek bez svog krova nad glavom je ipak oštećen,on i tu gubi nezavisnost. Videli smo za vreme korone kako su narodima ograničili slobodu više nego što je trebalo. Takodje se stalno radi gušenje malih privrednika, malih radnji, malih nezavisnih samouposlenih.Ipak čovek kad ima svoj mali biznis, neku radnju ili privatni posao, on je slobodniji.Preko veštačkih ekonomskih kriza, pandemije, inflacije,kraha berzi, države tako ubijaju malu privredu,privrednici propadaju i onda moraju da idu raditi za platu kod krupnih zverki.Opet se tako ubija sloboda pojedinca i čini usluga krupnim privrednicima koji su u dilu sa državom.
    (Vlado, 20. jun 2022 22:27)

    # Link komentara

  2. Zato sto je krov nad glavom u 21 veku postao luksuz nevidjenih razmera.
    (blicko, 20. jun 2022 19:42)

    # Link komentara

  3. @Dr Zeks Za Holandiju ovo mogu da potvrdim, tacan opis. I sam sam zacudio da je nekom statistikom Holandija navedena sa niskim procentom jer ovde problem krova nad glavom paklen, velika je prenaseljenost stanova pretezno loseg kvaliteta. To se vuce decenijama, cak ne ni samo ni u ovom veku. Ne znam da li je bas porast 500% za 10godina, ali jedno vreme je bilo intenzivno, recimo 10-15-20% godisnje, poslednjih godina. Svakako je ogroman porast bas iz razloga koje ste naveli (prelivanje ustedjevine, i investitorske kupovine) i nema nikakve veze sa rastom plata za isti period. I da - stanovi jesu neodstupni mladima usled cene, nije tacno da svako sa stalnim poslom moze tek tako da se zaduzi, potrebna je odredjena visina primanja, a takozvani socijalni/subvencionisani smestaj je naucna fantastika, barem u relevantnim gradovima u kojima ima posla koji su vec prenatrpani.
    (Hans, 20. jun 2022 18:41)

    # Link komentara

  4. Problemi postoje samo u Danskoj, Holandiji i Luksemburgu, gde su vlasti dopustile da stanovi postanu zamena za slamarice, cime je trgovina stanovima postala de facto piramidalna sema. Balon nekretnina se time naduvao preko svake mere, cene su i po 5 puta vise (da, 500%!) nego pre 10 godina, a mladi u tim zemljama vise ne mogu ni da sanjaju o sopstvenom krovu nad glavom. Nemci su tu ispali korektniji, oni su u svim gradovima odredili kvartove u kojima ta vrsta mesetarenja nije moguca i gde je uslov da kupis stan da u njemu i licno boravis narednih 5-10 godina.
    (Dr Zeks, 20. jun 2022 12:30)

    Ne znam za Luksemburg i Nizozemsku, ali tvrdnja da stanovi u Danskoj su poskupili 5 puta u zadnjih deset godina nije tačna. Ne znam nikog u mom ukruženju, čije dijete je završilo srednju školu, a da dijete još živi sa roditeljima, čak i ako studira u istom gradu. Sistem stambenih zadruga omogućuje svima da dobiju stan koji je platiti, a opština plaća deo stanarine u zavisnosti od primanja. Lista čekanja je duga samo u Kopenhagenu i donekle u Aarhusu.
    Što se tiče kupovine stana, ili kuće, i to nije neki problem ako neko ima redovna primanja. Naravno, ako želite kupiti stan u centru Kopenhagena, onda je teško naći neki stan koji košta manje od 300-400 hiljada eura, ali to je i cijena u Beogradu na Vodi.
    (Shkot, 20. jun 2022 17:44)

    # Link komentara

  5. Problemi postoje samo u Danskoj, Holandiji i Luksemburgu, gde su vlasti dopustile da stanovi postanu zamena za slamarice, cime je trgovina stanovima postala de facto piramidalna sema. Balon nekretnina se time naduvao preko svake mere, cene su i po 5 puta vise (da, 500%!) nego pre 10 godina, a mladi u tim zemljama vise ne mogu ni da sanjaju o sopstvenom krovu nad glavom. Nemci su tu ispali korektniji, oni su u svim gradovima odredili kvartove u kojima ta vrsta mesetarenja nije moguca i gde je uslov da kupis stan da u njemu i licno boravis narednih 5-10 godina.
    (Dr Zeks, 20. jun 2022 12:30)

    # Link komentara

  6. Znači, na Kipar.
    (Istočna RS, 20. jun 2022 11:43)

    # Link komentara

  7. Sve je teži život u EU. Doveli su ljude da ne mogu da ispoštuju zakone i propise jer kod njih je propisano koliko m2 mora da se ima po članu porodice, plus ako porodica ima muško i žensko djete mora da imaju odvojene sobe. Troškovi hrane, prevoza, gasa, struje, stanarina su mnogo brže rasle nego plate. Velika je borba i strah u ljudima. Ako se neko u porodici teže razboli onda je kukulele, strah da se sve raspadne, da ne možeš da pokrivaš troškove, strah da ti uzmu djecu. A nije lako ni vratiti se u zemlju porjekla. Šta god uradiš teško je. Ipak srećan je ko ima gdje da se vrati ako baš nema drugog izlaza jer u regionu su ipak manji troškovi a i šira porodica moze da pomogne, Mnogi u EU nemaju tu opciju, nemaju kud da se vrate a ni porodično nisu povezani. Kod nas će više da pomogne komšija nego kod njih porodica. U EU je sve vise porodica na granici siromaštva ili u siromaštvu.
    (život je teška borba, 20. jun 2022 10:26)

    # Link komentara

  8. Nastavljamo sa feljtonom "Evropa propada".
    Danas je tema život u stanovima.
    Prenaseljenost.
    Dan danas se sećam svom čudu kada sam čuo od mojih komšija da u Nemačkoj moraš imati posebno dečiju sobu da bi mogao dovesti i dete iz Srbije.
    Za to vreme kod nas živi 2 roditelja i 2 dece u 45 kvadrata...
    (Čudi me da imaju leba da jedu, 20. jun 2022 09:10)

    # Link komentara

  9. E zato je USA zakon a EU nula.
    (Los Angeles, 20. jun 2022 09:05)

    # Link komentara

  10. A u parizu ne mogu ni da ih popišu koliko ih ima po stanovima.
    (svašta, 20. jun 2022 09:04)

    # Link komentara

  11. Samo kad je kod nas povoljno !!!
    (Milojko Novi Sad, 20. jun 2022 08:19)

    # Link komentara