- Komentari -
  1. Најјефтиније грејање је на Сунце, тако да се са птицама треба селити на југ.
    (Стојан, 5. decembar 2023 18:11)

    # Link komentara

  2. Nekada daaavno, "Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu", snimljena je, 1971. godine, u produkciji TV Beograd, serija za decu "Na slovo, na slovo". Danas bi, nakon više od 52 godine, svi današnji "novinari" na spomen slova "T" počeli da verglaju o Tesli, iako niko od njih (i mnogih drugih) pojma nema šta je transformator (genijalni Teslin pronalazak) koji je omogućio prenos električne energije naizmenične struje na daljinu uz smanjenje gubitaka električne energije u prenosu od izvora do mesta potrošnje.

    Kako se u tekstu (i videu) TVP govori o električnom grejanju, zadržaću se samo na onome što se uči u osnovnoj školi, a što retardirani "novinari" TVP, B92 (i mnogi drugi) nisu naučili. Ono, nisu ni mogli da nauče, upravo zato što su retardirani! A, zbog toga što su retardirani, oni i ne plaćaju račune EPS-u, (nego to umesto njih radi neko drugi: banka, roditelji itd) pa i ne znaju šta piše na računu, odnosno retardi pojma nemaju šta plaćaju! A misle (čuj mene: retardi misle!) da plaćaju STRUJU. Retardirani "novinari" sve znaju o Americi, pa sigurno znaju da je u Severnoj Americi standardni napon u monofaznoj instalaciji 110 V.

    OK, uzmimo primer monofazne TEA peći snage 2,2 KW:

    U Srbiji, pri naponu 220 V, kroz brojilo, osigurač, instalaciju i TEA peć proticaće strija od 10 A, jer je, pri čisto omskom opterećenju (transformacija el. en. u toplotnu energiju) snaga (P) data kao proizvod struje i napona:

    P = U×I,
    pa je
    P = 220×10 =2.200 W,
    tj.
    P=2,2 KW

    Za 1 h rada TEA peć će da potroši 2,2 KWh električne energije.

    U Severnoj Americi, pri naponu 110 V, kroz brojilo, osigurač, instalaciju i TEA peć proticaće strija od 20 A, jer je, pri čisto omskom opterećenju (transformacija el. en. u toplotnu energiju) snaga (P) data kao proizvod struje i napona:

    P = U×I,
    odnosno
    P = 110×10 =2.200 W,
    tj.
    P=2,2 KW

    Za 1 h rada TEA peć će da potroši 2,2 KWh električne energije.

    Ako bi električno brojilo merilo potrošenu STRUJU, odnosno ako bi EPS ispostavljao račun za "STRUJU", ispalo bi da su Amerikanci, Kanađani i drugi, koji koriste napon kućne instalacije od 110 V, BUDALE, jer bi za 1 h grejanja plaćali DVOSTRUKO više nego u Srbiji, za istu količinu utrošene električne energije (2,2 KWh)! Nije teško zaključiti, sem ukoliko niste retardirani, da brojilo meri utrošenu električnu energiju, a ne STRUJU i da EPS ne ispostavlja račune za utrošenu STRUJU, nego za utrošenu ELEKTRIČNU ENERGIJU, pa se i ne može govoriti o uštedi STRUJE, nego o uštedi ELEKTRIČNE ENERGIJE! Nažalost, navedeno nije jasno ni sadašnjoj, ni prethodnim ministrima i ministarki Energetike (i koječega), jer su svi oni govorili o UŠTEDI STRUJE i svi su govorili o proizvosnji, uvozu i izvozu STRUJE!!!

    P. S.
    Sve navedeno uči se u osnovnoj školi. Nažalost, izgleda da niko u školi ne uči učenike da koriste MOZAK. Zbog toga i jesu poražavajući rezultati Pisa testova u Srbiji.

    P. P. S.
    Molim vas da ispravite svakoga ko govori o UŠTEDI STRUJE, proizvodnji, uvozu i izvozu STRUJE pogotovo neznalice koje se bave politikom, da nauče razliku između STRUJE i ENERGIJE.

    Takođe, molim vas da ubuduće ne prenosite mišljenja kojekakvih "stručnjaka", elektro-mehaničara, električara, servisera i sličnih, koji pojma nemaju o onome o čemu pričaju. A o tome kako da uštedite na "računu za struju" kod upotrebe bojlera i ostalih električnih uređaja napisali ste ili preneli ove i prethodnih godina gomile glulosti.

    Manite se preporuka o štedljivim svetlosnim izvorima za prostore u kojima duže boravite (stambeni objekti, kancelarije itd), sem ukoliko ne želite da doprinesete psihofizičkim problemima korisnika.

    Konačno, o svemu navedenom mogli biste da napravite dobar i koristan intervju sa nekim profesorom sa Katedre za električna merenja na Energetskom otseku Elektrotehničkog fakulteta Univerzitete u Beogradu. Verujem da bi oni bili spremni i da vam demonstriraju neke od laboratorijskih vežbi koje bi bile jako korisne i za učenike i za građane, Srbije. Zato, kamere i mikrofone u šake i proslavite i portal B92 i pregaoce u tom poslu. Verujem da će većina pisanih i elektronskih medija preneti takav prilog, ps eto vam i love i slave.

    "Volim i ja vas!"
    (Tihomir, 5. decembar 2023 18:02)

    # Link komentara

  3. Neka TA peć akumilira kada je jefitnija struja, to je ušteda 50% pod uslovom da se ne dogreva kada je skupa struja. Neka imamo inverter klimu, ušteda 66% i to pri korićenju skuplje tarife, a pri jeftinijoj čak 78%.
    (zare, 05. decembar 2023 12:43)


    Jeftinija tarifa je 4 puta jeftinija od skuplje.
    (klub, 5. decembar 2023 17:02)

    # Link komentara

  4. Nisam iz elektro struke, ali sećam se iz školovanja da je inverter uređaj za pretvaranje jednosmerne u naizmeničnu struju (električnu energiju) kao što je već navedeno u komentarima.
    Inverter klime, veš mašine, i sl., koliko sam shvatio imaju finu kontrolu rada motora, (kako je već neko napisao u komentarima). Ako sam dobro (laički) razumeo, najčešće su to AC motori, a za kontrolu njihovog rada se koristi, između ostalog, inverter...

    Voleo bih da neko pojasni otkuda rasprostranjen naziv "inverter" kao sistem kontrole rada. Hvala
    (zainteresovani posmatrač, 5. decembar 2023 16:00)

    # Link komentara

  5. Inverter je uredjaj koji pretvara jednosmernu u naizmenicnu struju, pa mi nije jasno je l' se grijete preko gubitaka u njemu zbog nesavrsenosti konverzije elektricne energije?
    (Bosnjak_Sandzaklija_Elektroinzenjer, 5. decembar 2023 13:12)

    Grejanje na klime (inverter ili ne) je zasnovano na termodinamici, a ne na gubicima usled konverzije naizmenične u jednosmernu struju. Inverter je tu samo da omogući fini rad kompresora, tako da uređaj može da radi sa npr. 20, 30, 50... % snage. Kod neinverter klimkompresor radi ili sa 100 % kapaciteta ili ne radi uopšte. Zbog toga neinverter klime imaju veće fluktuacije pri održavanju temperature u odnosu na inverter koji to znatno bolje radi. Time se takođe smanjuje i habanje kompresora zbog manjeg broja start/stop ciklusa pri niskim temperaturama.
    Inverter je prisutan u brojnim kućnim uređajima (sudo mašine, veš mašine, mašine za sušenje veša...) i nije vezan samo za klima uređaje.
    (YPT, 5. decembar 2023 15:32)

    # Link komentara

  6. Inverter klima. Posto zivim u 60m2, kupio sam inverter 18000BTU. Mogao je i neki kvalitetniji od 12. Uzeo sam vrhunski uredjaj i ne zalim. Visok stepen energetske efikasnosti, temperature, u zavisnosti od prostorije, imaju razliku od 3-4 stepena, sto je minorno. Nema vise lozenja, ciscenja, mucenja sa drvima i ugljem. Neko je spomejuo kaljevi pec, odlicna je ali i zahtevna.
    (Sasa, 5. decembar 2023 15:18)

    # Link komentara

  7. Kaljeva peć, braćo.
    (Mikii, 5. decembar 2023 14:51)

    # Link komentara

  8. Koristim TA peč već 40 godina i nemam nameru da menjam. Ubedljivo najbolja stvar osim naravno centralnog grejanja. Takođe najbolja stvar za sušenje veša.
    (milan, 5. decembar 2023 14:48)

    # Link komentara

  9. Kad skapiras da platis sta kosta i nije te briga a razmisljas kako da vise zaradis umesto da ustedis na sitnicama onda si preso igricu.
    (E, 5. decembar 2023 14:19)

    # Link komentara

  10. Najpouzdanije je drvo i peć, smederevac
    (Roćevac, 5. decembar 2023 14:17)

    # Link komentara

  11. Samo gas i radijatorsko grejanje, za 200m2 1000EUR sezona, uključujući i toplu vodu (protočno, za sve slavine) tokom čitave godine.
    (Darko, 5. decembar 2023 14:12)

    # Link komentara

  12. @ja pa ja
    Inverter samo do 40m2? Jednostavno stavis po jedan u svaku sobu i nema problema.Ja grejem 75m2 i ista potrosnja sa jednim i sa tri invertera.Sa tri komada ravnomerno grejanje i ista temperatura svuda.Ne moze sa jednim pa makar bio i 18-ica,imali bi orkan u toj sobi da dobacite svuda.
    (Pera kojot, 5. decembar 2023 14:07)

    # Link komentara

  13. Najveca mana termo peci je sto se nocu zagreva ako ukljucujemo na jevtiniju tarifu pa za spavanje bude pretoplo
    (neko tamo, 5. decembar 2023 14:05)

    # Link komentara

  14. Bez sistema sa grejnim telom u svakoj prostoriji nema grejanja. To da se greju 2 prostorije a u 3, 4 da se širi toplota, od tog posla nema ništa. TA peć je slična kao šporet, u krugu od 2 metra ne možeš da sediš a u ćošku susedne sobe ledara i hladni zidovi. Što se tiče isplativosti, dugoročno, toplotna pumpa ko ima novca za inicijalno ulaganje, ko nema, pelet i gas su dobre opcije s tim što je gas dosta čistiji u smislu da nema čišćenja kotla, prašine…itd ali opet inicijalno veća investicija s tim što u oba slučaja zavisite od cene jednog i drugog inputa :)
    (pršutica mala, 5. decembar 2023 13:35)

    # Link komentara

  15. Inverter je uredjaj koji pretvara jednosmernu u naizmenicnu struju, pa mi nije jasno je l' se grijete preko gubitaka u njemu zbog nesavrsenosti konverzije elektricne energije?
    (Bosnjak_Sandzaklija_Elektroinzenjer, 5. decembar 2023 13:12)

    Nema pretvaranje jednosmere u naizmenično, ili obrnuto. Inverter se odnosi na proces dobijanja toplote, ne na konverziju struje.
    (zare, 5. decembar 2023 13:27)

    # Link komentara

  16. Stan 45m2, dve ta peći, račun za struju oko 5000 dinara preko zime. Stavio sam izolaciju naravno. I tako već 25 godina.
    (Tata, 5. decembar 2023 13:22)

    # Link komentara

  17. Inverter je uredjaj koji pretvara jednosmernu u naizmenicnu struju, pa mi nije jasno je l' se grijete preko gubitaka u njemu zbog nesavrsenosti konverzije elektricne energije?
    (Bosnjak_Sandzaklija_Elektroinzenjer, 5. decembar 2023 13:12)

    # Link komentara

  18. Pre 10 dana sam pustio u rad toplotnu pumpu voda voda sa fan coil radijatorima...grejem 110 kvadrata 24h...preko dana drzim 24 stepena, nocu spustim na 22...kostalo me je sve 7000 evra...sada trosi 20kw za 24 sata...razmisljao sam i o peletu koji bi me kostao duplo manje za ugradnju ali bi me kostao po sezoni 4 puta skuplje...trebace sigurno 5-6 godina da se odplati ali sam nakon toga na konju...msm struja ce za tih 5 godina poskupeti ko zna koliko ali ko zna sta ce biti sa peletom i ostalim energentima
    (zen, 5. decembar 2023 13:08)

    # Link komentara

  19. Ne može nešto što daje toplotu samo dok radi da bude bolje od grejnih tela koje drže toplotu.
    (Ko, 5. decembar 2023 12:52)

    # Link komentara

  20. Vi merite koliko je topla soba i koliko stepeni ima, stan, kuca sa TA peci, karoliferom, peci na drva, ugalj..... zato vi lepo otidjite u cosak/ugao sobe tamo vam je 90 stepeni !
    (Gladni, 5. decembar 2023 12:51)

    # Link komentara

  21. Letnja struja u proseku placam 2500 dinara kada se ne koristi klima. Zimska struja prosecno 7000 dinara. Lako je izracunati da grejanje kosta 4500 dinara mesecno. Od grejanja koristim 2 ta peci. Jedna 3.5KW, a druga 2KW, koje se pale putem tajmera iskljucivo po nocnoj tarifi. Grejem dvosoban stan od 50 kvadrara. Za mnoge je ovo prevazidjen nacin grejanja, a za mene najbolji. Pritisnem dugme i toplo u kuci. Odrzavanje skoro da i ne postoji. Kada crkne grejac sam za zamenim i to kosta 650 dinara. Dokle god postoji jeftina struja, TA peci ce biti najjeftiniji izvor grejanja kada su u pitanju garsonjere, jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi.
    (Sitna Slova, 5. decembar 2023 12:44)

    # Link komentara

  22. Neka TA peć akumilira kada je jefitnija struja, to je ušteda 50% pod uslovom da se ne dogreva kada je skupa struja. Neka imamo inverter klimu, ušteda 66% i to pri korićenju skuplje tarife, a pri jeftinijoj čak 78%.
    (zare, 5. decembar 2023 12:43)

    # Link komentara

  23. ja ubacio klimu inverter devetku prošle zime, stavio na tavan mineralnu vunu za izolaciju, nisam izašao iz zelene tarife, a radi 24h dnevno za jednu sobu tj uvek greje i toplo, ko se greje na struju i grejalice otplati se za jednu sezonu
    (penzos, 5. decembar 2023 12:34)

    # Link komentara

  24. Ja imam tri TA peći, u razičitim delovima kuće. Svaka je koštala oko 100€ - 150 € kod preprodavaca, reparirana.
    Zagreva se ISKLJUČIVO noću, kad je struja 4x jeftinija. Ne uključujem "duvanje", nema potrebe.
    Šta da vam kažem, za 100 m2 stambenog prostora, grejanje me izađe oko 250 € - 300€ po sezoni.
    (Milica, 5. decembar 2023 12:34)

    # Link komentara

  25. Moj Fujitsu inverter vec 16 godina radi 24h od oktobra do kraja aprila.Ako to nije pouzdanost ne znam sta je😁
    (Realan, 5. decembar 2023 12:19)

    # Link komentara

  26. Zavisi gde ko zivi. Nkome u brvnari na Goliji odgovara jedno, meni u stanu, na 500m od toplane odgovara centralno grejanje. Par hiljada gore-dole, al ne mislim o servisima, peletima, brojilima, strujama... topao dom, mirna glava.
    (ime, 5. decembar 2023 12:09)

    # Link komentara

  27. Inverteri su bili ok donedavno, ali od ove godine monteri (namerno neću napisati majstori), naplaćuju kao da su iz NASA-e. Još malo pa skuplja montaža nego klima, za max dva sata posla. I ne, nije do bakarnih cevi pošto su one pojeftinile u proteklih 6 meseci ;)
    Za hlađenje se mnogo više isplati kupiti pingvin klimu. Nažalost ti modeli nisu baš za grejnje.
    (Peki, 5. decembar 2023 12:05)

    # Link komentara

  28. Ja moju spavacu sobu grejem na ta pec. Nemam grejanje u dnevnom boravku sporet. Ra pec nabuba racun do 8000 din a greje odlicno jer imam i fasadu i novu pvc stolariju. 3 meseca dodje oko 24000 din racuna mislim za sva 3 meseca. Jeftinije i od peleta i drva bar za sada
    (neko, 5. decembar 2023 12:02)

    # Link komentara

  29. Inverter i tačka. Najbolji odnos uloženog i vraćenog. Uz izolaciju koja je bar ok.
    (eto, 05. decembar 2023 11:25)

    Da, za stan od 40 m2.
    Za iole ozbiljnije površine potrebno je ili podno grejanje,ili plafonski razvod, sto u 99% stanova nemamo.
    (ja pa ja, 5. decembar 2023 11:56)

    # Link komentara

  30. Realno, uz ovakav tip grejanje KONFOR ne postoji! Takođe ni uz pominjane inverter klime. Da bi konfor postojao mora postojati grejno telo u SVAKOJ prostoriji i izjednačena temperatura koja se dobija ZRAČENJEM a ne duvanjem! Znači jedino centralno grejanje sa radijatorima ili podno grejanje. E sad, da li će to biti gradsko, na gas, struju, toplotne pumpe, pelet...svejedno. Nijedno nije jeftino.
    (Perica, 5. decembar 2023 11:53)

    # Link komentara

  31. ubedljivo najekonomicniji vid grejanja…
    o ostalim prednostima i manama moze se diskutovati…
    (simonida, 5. decembar 2023 11:53)

    # Link komentara

  32. Oće, kako da ne. Ni manje ni više nego TA peć. Možda za penzionera koji ne makne iz jednog sobička.
    (..., 5. decembar 2023 11:53)

    # Link komentara

  33. Još kada bi i nama kao Makedoncima vratili popodnevnu jeftiniju struju, stvarno bi ovaj način grejanja bio povoljniji.
    (Mara, 5. decembar 2023 11:45)

    # Link komentara

  34. Slažem se sa većinom komentatora da je TA peć prevaziđena. Inverter klime su prava stvar što se tiče potrošnje ali, kakvo god da je grejanje, izolacija mora biti savršena. Ako nije tako sve drugo je manje bitno.
    (Vladimir, 5. decembar 2023 11:45)

    # Link komentara

  35. Najpouzdaniji kad treba grejati jednu sobu a ne celu kuću. Godinama smo se grejali na TA peć, i to samo dnevni boravak.. U spavaćim sobama zimi hladnije nego na glečerima.
    (Acko1213, 5. decembar 2023 11:26)

    # Link komentara

  36. Inverter i tačka. Najbolji odnos uloženog i vraćenog. Uz izolaciju koja je bar ok.
    (eto, 5. decembar 2023 11:25)

    # Link komentara

  37. a u srbiji i NAJJEFTINIJI izvor grejanja. pelet poskupeo 200%, drva 200%, ugalj 300%
    (ZLOBEX, 5. decembar 2023 11:20)

    # Link komentara

  38. Ovaj majstor otkrio toplu voud. Sa sadasnjim cenama struje, a bice jos skuplje od nove godine, TA peć polako odlazi u istoriju
    (hahah, 5. decembar 2023 11:19)

    # Link komentara

  39. Stručnjak se zaglavio u 20. veku. kakva bre TA peć jeste li vi ozbiljni?
    Kad smo pre 20 godina prešli sa TA na etažno, u mom slučaju gas ali termo pumpe su isto odlična opcija, razlika je NEOPISIVA, pa nek je i račun malo veći, prosto je neuporedivo.
    Sličan bi savet bio: isključite grejanje i lezite pod jorgan, uštedećete 100%
    (BobbPenn, 5. decembar 2023 11:18)

    # Link komentara

  40. TA peć je dobar izbor za penzionere, koji su kod kuće tokom celog dana. Za one koji su na poslu prepodne je totalni promašaj pošto do 17h ona oda najveći deo toplote, a več predveče kada dođete kući je mlaka, što znači da opet treba da dogrevate u skupoj tarifi.
    (Kiza, 5. decembar 2023 11:18)

    # Link komentara

  41. Vracamo se u 90 god
    (zeljko, 5. decembar 2023 11:17)

    # Link komentara

  42. Staviti prozirne folije na prozore, roletna i zavesa. I eto toplote
    (djidji, 5. decembar 2023 11:16)

    # Link komentara

  43. Ne mogu da verujem da ovo čitan u 21 veku.Pored svih naprednih tehnologija ta peć treba da bude štediša.Nije lako ući u investiciju tipa toplotne pumpe аli ima i jeftinijih varijanti.Prošle godine sam kupio klimu renomiranog proizvođača koja je petostepena i košta oko 1800 eura sa ugradnjom.Uzeo sam je kao neko prelazno rešenje a ispostavilo se da mi greje 88 kvadrata cele zime na 23 stepena i pri tome potroši manje od 2000 kw za celu zimu.Na 800w daje 6 kw grejanja.
    (Dejan, 5. decembar 2023 11:06)

    # Link komentara

  44. Grejem se na gas i centralno grejanje. Ekstra sam zadovoljan i ne dotiče me tekst, ali moram reci da ovo nije ni blizu istina. Cak sta vise, TA pec je ogroman potrosac. Ako neko vec nema gas i hoce na struju, zasto bi uopste koristio TA pec, pored danasnjih inverter klima uredjaja koji trose tri puta manje struje od TA?
    (Indjija, 5. decembar 2023 11:05)

    # Link komentara

  45. Stan od 56 kvadrata zagrevam sa jednom TA-a peći koja stoji u hodniku, jer se iz hodnika ulazi posebno u svaku prostoriju - dnevnu, spavaću, kuhinju i kupatilo. Nikad, za 20 godina koliko se grejem tako, nisam imao potreba da dogrevam klimom, čak ni kad je najdeblji minus.
    (Mare, 5. decembar 2023 11:04)

    # Link komentara

  46. Ta peć prevaziđena. Inventer klima zakon
    (Kole, 5. decembar 2023 10:59)

    # Link komentara