- Komentari -
  1. @Comandante
    Iz prve ruke. Od 10 prijava 9 zovu na intervju u prvih 48 sati. 5 do 6 izlaze sa ponudom.
    Razlog je kako je napisan CV. Najbitniji je stack (95% trazi JAVA developere jer na TUM-u svi uce javu) i godine iskustva koje ces pokazati na intervjuu.
    Nije bitan fakultet, nije potrebno znanje nemackog, samo je bitno tehnicko znanje koje se pokazuje na intervju i profil (da li kolege zele da rade sa tobom).
    I najbitnije nikada, ali NIKADA ne stavljas zeljenu platu u prijavu niti je otkrivas u toku intervjua ma koliko se lomili da im kazes. Odgovor na to pitanje je "Vi ponudite kompetitivnu ponudu, ja ocekujem nekoliko ponuda jer sam u procesu sa nekoliko kompanija koje mi se svidjaju." Ako traze u prijavi kao obavezno polje pises 0. Ako kazu da ne mogu da nastave intervju bez tvojih ocekivanja kazes ok. Ako otkrijes bilo koju cifru dobices manje nego sto bi dobio, ako kazes vise nego sto imaju budzet za tu poziciju nece te zvati. Ako te odbijaju je trazis mnogo para verovatno trazis nisku poziciju (medior, senior) treba da se prijavljujes za lead, staff, director, vp itako dalje.
    (MinkenBre, 29. novembar 2023 15:40)

    # Link komentara

  2. (Comandante, 29. novembar 2023 12:35)

    U pravu si. Svake godine ista priča. Procedura ide u beskonačnost, svake godine smanjuju kvotu za radnike na Balkanu...sa 50k na 25k, poostravaju proceduru dobijanja vize itd.
    (Ivan, 29. novembar 2023 14:37)

    # Link komentara

  3. 2015. su isto potraživali oko milijun radnika pa su uvezli milijun ipo azilanata da bi iduće godine potraživali isti broj. Radnika ima ali je to bacanje pijeska u oči Njemcima kako bi se imao izgovor za nastavak "multikulturnog" projekta. Na kraju će smisliti da im nedostaje milijarda radnika, taman da presele čitavu Afriku i Bliski istok.
    (dragan, 29. novembar 2023 14:14)

    # Link komentara

  4. Drže mjesecima oglase otvorene, treba im po 3 mjeseca da odgovore na prijave za posao u IT struci, a kukaju kako nemaju radnika. Kolega koji radi programiranje sa 10 godina iskustva poslao 180 prijava prije 4 mjeseca samo 30% poslodavaca odgovorilo, 120 prijava nema nikakav feedback ni da su zaprimili prijavu apsolutno ništa. A svaki drugi oglas HITNO u naslovu. A onda na tu brzinu odgovaranja poznata Njemačka birokratija. 2kg papirologije oko nostrifikacije diplome, vize i radne dozvole za non EU (Srbija/Bosna...) pa se onda žale kako im fali radnika. Pojednostavite procedure i birokratiju i možda vam dođu radnici. Nije ni čudo što evropa toliko kasni u tehnologiji za Azijom i Amerikom, sve zbog pretjerivanja u regulaciji.

    Pozdrav iz Minhena.
    (Comandante, 29. novembar 2023 12:35)

    # Link komentara