- Komentari -

Okončano: Bajden potpisao

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče zakon kojim će se limit javnog duga vlade povećati na više od 31,4 bilona dolara

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Koliki je sad limit?
    (Jelena, 4. jun 2023 15:59)

    # Link komentara

  2. Balon se preduvava
    (Idi begaj, 4. jun 2023 10:47)

    # Link komentara

  3. Kao što nam je profesor Đukić objasnio na fakultetu, EU ima mastrihtske limite, a pošto SAD nema onda stalno moraju da revidiraju plafon.

    Naravno pseudo-desničari iz Srbije su se ponadali da je to značilo kraj demokratije, i da njihov Gadafi koji "daje sve besplatno!" može da napada gradove.
    (Propast kontramitinga radikala 2023, 04. jun 2023 09:45)

    Hm... Interesantno je da tog profesora niste pitali, sta je zapravo plafon? Izgleda da ga niste pitali ni zasto moraju da podizu plafon tj. zasto su 79 puta dosli do tog plafona?

    Taj plafon postoji da bi se izbegla situacija da demokratski izabrani funkcioneri zbog sopstvenih licnih interesa, kao i interesa finansijera politicara, donesu odluke o finansiranju potrosnje koja ce javne finansije drzave da gurne u dug takvih proporcija koje bi izazvale kolaps javnih finansija.

    Koliko su javne finansije blizu kolapsa, tj koliko su javne finansije odrzive, najbolje se vidi po procentualnom udelu potrosnje javnih prihoda na placanje kamata na dug. Kao i procentualnom odnosu javnog duga pre bdp-u.

    Sto je procenat veci, to su javne finansije u gorem polozaju. Dodatni problem za zaduzene drzave predsravljaju i recesije.

    Recesije ce se sigurno ponavljati vremenom, samo je upitno kada tacno. Tada padaju javni prihodi ali dug i kamate se moraju platiti. Sta se onda desava?

    Profesor vam je dao jedan podatak. Svaka cast profesoru. Dao vam podatak a vi naivno na osnovu tog podatka formirate misljenje da su americke finansije prakticno svemocne.

    Niste dovoljno razmisljali da shvatite da ne vidite kompletnu sliku a on vam je to precutao ili ako vam je rekao, vi ga niste slusali.
    (pajo, 4. jun 2023 10:44)

    # Link komentara

  4. Levičari sada likuju jer oni neće da znaju šta ovo znači, pošto su naučeni da žive na račun drugih.
    A laički rečeno ovo se balon i dalje naduvava i pre ili kasnije će eksplodirati, a SAD će otići u bankrot. Štampanje dolara bez ikakvog pokrića neće moći trajati večno. Mnoge zemlje u
    transakcijama već izbacuju dolar kao sredstvo plaćanja.
    Struka zna, ali pod pritiskom i strahom ćuti, da su SAD najzaduženija zemlja sveta i svoje obaveze izmiruje novcem bez pokrića što će morati, možda TV sporo, nestati.
    Otvaranjem ratova po svetu i pljačkom tih zemalja pokušavaju sebe spasiti, ne vodeći računa o drugima, ali u tome neće uspeti.
    (ljuba, 4. jun 2023 10:42)

    # Link komentara

  5. Kao što nam je profesor Đukić objasnio na fakultetu, EU ima mastrihtske limite, a pošto SAD nema onda stalno moraju da revidiraju plafon.

    Naravno pseudo-desničari iz Srbije su se ponadali da je to značilo kraj demokratije, i da njihov Gadafi koji "daje sve besplatno!" može da napada gradove.
    (Propast kontramitinga radikala 2023, 4. jun 2023 09:45)

    # Link komentara