- Komentari -
  1. ... To što je navodno Amerika zadužena 120%BDP a je lovačka priča. Oni i ne znaju stvarno zaduženje ili znaju, a ne smeju da objave, jer bi sve otišlo dođavola.
    (očajno pero, 31. maj 2023 08:58)

    Eto, oni ne znaju ili to kriju kao zmija noge, ali zato Očajno pero zna tačno ;)
    (Sve tajne smo provalili osim kako da dobro živimo, 31. maj 2023 17:07)

    # Link komentara

  2. Град као Вухан потроши 40 милиона долара на јутарњу кафу за пар дана.
    (Ђедо, 31. maj 2023 13:53)

    # Link komentara

  3. Кина решава проблем урушавањем долара и еура и на добром путу је да то ускоро оствари. Запад који је научио да живи од махинација, ратова и пљачку ипак не чека светла будућност
    (Дрндоје, 31. maj 2023 13:29)

    # Link komentara

  4. Koliko citam, nije 70% vec 277%?
    (RoBot, 31. maj 2023 12:36)

    # Link komentara

  5. Slično smo vidjeli u SFRJ, kad su niži BDP kamuflirali zaduživanjem i time gradili fabrike,ceste i socialnu državu.., dok nije brana popustila.
    (xx, 31. maj 2023 10:51)

    # Link komentara

  6. Gde je tačno Kina u problemu?
    (Jovan, 31. maj 2023 10:47)

    # Link komentara

  7. To je puno bliže ukupnom dugu SAD-a, koji iznosi 32 biliona dolara i odnos javnog duga i BDP-a Kine povećava na više od 120 odsto. Time bi Kina bila ukupno više zadužena od SAD-a. Dodatni problem je taj što je, za razliku od duga SAD-a, koji je transparentan i tema rasprava među političarima i ekonomistima, pitanje koliko su državne vlasti Kine svesne potencijalnog problema.

    Kriticni problem BRICS-a ili bilo koje organizacije koja ima teznje da ponudi alternativu Zapadnom sistemu. Prosta je stvar, da li biste drzali novac u Londonu ili Pekingu? Svaki iole ozbiljan bogatas iz Rusije, Kine i Brazila drzi svoju imovinu na Zapadu.
    (Mika, 31. maj 2023 10:19)

    # Link komentara

  8. Kineska ekonomija, koliko god velika, ipak je u ogromnoj meri, zavisna od zapadne tehnologije. Najveći investitori u Kinu su SAD, Japan, EU, Australia i J.Koreja, i to tim redosledom.
    Dakle, sve zemlje sa kojima Kina ne deli političke ideje i vizije. Drugo, koliko god velika, Kina je i kopneno, ali još više i morski, odsečena od ostatka sveta. Zato i sada pokušava da preko Pakistana izbije do Evrope, iako je to dosta teško, jer Kina ima ogromne probleme sa Indijom.
    Treće i najvažnije, zvanični kineski podaci govore, da samo 18% stanovništva Kine živi iznad granice siromaštva, što je brojčano naravno ogromna cifra, ali pokazuje da je kinesko stanovništvo i dalje u ogromnom broju siroomašno, i još gore, neobrazovano.
    Prema tome, Kini u svakom slučaju ne ide u prilog otvorena konfrontacija sa (pre svega) SAD, jer će to povući i druge zemlje saveznice da povuku ili smanje investicije.
    Kriza oko Tajvana, tj tajvanskog moreuza, pokazuje da Kina, za sada, može samo da glasno govori i pokazuje mišiće, ali u realnosti, u dogledno vreme, neće moći da promeni situaciju u svoju korist.
    (Zbunjeni svedok, 31. maj 2023 09:48)

    # Link komentara

  9. Za razliku od Amerike, Kinezi će da reše kao nekada kod nas kada su komunjare vladale, jer su znali ki po tim velikim firmama uzima kajmak i daće im rok od tri dana da vrate te pare ili ode glava, ali kome u SAD da narede da vrate pare kada je sve usmereno da se od državne administracije uzme što više para. Drugo Kina će da proglasi devalvaciju svoje valufe i začas smanji dug, a Amerika nema tu mogućnost, jer će sa gubitkom vrednosti dolara da poljulja svu svoju moć, zato će besumučno štampati zelene papiriće. Pogledajte zbog toga koliki je dug Amerike. To što je navodno Amerika zadužena 120%BDP a je lovačka priča. Oni i ne znaju stvarno zaduženje ili znaju, a ne smeju da objave, jer bi sve otišlo dođavola.
    (očajno pero, 31. maj 2023 08:58)

    # Link komentara

  10. Kina 77% bdp zaduženosti, USA 130% , Japan 260%.
    (boje li se botovi vještačke inteligencije?, 31. maj 2023 08:16)

    # Link komentara