- Komentari -

Uvedeno "pravo na popravku"

Evropska komisija predložila je danas nove propise koji promovišu "pravo na popravku".

Izvor: Večernji list/Tomislav Krasnec
Pošaljite komentar
  1. Ja necu dalje od kola. Kupim Bosch bobimu da bih neko vreme bio miran -crkne posle 7 meseci. A zamenio i kablove i svecice, da bih sve 'resetovao na nulu'.
    I kako vi vidite u ovom slucaju EU birokratsku pomoc?
    Kako vidite pomoc u kupovini novog led fara za auto, jer se polovni ne moze rasklopiti radi zamene jedne crkle diode. A cena ce da bude pod precku.

    Ja vidim resenje u ogranicavanju cena delova, da uredjaj kupljen iz delova ne koze da kosta vise od 3 nova uredjaja. Pa ce im onda biti u interesu da se ne kvari.
    (Observer, 22. mart 2023 19:34)

    # Link komentara

  2. Radni sat tugomira iz Bangladeša koji pravi uređaj je jedan dolar na sat, a švajcarskog majstora koji ga popravlja 40...
    (Lax, 22. mart 2023 19:23)

    # Link komentara

  3. Moje iskustvo kaze ako kupis skupo postupio si pametno. Kupio sam tv panasonic plazmu u januaru 2008 godine i jos uvek je centralna figura u dnevnoj sobi. U to vreme je kostala 1800evra ali bez ikakvih kvarova je prosla i napunila 15 godina moja plazmica. Jedino logo od sportkluba je ostao u cosku a za to je kriv tenis i Djokovic. A pre par godina kupio neki skuter elektricni i non stop se kvario. U te dve godine sto je imao garanciju nekoliko puta sam ga odnosio u Mediamarkt i uvek bi ga popravili. A kostao 270 evra sto je jeftino.
    (fenomen, 22. mart 2023 19:23)

    # Link komentara

  4. U principu se slažem sa ovom odlukom, jedna od retkih pametnih stvari koje dolaze od EU birokratije. Sa druge strane, ne treba imati iluzije, nema besplatnog doručka. Onaj kome nedostaju šarafi na telefonu će to morati i da plati. Ako bude hteo da mu telefon bude otporan na vodu i preživi na 50 metara dubine, onda će sistem zatvaranja morati da se pravi kao na ručnim satovima. Imam nemački Miele usisivač, garancija 10 godina, napravljen da traje. U mesto njega sam mogao da kupim 4 kineska, koja se bacaju kada se pokvare. Moji roditelji su kupovali veš mašinu na 6 rata. Ja je kupim od jedne plate i izguram taj mesec.
    (Zok1, 22. mart 2023 19:18)

    # Link komentara

  5. crkao termostat na ugradnoj rerni, deo kosta poprilicno, sve digitalno unutra, ako se uzme iz inostranstva onda se tu lepi jos porez carina i ko zna sta ne.. i kada bi zamenio ko zna da li bi uopste radilo jer je verovatno softverski zasticeno. servis i majstor kosta kao cela kuhinja komplet.
    zavrsilo se tako sto sam kupio novu ugradnu ovog puta sam odabrao onu koja je bazirana na staroj tehnici ( gledao sta ima unutra ), grebenasta sklopka, stari termostat, nista novotarije- sto bi rekli klotara.
    (norge, 22. mart 2023 16:45)

    # Link komentara

  6. To je inače inicijativa naše EU parlamentarke Biljane Borzan, inače Srpkinja!

    Da ne može da sva elektronika šta kupujemo kao da je precizno namještena da radi taman koliki je rok trajanja i onda da moramo kupiti novo jer se ne isplati popravljati.
    (Sine ratio, 22. mart 2023 16:24)

    # Link komentara

  7. Posledica će biti ako zaživi, da će za EU da se projektuju uređaji kao pre 40-tak godina, kvalitetni materijali, lako pristupačan deo, napravljeno da traje. Ali to se kosi sa neoliberalnim kapitalizmom...Bez besomučnih update soft/hardvera
    (Željko, 22. mart 2023 16:11)

    # Link komentara

  8. Па нека почну од промјењивих батерија на телефонима какве су биле прије 10 година.

    Да на компјутер не залеме меморију, батерију и друге дјелове који се лако могу замјенити. Нек на ауту не ставе потрошни материјал као акумулатор и филтер гдје пола мотора мораш да извадиш да замјениш. Итд
    (штеф, 22. mart 2023 16:10)

    # Link komentara

  9. To će lako da reše. počnu još goru plastiku da koriste za prenose, dignu cene rezervnih delova i rada u servisu....i postignu cilj.
    (DrKadzija, 22. mart 2023 16:08)

    # Link komentara

  10. Nije navedeno sta je glavna poenta ovih propisa: naterati proizvodjace da dizajniraju i proizvode uredjaje koji traju duze, da budu sigurni za popravku i da im delovi budu lako dostupni i zamenjivi, kao i da tehnicke informacije o popravci budu dostupni i potrosacima i to bez naknade.
    Tipican primer su mobilni telefoni sa nezamenjivim baterijama i namerno sve tako zalepljeno da ih je vrlo tesko otvoriti, sve samo da se sto pre baci i kupi novi.
    (eu, 22. mart 2023 15:52)

    # Link komentara

  11. @ Zamena je u velikom broju slučajeva mnogo jeftinija.
    (666, 22. mart 2023 13:48)

    To je posledica digitalizacije. Nekad su ljudi sami popravljali vecinu sitnijih problema, a neki i vece na svojim automobilima, beloj tehnici, a danas je sve to blokirano nekakvim cipovima. Zamenis deo na autu, koristis obnovljen originalan od ovlascenog servisera i sve radi kako treba, al se ona prokleta zuta lampica ne gasi. Meni nije problem jer u mojoj drzavi ne postoji obavezni tehnicki pregled, al gde ima tamo presudjuje zuta lampica. E sad nadji kompjuterasa, al ne bilo kog vec nekog sa unapredjenim softverom za taj model auta, na kraju ispadne da si u pravu. Saberem troskove i vreme da bi zadovoljio kontrolnu tablu na autu komotno sam ga mogao oterati u ovlasceni servis, tako da se slazem s tobom, ali zaista ne mora tako. Ovo je jedna od retkih pametnih inicijativa koje dolaze iz EU.
    (Splavar, 22. mart 2023 15:30)

    # Link komentara

  12. EU pokušava da na neki način umanji kolčinu otpada koji građani prave, a to teško da je ostvarivo. Problem je kapitalizam u osnovi, gde su usled konkurencije cene prozvoda minimalne. Danas za 300 eura možete kupiti novu veš mašinu. E sada zamislite majstora koji će za ruke i putne troškove da vam uzme manje od 50-100€ zavisno od kvara (još ako imate sreće). Kada se još na to doda cena rezervnog dela pa to ispadne 50% od cene novog uređaja ili više. To je bilo moguće kada su uređaji koštali mnogo više pa su popravke bile i isplative. U današnjim okvirima mislim da tako nešto nije moguće.
    (koeficijent, 22. mart 2023 15:05)

    # Link komentara

  13. Kao tv serviser, reći ću vam da za mnoge tv aparate ni sam uvoznik nema rezervni deo u garantnom roku, te stoga daje pravo na zamenu aparata. Nije matična ploča skuplja od celog tv-a. Razlog je taj što se na određenom broj tv-a brzo povari ekran, pa uvozniku nakon zamene aparata (čitaj centralni servis) ostaje manji procenat matičnih ploča. E sad, neki put se danima ne desi da bude prigovora na ekran, a matična ploča je hitno potrebna (zakonski rok 30 dana). Da, ugrađujemo one ploče koje nam pošalju, najčešće polovne, često i od drugog modela pa prepravljamo led drajver i softver.
    (Bazooka, 22. mart 2023 14:57)

    # Link komentara

  14. I ne znam čemu drama. Ni trgovac ničime nije zaštićen !
    (Nikola, 22. mart 2023 14:55)

    # Link komentara

  15. Znači potrošač će biti još u goroj poziciji. Moći će da traži zamenu samo ukoliko popravka nije moguća. Kupiš nešto. Pokvari ti se posle par dana i umseto nove stvari dobiješ popravljanu.
    (Hmmm, 22. mart 2023 13:22)

    I do sada je tako bilo samo što će sada biti i na papiru !
    (Nikola, 22. mart 2023 14:54)

    # Link komentara

  16. Birokratija.
    Pre 30-40 godina SVI el. uređaji su bili MNOOOGO skuplji nego danas. Jer su pravljeni u manjim tiražima i sa skupljim komponentama. Hoćete reciklažni materijal a iz njega kvalitet. E pa šipak.
    Garancija pokriva garantni period.
    Da bi se pokrivao duži period od ovoga sa delovima, neophodno je proizvoditi komponente koje će MOŽDA da se prodaju, a pri tome ih neko MORA držati na lageru godinama... zarad birokratije. A to onda iziskuje veće troškove koje će da plati... opet KUPAC.
    Ne vidim smisao. Jedino bi serviseri imali više posla. Ali oni ne mogu da se nose sa proivodnim linijama. Serviseru za jednu popravku treba N puta više vremena nego što proivodna linija proivede novih uređaja. I on će to svoje vreme da vam naplati.
    Ova EU birokratija kao da se u socijalizmu školovala?
    Uf, pardon, pa po sadašnjoj strukturi EU... i jeste skoro 50%.
    (Žoze, 22. mart 2023 14:10)

    # Link komentara

  17. Zamena je u velikom broju slučajeva mnogo jeftinija.
    (666, 22. mart 2023 13:48)

    # Link komentara

  18. Popravka uredjaja u garantnom roku oduvek postoji, samo je najcesce ekonomski ne isplativa.
    (Sitna Slova, 22. mart 2023 13:25)

    # Link komentara

  19. Znači potrošač će biti još u goroj poziciji. Moći će da traži zamenu samo ukoliko popravka nije moguća. Kupiš nešto. Pokvari ti se posle par dana i umseto nove stvari dobiješ popravljanu.
    (Hmmm, 22. mart 2023 13:22)

    # Link komentara