- Komentari -
  1. Razumem i delimično se slažem sa napisanim. Medjutim, suština bitkoina i drugih (ne svih) kriptovaluta je u finansijskoj slobodi i mogućnosti da ne moramo ni na koga da se oslonimo da nam nešto garantuje.
    (Stojan, 18. mart 2023 11:12)

    Jeste, isto kao ona kupovina stanova u sivoj zoni, gde se kod notara potpiše ugovor da si dao novac investitoru, samo nigde ne piše ništa drugo jer tim overavanjem ugovora kod notara ti si samo siguran u to da si ugovor potpisao zaista sa tim investitorom, a ne nekim ko je "falsifikovao njegovu ličnu kartu" (mada je i ovo upitno), nigde ti zakon ne garantuje da notar mora da ti obezbedi taj stan ako investitori ispari.

    Isto ti je za kriptovalute, neki su se obogatili, a mnogi su ostali kratkih rukava. Razlog zbog koga znamo i čujemo samo za one koji su se obogatili je isti kao što samo slušamo kako je neko dobro prošao kupovinom na placu auta koji je uvezen iz Italije sa samo 178.000km, znaš li nekog poznanika ili rođaka koji ti je ispričao kakve je sve probleme imao sa autom, šta je menjao, i da li je otkrio pravu kilometražu?
    (Veliki brat, 18. mart 2023 15:13)

    # Link komentara

  2. @Stojan
    "Garantovala je Jugoslavija za devizne uloge, zajmove za privredne preporode i slično"
    Sav ovaj novac je na kraju isplaćen. Ne u očekivanoj vrednosti, ali je isplaćen.

    "Američke vlade su garantovale za dolare pa uporedite cene u dolarima danas sa cenama pre samo 20 godina (da ne idemo dalje)."
    Uporedi vrednost bitkoina danas sa vrednošću od samo pre godinu i godinu ipo dana.

    Bitkoin i digitalne valute će biti kao zlato. Čuvaš ga u sefu bez da znaš koliko će vredeti kroz godinu, dve i bez ikakvog znanja kako sa njim da trguješ. Lančići, prstenje, dukati imaju veću operativnu vrednost od poluga, akcija, itd. ali koliko toga može da ima običan čovek da bi bio siguran u opstanak.
    (pera ždera, 18. mart 2023 14:32)

    # Link komentara

  3. (kraja, 18. mart 2023 12:03)

    Put koji je kripto industrija prešla u samo 10-tak godina je sličan (ali ipak brži) od
    razvoja interneta. Činjenica je da ima problema ali je to normalno za nove tehnologije. Najveći problem je kako učiniti ovu oblast pristupačnijom običnom čoveku koji nije "tehnički potkovan". Tvrdnja da je bezbedno samo ako se kriptovaluta kupi i zaključa u hardverski novčanik možda ima smisla danas ali sam siguran da će biti značajno drugačije već za koju godinu. Ovo je direktno povezano sa razvojem prihvatne mreže gde bi se koini koristili kao sredstvo plaćanja (a ne samo čuvari vrednosti). Bezbednost u korišćenju je sa druge strane povezano sa edukacijom. Kao što sam napisao, dug put je predjen ali ima još mnooogo posla.
    (Stojan, 18. mart 2023 12:51)

    # Link komentara

  4. "A o mogućnostima kontrole kroz CBDC (digitalne valute centralnih banaka) ovde nemam mesta sa pišem ..."

    ...imati kriptovalutu je sigurno utoliko, ako je kupis, zakljucas u novcanik i zaboravis da je imas...
    ...nesto poput tipova koji tajno kupe monalizu na crnom trzistu, zakljucaju je u sef i gledaju jednom godisnje kako je lepa...
    ...svaka druga transakcija je riskantna, kao sto pokazuju dogadjaji poslednje 2-3 godine...
    ...onog momenta kad treba da se nesto kupi, plati, zameni, transakcija moze da krene putem katastrofe, jer se uvek radi preko nekog ili necega...
    "ne moze meni niko iz novcanika da uzme novac"
    ...moze, samo udji u tramvaj...
    ...za kriptovalute, kripto tramvaj...
    (kraja, 18. mart 2023 12:03)

    # Link komentara

  5. Prevara je bilo i biće. Toliko je prevara bilo sa dolarima, eurima pa i dinarima da ih se ne može ni izbrojati. Kripto je naravno plodno tlo za prevare.

    Ako ne želite da vas neko vara koristite vašu pamet i trejdujte.
    (kripto trajder, 18. mart 2023 11:45)

    # Link komentara

  6. (Nula, 18. mart 2023 09:23)

    Razumem i delimično se slažem sa napisanim. Medjutim, suština bitkoina i drugih (ne svih) kriptovaluta je u finansijskoj slobodi i mogućnosti da ne moramo ni na koga da se oslonimo da nam nešto garantuje. Garantovala je Jugoslavija za devizne uloge, zajmove za privredne preporode i slično. Američke vlade su garantovale za dolare pa uporedite cene u dolarima danas sa cenama pre samo 20 godina (da ne idemo dalje).

    Članci se pojavljuju kada se pojavi potreba da se skrene pažnja sa posledica koje će nastupiti zbog propasti brojnih banaka koje su sve poslovale pod "budnim okom" svojih vlada i centralnih banaka a koje opet "garantuju" stabilnost finansijskih sistema.

    Pojava kripto industrije je velika opasnost za države jer se smanjuje samovolja a velika šansa za obične ljude da umanje negativni uticaj države na svoje finansijsko stanje.

    A o mogućnostima kontrole kroz CBDC (digitalne valute centralnih banaka) ovde nemam mesta sa pišem ...
    (Stojan, 18. mart 2023 11:12)

    # Link komentara

  7. Prvi put cujem za ove
    (kopp, 18. mart 2023 10:35)

    # Link komentara

  8. Pravi novac je negde ipak zavrsio !
    (torente, 18. mart 2023 10:31)

    # Link komentara

  9. Ako u banci bude neka prevara ili bankrot država garantuje do određene sume za uloge. Rasporediš u različite banke a ako imaš baš toliko mnogo para (teško da ćeš ih držati u banci uložićeš negde) onda Rasporediš po porodici pa opet u nekoliko banaka. Ako sve propadnu onda je svaki vid imovine dem hrane bezvredan. Te bajke o zlatu vrede samo ako sam spreman da dam konzervu hrane za nerđajuće parče metala. Šta garantuju kripto menjačnice? Ništa.
    (Nula, 18. mart 2023 09:23)

    # Link komentara