- Komentari -
  1. Po sredi je sprečavanje velike afere jer Kredi Svis ima u posedu više desetina hiljada dolara vrednih aseta, a koji su sami bezvredni - špekulativni.
    (čigrasto velepamtilo, 17. mart 2023 16:07)

    Mislio si valjda na desetine hiljada aseta (paketi hartije od vrednosti i sl.), a ne desetine hiljada dolara, što bi onda država ubacila 50 milijardi ako se radi o potencijalnom gubitku od "više desetina hiljada dolara"?



    Švajcarsku Kreditnu banku u mnogome drže Saudijci... Svakako da joj ne odgovara, što dolar gubi primat u svetu, jer Rusi, Kinezi ne plaćaju više naftu i ostale potrepštine dolarima.
    (počeo je milenijum vodolije, 17. mart 2023 18:04)

    Kako "u mnogome drže Saudijci", kad su upravo saudijci izjavili da neće više ulagati kako zbog regulacija ne bi prešli 10% vlasništva?
    Sve i nekako, ali ne mogu da skontam kakve veze ima ova švajcarska banka npr. kod plaćanja nafte Saudijskoj Arabiji od strane SAD? Ta uplata će da ide preko Credit Suisse? Znaš li ti čime se bavi ova banka uopšte?
    (Veliki brat, 17. mart 2023 21:18)

    # Link komentara

  2. Svajcarska i London su medju najvecim utocistima za prljav novac.Nemojte nasedati da propagandu o pravnoj drzavi, zakonima, vidite da sve svinjarije koje naprave nikom nista.Zivi se lepo u Londonu i Svajcarskoj, ali zato mnogo ljudi u drugim drzavama bude ubijeno.Svoj lep, udoban i poš zivot finansiraju od spolja, tako sto se kreiraju ratovi, otima bogatstvo i rudno i ljudsko.Banke su svajcarski core business, to nece propasti, toliko zlato u trezorima pod zemljom ispod Ciriha.I ovde su napravili kombinaciju da vrate banku u domace ruke.Ne radujte se unapred, bitange su to.
    (Petar, 17. mart 2023 20:29)

    # Link komentara

  3. @počeo je milenijum vodolije
    Šta si ti tu sve natrpao niko ne može da poveže. Malo tačno, više netačno, malo zavere, malo propagande. Taman za one koji se informišu sa jutjubeta i sličnog đubreta.
    (pera ždera, 17. mart 2023 19:23)

    # Link komentara

  4. Švajcarski bankarski sistem je prevaziđen i više ne pruža sigurnost ulagačima.
    Sa pojavom kripto valuta na finansijskom tržištu važe druga pravila.
    (Dragana, 17. mart 2023 19:19)

    # Link komentara

  5. Tko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
    (Dejan, 17. mart 2023 19:13)

    # Link komentara

  6. Švajcarska država živi kao bankarska zemlja. Pored toga ima relativno jaku industriju i turizam. Tamo građani plaćaju ogromne poreze, od kojih Švajcarska dobro zivi. Švajcarsku Kreditnu banku u mnogome drže Saudijci. Saudijska država je privatna država, gde Saudijci planduju, a "sezonski Gastarbeiteri" rade. Za nedavno svetsko fudbalsko prvenstvo, pri pobedi Saud.Arab. svaki Saudijac dobijao slobodan dan, dok su Sezonci radili. Swiss banka najviše posluje s dolarima. Svakako da joj ne odgovara, što dolar gubi primat u svetu, jer Rusi, Kinezi ne plaćaju više naftu i ostale potrepštine dolarima. Izmeđ ostalog zato bankrotirala je i Silicon banka. Tim bankama nikako ne odgovara Bitcoin, jer ne mogu nikako da ga kontrolišu. Sasvim je logično da Švajcarska država kupi tu banku.
    (počeo je milenijum vodolije, 17. mart 2023 18:04)

    # Link komentara

  7. Kad se nesta mora onda se mora
    (Sasa, 17. mart 2023 17:41)

    # Link komentara

  8. Svajcarska je najveca praonica para na svetu. Samo se to tamo ne zove kriminal, vec "bankarska tajna".
    (svajcarska posla, 17. mart 2023 16:20)

    # Link komentara

  9. Država pomaže bankama da bi zaštitila stotine malih klijenata. Sa druge strane, ovaj Amerikanac je u pravu. Sankcionisanjem svojih klijenata i investitora dovodite do gubitka poverenja. Ako ste jednom bez sudske presude blokirali nečiju imovinu, to možete i drugi put. Tek će se videti koliko su kapitala privukle banke u Emiratima i sličnim zemljama.
    (zok1, 17. mart 2023 16:14)

    # Link komentara

  10. Zakon liberalnog kapitalizma je sasvim jasan, Poslujete dobro ok, Ne poslujete idete pod led. Sto znaci u prevodu bankrot, Sada se javlja da drzave( citaj poreski obveznici ) pomazu tim istim bankama, koje su htele kamatama da dodju do velikih prihoda, Mnogo ima podudarnosti sa tim, kako oni na zapadu kazu, omrazenim komunizmom, Zasto sada pomazete bankama koje su privatne? Zasto one ne idu u bankrot?

    Pa lepo... privatizuj dobitke a nacionalizuj gubitke tako sadasnji korporativni kapitalizam funkcionise...
    (Vlado, 17. mart 2023 16:13)

    # Link komentara

  11. @(Upoznati, 17. mart 2023 15:39)

    Veoma grešiš. Narodna banka Švajcarske nije dala nikakav kredit, već je sprečila bankrot.
    To se ne vraća, jer neko ko je u bankrotu ne može da dobije kredit da bi preživeo i nastavio da bankrotira.
    Po sredi je sprečavanje velike afere jer Kredi Svis ima u posedu više desetina hiljada dolara vrednih aseta, a koji su sami bezvredni - špekulativni. Dolazi vreme naplate mnogih garancija i mtn a to bi urušilo mnoge biznise koji su i započeti nepostojećim kapitalom.
    Hvala i tebi.
    (čigrasto velepamtilo, 17. mart 2023 16:07)

    # Link komentara

  12. Kako je moguce da je naprasno dozvoljeno u trzisnoj utakmici pozajmljujes 54 MILIJARDE i to od centralne banke? Ovaj kapitalizam gde se famozna nevidljiva trzisna ruka uvek nešto gura u dzepove obicnih gradjana zarad bogatstva pojedinaca.
    (Aleks, 17. mart 2023 15:58)

    # Link komentara

  13. Banka je dobila pozajmicu (kredit) od narodne banke, koji je osiguran, i koji će kasnije da vrati. Znaci, ne postoji nikakav rizik za Švajcarsku, niti se može reći, da se radi o nacionalizaciji. Razumljivo je, da ovi sa druge strane okeana hoće da skrenu pažnju na druge, da bi se manje pričalo o njihovim propalim bankama. Ali ovo što je Saudijska Arabija sada rekla, nije ništa novo. Oni su od samog početka rekli (pre par meseca), da neće iz regulatornih razloga preci preko 10%. Puno pozdrava svima.
    (Upoznati, 17. mart 2023 15:39)

    # Link komentara

  14. Зар ово није реал-социјализам, или ти неправедно зван комунизам?
    (Dejan, 17. mart 2023 15:37)

    # Link komentara

  15. @Milos
    zato sto taj kapitalizam radi na principu moj profit, nasi gubici
    socijalizam, ali za bogate
    (buzdovan, 17. mart 2023 15:35)

    # Link komentara

  16. Država mi nije pomogla 2008 kad sam zatvorio oba svoja butika. Neće mi pomoći ni ako ove godine zatvorim prodavnicu a tek što sam stao na noge i radnici su vredni i konačno zadovoljni platom. Dakle opez pod led pabiz početka. Ali ovaj put idem za svojim radnicima u inostranstvo jer ni ja nisam lenj.
    (Spreman, 17. mart 2023 15:35)

    # Link komentara

  17. Zakon liberalnog kapitalizma je sasvim jasan, Poslujete dobro ok, Ne poslujete idete pod led. Sto znaci u prevodu bankrot, Sada se javlja da drzave( citaj poreski obveznici ) pomazu tim istim bankama, koje su htele kamatama da dodju do velikih prihoda, Mnogo ima podudarnosti sa tim, kako oni na zapadu kazu, omrazenim komunizmom, Zasto sada pomazete bankama koje su privatne? Zasto one ne idu u bankrot?
    (Milos, 17. mart 2023 15:03)

    # Link komentara