- Komentari -
 1. Čista energija? Uranijum i Plutonijum čisti, gde mi živimo...
  (Dr.Srx, 2. mart 2023 15:34)

  Cista energija, u smislu da nema emisija stetnih materija u vazduh. Takodje, odlaganje nuklearnog otpada koji nastaje radom nuklearnih elektrana nema ni priblizan uticaj na globalno zagadjenje kao sto ga imaju termoelektrane.

  Shvatam da mnogi, iznad svega, zele da veruju da je moguce proizvoditi dovoljno elektricne energije koristeci samo vodu, vazduh i Sunce, i razumem ih u potpunosti. Ipak, to su jedini cisti izvori el. energije koji su nam na raspolaganju uzimajuci u obzir tehnologije kojima raspolazemo. Mozda je takva promena izvodiva u (blizoj) buducnosti, ali bi taj zaokret zahtevao da drasticno smanjimo potrosnju energije na svim nivoima, sto bi dalje iziskivalo da se odreknemo mnogih udobnosti na koje smo nepovratno navikli. Nazalost, ne moze i jedno i drugo. Iskreno sumnjam da su na takav korak istinski spremni cak i najstrastveniji zagovornici zelene energije. To je i osnovni problem.

  Uopste nema potrebe da ulazimo u dokazivanje ili opovrgavanje globalnog zagrevanja, kada je u samom startu problematicno to sto imamo egzaktne podatke o zabelezenim temperaturama na Zemlji samo za poslednjih 170 godina, a nauka nam odavno govori da klimatski ciklusi na Zemlji traju neuporedivo duze od toga. Sve drugo su nagadjanja i teorije, koju god "stranu" da zastupaju, dok od globalne politike i njenih trendova zavisi koja neproverena teorija preovladjuje u datom trenutku.
  (Sima, 2. mart 2023 17:04)

  # Link komentara

 2. Čista energija? Uranijum i Plutonijum čisti, gde mi živimo...
  (Dr.Srx, 2. mart 2023 15:34)

  # Link komentara