- Komentari -

Kako funkcioniše bitkoin? Ovo su prednosti i mane ulaganja

Bitkoin je kriptovaluta, u obliku elektronskog novca. To je digitalna i globalna valuta. Pristalice kriptovaluta tvrde da su one budućnost digitalnog novca i da će sprečiti ljude da se oslanjaju na velike banke.

Izvor: B92.net / Katarina Korać
Pošaljite komentar
  1. Dragi drugari da vam odgovorim na pitanja:

    1. Nemožeš u Srbiju legalno uvesti majnere , jer nemaju AAA sertifikat koji svi elektronski uredjaji imaju , od Kineza možeš da dobiješ CE i to je to ... Kupiti Asic minere na firmu u Srbiji je totalno ludilo sa našom carinom i nesavetujem nikome da se u to upušta, imam firmu imam top knjigovodju, top carinike ali je horor
    2.Dobar deo informacija ako hoćete može da nadjete na sajtu ECD menjačnice imaju odličan blog , takodje za majnere preporučujem Voskcoin da posete odličan blog takodje
    3.Ako radite legalno kupujete cripto i legalno ga prebacujete kad prodate na vaš tekući račun tj dinare posle prodaje na ostvarenu razliku morate da podnesete poresku prijavu , ako nemate dokaz da ste nešto kupili po nekoj ceni porez plaćate na ceo iznos koji vam je legao na tekući račun... Uvek postoji varijanta da kupite i prodate cripto na crnom tržištu nesavetujem i neradim to samo spominjem...
    4.Porez od 20% se obračunava na vrednost izrudarenog koina i trenutku rudarenja tj kad je povučen na vaš novčanik...- iskren da budem neznam da li iko od rudara ima firmu koja se bavi majningom , svi mi to radimo na crno pogotovo što se struja na firmu skuplja nego kad je na domaćinstvo , u mom slučaju struja mi je u firmi skuplja oko 100% nego kad sam u crvenom i plaćam 17 dinara KW ...
    5.Nikad nemajnuj Bitcoine samo ALT coine , otkrićete zašto

    Nadam se da sam malo pomogao
    (Cripto rudar, 19. februar 2023 20:20)

    # Link komentara

  2. Bitkoin ne nastaje rudarenjem. Onaj ko potvrdi blok dobiće kao kompenzaciju nešto bitkoina (broj u promenljivoj na svom novačniku) u igrici zvanoj bitkoin (kao što u fudbal menadžeru prodajom igrača dobijete neku svotu imaginarnog novca). Zašto neko za brojeve u toj igrici daje realan novac bolje je pitanje. Takođe ne rešavaju se nikakve matematičke zagonetke rudarenjem. Izvršavaju se prilično elementarne operacije za svaki procesor, samo tih operacija ima jako mnogo. Drugo bitno pitanje je zašto biste ulagali u nešto za šta ne znate ko ga kontroliše, gde neko može da monopolizuje sistem i manipuliše njime povećanjem majnerske snage preko 50%, a gde je vrlo diskutabilno da li može da se kontroliše čiji su tačno majneri. Jedini razlog zbog kog bi neko koristio ovaj način plaćanja je da se ne vidi šta je tačno kupio (kao što u banci stoji zapis da ste platili nešto u prodavnici XY), ali kod bitkoina je i anonimnost diskutabilna (druge valute poput monera su tu bolje).
    (Mare, 19. februar 2023 16:52)

    # Link komentara

  3. Bez interneta nema plaćanja. Tako funkcioniše.
    Zlato, papirni novac, kartice mogu i bez neta.
    Toliko o "valuti".
    (rebro, 19. februar 2023 16:37)

    # Link komentara

  4. "Postoji ukupno 21 milion bitkoina i do sada je izrudareno oko 17 miliona."

    Samo da ispravim, trenutno je izrudareno blizu 19.3 miliona od ukupno 21 milion bitkoina ali od tih ukupnih izrudarenih bitkoina pretpostavlja se da je 3-4 miliona trajno izgubljen pristup (zaboravljeni privatni kljucevi) i jos 3-4 miliona bitkoina je pod znakom pitanja da li moze da im se pristupi sto znaci da odmah racunamo da ga ima manje od 21 milion sto znaci jos manje ogranicena ponuda (citaj: sve veca cena)
    (code381, 19. februar 2023 12:44)

    # Link komentara

  5. @ANALiticar
    Pa sad ovako ti je najjednostavnije.

    Prvo ako pravis prihod a nemas firmu vec radis na crno.
    Otvoris firmu u PDV sistemu i kupis opremu za rudarenje kao osnovno sredstvo i dobijes povracaj PDV. Onda platis knjigovodju i on ti izracuna poreze na osnovu realnog prihoda.
    Ili registrujes se kao preduzetnik i placas porez pausalno (ali ne mozes da imas povrat PDV na osnovna sredstva).
    Ako sve radis na crno onda placas porez na 100% novca koji ti legne na racun jer nemas instrumente da dokazes sta su ti troskovi.
    (uf, 19. februar 2023 12:13)

    # Link komentara

  6. Ako 1 bitkoin vredi preko 20 hiljada evra (nemam ni toliko ušteđevine) koliko iznose manji delovi bitkoina i kako se zovu? Nigde se ne spominje. Ako platim npr novi telefon bitkoinom kako mi vrate kusur?
    Sve je toliko apstraktno, meni lično neprimamljivo...

    Zove se satoshi i iznosi 0.00000001 tjst 1 bitcoin sadrzi 100 000 000 satoshija i kada vrsis transakciju kucas tacan iznos koji saljes na primer : 0.00002548 sto trenutno iznosi 58 euro centi,i tolika kolicina se prebaci iz tvog novcanika a ostatak ti ostane u njemu, nadam se da ti je malo jasnije.
    (bili, 19. februar 2023 12:11)

    # Link komentara

  7. u americi porez placas na sumu koju si dobio za prodaju btc
    (sasasa, 19. februar 2023 12:09)

    # Link komentara

  8. nije loš tekst, ne nudi odgovor na meni 2 važnija pitanja, koliki porez na koju razliku u ceni placa rudar koji je rudario 2god i cena je u tom periodu varilala 100 puta? šta je njemu ulazna cena? Takodje koliki porez placa neko ko je kupio po vecoj ceni nego što je cena po kojoj ga prodaje?
    (ANALiticar, 19. februar 2023 09:26)

    To ne zna ni poreska.
    (MCV, 19. februar 2023 11:44)

    # Link komentara

  9. nije loš tekst, ne nudi odgovor na meni 2 važnija pitanja, koliki porez na koju razliku u ceni placa rudar koji je rudario 2god i cena je u tom periodu varilala 100 puta? šta je njemu ulazna cena? Takodje koliki porez placa neko ko je kupio po vecoj ceni nego što je cena po kojoj ga prodaje?
    (ANALiticar, 19. februar 2023 09:26)

    Не живим у Србији али је вероватно као и у свим другим земљама као нормална капитална добит:
    1. улазна цена је улазна цена, није битно шта колико варира касније. Значи кад купиш или кад изрудариш - за цена.
    2. Ако продаш по нижој цени држава ти наравно не даје паре, једноставно плаћаш 0. У неким државама, не знам за Србију, може да се пријави губитак па да у будућности (потенцијално до икс година) искористиш тај губитак да не платиш порез на добитак.
    (Неко123, 19. februar 2023 11:07)

    # Link komentara

  10. Ako 1 bitkoin vredi preko 20 hiljada evra (nemam ni toliko ušteđevine) koliko iznose manji delovi bitkoina i kako se zovu? Nigde se ne spominje. Ako platim npr novi telefon bitkoinom kako mi vrate kusur?
    Sve je toliko apstraktno, meni lično neprimamljivo...
    (Rudar, 19. februar 2023 09:40)

    Од свих питања ти питаш најбаналније :)
    Је ли битно како се зову делови? Можеш да купиш 0.1 биткоин. Зову се Сатоши.
    Како да ти врате кусур? Како ти враћају кусур кад платиш картицом? Једноставно платиш тачну цену, а ако има потребе да ти нешто враћа онда ти он плати назад биткоином као што си ти њему платио..
    (Неко123, 19. februar 2023 10:46)

    # Link komentara

  11. Funkcioniše tako što uložiš 3000 evra, i spadneš na 300 evra.
    (Gruru, 19. februar 2023 10:15)

    # Link komentara

  12. Funkcionise kao Jezda samo sofisticiranije.
    (Boza, 19. februar 2023 10:03)

    # Link komentara

  13. Odgovor analiticaru- izracunavanje ulazne i izlazne cene majnera je jednostavno iako se cena konstanto menja. Troskovi struje+opreme+odrzavanja daju tacnu u cent ulaznu cenu. Izlazna cena je ona po kojoj majner odluci da proda coine. Ako su troskovi kopanja 20000 dolara po coinu a trzisna cena je 24000, to ostavlja profit od 4000 dolara na koji se placa porez, kao i u svakom poslu.
    (sugradjanin, 19. februar 2023 09:56)

    # Link komentara

  14. zar nije propao?
    (Zappex, 19. februar 2023 09:46)

    # Link komentara

  15. Ako 1 bitkoin vredi preko 20 hiljada evra (nemam ni toliko ušteđevine) koliko iznose manji delovi bitkoina i kako se zovu? Nigde se ne spominje. Ako platim npr novi telefon bitkoinom kako mi vrate kusur?
    Sve je toliko apstraktno, meni lično neprimamljivo...
    (Rudar, 19. februar 2023 09:40)

    # Link komentara

  16. nije loš tekst, ne nudi odgovor na meni 2 važnija pitanja, koliki porez na koju razliku u ceni placa rudar koji je rudario 2god i cena je u tom periodu varilala 100 puta? šta je njemu ulazna cena? Takodje koliki porez placa neko ko je kupio po vecoj ceni nego što je cena po kojoj ga prodaje?
    (ANALiticar, 19. februar 2023 09:26)

    # Link komentara

  17. Tri greske u tekstu koje su vezane za oporezivanje:

    1. Po Zakonu o digitalnoj imovini poreska prijava se podnosi u roku od 120 dana od isteka kvartala (a ne 30 dana od prodaje).

    2. Oporezuje se i razmena jedne kriptovalute za drugu (ukoliko je ostvaren dobitak), a ne samo onda kad novac legne na račun banke.

    3. Poresko rešenje ne dobijaju svi, i nije isti način podnošenja prijave za fizička i pravna lica.
    (Jak, 19. februar 2023 09:19)

    # Link komentara