- Komentari -
  1. A da rusi uvedu ograničenje cena mercedesovih automobila na, recimo, 1000€ po komadu?
    (Srb, 7. decembar 2022 20:14)

    # Link komentara

  2. Fenomenalna ideja! Zabraniti prodaju najboljim kupcima. Neka vide koliko Indiji i Brazilu treba energenata za grejanje.
    (Adam, 6. decembar 2022 14:56)

    # Link komentara

  3. Ruska ekonomija je samo nafta, gas, drvo odnosno sirovine.Tako da ce ogranicenje cene sirovina pogoditi jako Rusiju.Te price sankcije nece uticati na Rusiju su glupost ali pravi efekti ce se videti za par godina.
    (Nemanja991, 6. decembar 2022 14:13)

    # Link komentara

  4. Ruski budzet je projektovan na cenu od 40 dolara za barel. Sve preko toga je cist profit za Rusiju. A cena tesko da ce skoro pasti ispod 40 dolara,jer Opek+ ne zeli da poveća proizvodnju i tako smanji cenu. Inace,jos u martu smo saznali da Rusi troše 200 do 500 miliona dolara dnevno za rat,a zaradjuju 800 miliona dnevno od nafte i gasa. Tako mogu da ratuju zauvek. Em osvajaju teritorije,em zaradjuju novac. Genijalno!
    (Oliver, 6. decembar 2022 13:00)

    # Link komentara

  5. Bez obzira na sve ta neprodata nafta ostaje ispod Ruske zemlje, a doći će vreme kada će ostali moliti za nju.
    (Krik, 6. decembar 2022 12:56)

    # Link komentara

  6. rusko ministarstvo finansija je pre par dana objavilo statistiku do novembra 2022: prosečna cena nafte po kojoj su rusi prodavali ove (po mnogo čemu rekordne) godine je 65 US$. dakle, ne da su molili da izvezu naftu, nego su davali popuste i preko 30% u piku. ove zabrane izvoza koje rusi najavljuju će ih pogoditi mnogo više nego same sankcije od strane G7. dok G7 predviđa plafon za cenu, ovi bukvalno sami ukidaju isporuke svojim najvećim kupcima.

    naravno, ništa se to neće trenutno odraziti na celokupnu ekonomiju rusije, ali za godinu-dve će imati ogromnu rupu u budžetu, pošto su im naftni prihodi kičma budžetskih prihoda.
    (miki, 6. decembar 2022 12:31)

    # Link komentara

  7. Može se svaka prepreka savladati uz neku gnjavažu i gubitak, ali siguran sam da i ruski poslovni ljudi proklinju dan i odluku Putina da napadne Ukrajinu. Cijena koju Rusija plaća zbog nekakvih maglovitih ciljeva je jednostavno prevelika.
    (Zoran, 6. decembar 2022 12:23)

    # Link komentara

  8. Rusija ako nisto drugo - naftu za svoje potrebe ima. Amerikanci naftu takodje imaju - i sad popunjuju svoje rezerve, zato su i ukinuli sankcije Venecueli na 6 meseci... Kina i Indija kupuju jeftinu Rusku naftu i to sa popustom.

    Zanima me sta Evropa planira? Jel ima kapetan u avionu?
    (Pijte naftu, 6. decembar 2022 12:20)

    # Link komentara

  9. Sada je sve očigledije da ove sankcije pogađaju zapad mnogo više nego Ruse. Svi ruski problemi u, zapadnim medijima su pomnoženi sa 1000, ginu vojnici, povlače se, propada ekonomija, Putin bolestan, spremaju mu puč i još milion raznih gluposti, a istinu ili bar približnu istinu vidi svako ko bar malo otvori jedno oko, dok svoje guraju pod tepih. Puno nas putuje na zapad i imamo tamo poslovne partnere i bukvalno ne cveta cvetje ni u jedno preduzetje, a vala ni u jednoj kući. Niti će zapad propasti, niti će Rusi kapitulirati, ali koštaće sve i svakog ova nato falanga dok se oni sami izmedju sebe ne dogovore, a ide im sve teže jer rezerve kapitala se polako tope i nezadovoljstvo je sve veće. Samo u britaniji je najavljeno 10ak generalnih štrajkova za decembar i ne nije javio sputnjik nego baš zloglasni bbc. Ako se na to dodaju još uvek ogromni problemi nastali koronom, nikom se ne piše dobro. Ok osim amerima, dodju I polupaju neku sledeću "nedemokratiju" koja gle slučajnosti puna nafte i eto bar privremenog rešenja. Dodatno, zapadne ekonomije su zadužene od 70% pa sve do preko 200%, kad se doda trenutna inflacija od 20% cifra je nenormalno velika. I na sve to energenti kao osnovni pokretač bilo čega ode u nebesa sa cenom. Nahuškali jadne ukre na ruse, pre toga sateravali i saterali ruse u ćošak i sad nema nazad. Glupo je objašnjavati bilo kome da su rusi morali ovo da urade, već imaju nato na granicama na severu, očigledno je da je nato hteo baze i na zapadu i jugu rusije. Gruzija nikad ne bi bila napadnuta da nisu hteli u nato, ukrajina takodje. Da li su rusi slabiji ili jači u ovom sukobu ne znam, ali, vidim da, svoje ciljeve ako ih uopšte imaju ne ostvaruju, ali i dalje veoma uspešno drže preko 20% teritorije ukrajine i neće otići odatle skoro sigurno, a mozda i nikad. Na, kraju meni svi ovi potezi zapada liče na poteze očajnika koji više ne može nazad a ne ume napred. Da, isto kao i rusi. A mi mali plaćamo najveću cenu sukoba, msm van ratnih područja
    (lion, 6. decembar 2022 12:19)

    # Link komentara

  10. samo napred, ponavljaju istu priču kao sa gasom: iako ne postoje nikakve sankcije za izvoz gasa iz rusije, putin je svojom vizionarskom politikom zatvaranja ventila "neprijateljskim državama" razvalio gasni posao gazproma kod njihovih najvećih uvoznika u evropi. tako će izgleda biti i sa naftom (mada za naftu postoje nekakve slabašne i nesprovodive sankcije o maksimalnoj ceni).
    (mile, 6. decembar 2022 12:05)

    # Link komentara

  11. prodavati će te Indiji i Kini to je sigurno ali po kojoj cijeni?
    (Marko, 6. decembar 2022 11:48)

    # Link komentara

  12. Prodavace Rusi naftu onako kako joj zapad kaze. Ko bude platio iti cent skuplje od dozvoljene cene, bice na udaru sancija.
    (Englez, 6. decembar 2022 11:33)

    # Link komentara