- Komentari -
  1. Coperto u Italiji je skroz fer, više fer od situacije koja je kod nas i mnogo više od ove gluposti iz članka. U Italiji se naplaćuje coperto, koji je pri tom uredno naveden u meniju i obično iznosi 1-2,5€ po osobi, ali se ne očekuje bakšiš. Dakle, sa 2-5€ je u Italiji pokriven bakšiš za večeru za dvoje i tu je kraj svih parafiskalnih nameta. Za razliku od toga, kod nas ti po "boljim" restoranima uredno naplate kuver, pa negde uz njega ne ide ništa, negde ide, a negde se stavi na sto neki hleb i eventualna mazalica, ali to ispadne zasebna stavka na računu. Onda se dodatno očekuje bakšiš, a sad su se veleumi dosetili da dodatno naplaćuju najnormalniju stvar, kao što je to da konobar pomogne gostu oko hrane kad ovaj to zatraži. U pomenutoj Italiji je skroz normalno da strani gost ne zna šta da radi kad vidi gamborone u tanjiru i da zatraži pomoć i konobar će, naravno, prići i pomoći mu da ga očisti. I to je sve deo usluge.
    (Naravno, 26. septembar 2022 15:24)

    # Link komentara

  2. Ovo je vec previse! Ovo je klasicna kradja jer je u pitanju navlacenje. Kao, pica je jeftinija ali naplaticemo secenje?! Pa kako ces da je jedes, seces komade onim tupim nozevima? Bice da ce i cena bifteka da bude jedna ali ako hoces da ti ispeku onda se naplacuje .. jer ko zna, mozda zelis da jedes sirov biftek. Neka lepo povecaju cenu i to je to! Doci ce u situaciju da ce ljudi da izbegavaju restorane jer ce se uvek pitati "ma, ne ulazim ja ovde, ko zna koliko ovo zaista kosta kad ti napakuju jos i pecenje, sluzenje, secenje, odnosenje tanjira, grejanje prostorije, hladjenje pica, muziku, ....". Nije da sam stipsa ali volim da znam koliko sta kosta ako cu vec da platim, a verujem da je takva i vecina ljudi! Ako mogu da priustim ja cu da platim, ako ne onda cu lepo da produzim dalje i to je to!
    (Shonzi, 26. septembar 2022 14:46)

    # Link komentara

  3. Sta sve nece smisliti secikese samo da se dodatno ogrebu. Isto kao kod nas cuvena "muzicka stolica", telefoni bez punjaca i sl.

    Zelim istim da ih brzo pojede konkurencija...
    (Shomi, 24. septembar 2022 14:56)

    # Link komentara

  4. A coperto kad naplate u Italiji nikom nista!? To je ok i normalno. Ovo cak i nije neki trosak. Ne branim ih ali se i u nasim restoranima naplati kuver pa ni tu nema siktanja.
    (duki, 24. septembar 2022 14:11)

    # Link komentara

  5. pa idi opet....
    (dragan, 24. septembar 2022 12:26)

    # Link komentara

  6. to je posteno prema ljudima koji nisu bahati i lenji da sami seku svoju picu, taj zahtev oduzima vreme osobi koja servira ili sece picu. Isto bi trebalo da vazi i za ciscenje pecene cele ribe.
    (Bojan, 24. septembar 2022 12:08)

    # Link komentara

  7. dođite na Balkan, u ruralnije predele... tu će Vam i kuvar i konobar, a i gazda, zapevati i na uvce ako ste dobar gost, ako znate šta je gušt... i neće Vam naplatiti, vi ćete ih častiti...
    (Orač, 24. septembar 2022 11:47)

    # Link komentara

  8. Ja u životu nisam bio u piceriji ili ju naručio, a da pica nije bila narezana. A jeo sam ih na 3 kontinenta.
    (Che, 24. septembar 2022 11:20)

    # Link komentara

  9. Uslugu sečenja/deljenja pizze u dva tanjira sam još 2005-6 platio 5chf u Cirihu.
    (Petar, 24. septembar 2022 11:03)

    # Link komentara

  10. Дигнеш за 5 куна, а даш попуст ако не сечеш :))) Шалу на страну, све подивљало...
    (Јабучило, 24. septembar 2022 11:02)

    # Link komentara

  11. Скроз нормална ствар на западу, све се плаћа!
    (прле, 24. septembar 2022 10:59)

    # Link komentara

  12. Ako za masinu, racunar i ... moras platiti za kablove extra zasto ne bi i rezanje pice platio extra. Nije fer ali se vec dugo vara na takve fore koje je izmislio neki menadzer. Gazde ga potapsase po ramenu uz neizbjezno "good boy" dadose mu neki bonus i uvalise ga u kredit do kraja zivota. I njega i cijelu mu familiju a bogami i nas.
    (good boy, 24. septembar 2022 10:58)

    # Link komentara

  13. ...za kakve smo sve namete culi ove poslednje dve godine...
    ...po me podseti na banke i njihovo naplacivanje svega i svacega...
    ...da je beobanka naplacivala sve ovo sto se danas otima klijentima, ubacivala bi novac lopatama u kamion...

    ...ocekujem da uskoro po kafanama i kaficima pocnu da naplacuju donosenje i odnosenje hrane/pica/tanjira/escajga...
    (kraja, 24. septembar 2022 10:51)

    # Link komentara

  14. da, a da je pica skuplja, onda bi setili kako i nije tako dobra koliko je skupa
    (prokleta raja, 24. septembar 2022 10:50)

    # Link komentara