- Komentari -
  1. Cekaj cita li neko text ili samo se komentarise.
    U textu pise da taj ugovor sa Aziberdjanom obezbedjuje protok od samo 30,-40,000 barela dnevno a preko Rusa ide 1,3-1,4 miliona barela dnevno.Znaci ako i uspe plan to je 2 do 3%.Posle se spominje veca cifra ali za par godina a i ako to uspe ukupno je 8% izvoza.
    Drugo vec sad se desava da Rusi izvoze svasta bas preko ostali clanica ZND sto se vidi po izvestaju da je mnogo brze pao Ruski izvoz od uk.proizvodnje pa nije valjda doslo do velikog skoka potraznje u samoj Rusiji?
    Trece moze Kazahstan recimo da proda sve sto proizvede a da za sopstvene potrebe uveze iz Rusije,zar ne matematika je ista za njih a Rusima cine.
    (nisliski mohikanac, 12. avgust 2022 18:04)

    # Link komentara

  2. Kazahstan je vestačka drzava koja je nastala toko sto su komunisti odlučili da izdvoje deo Rusije i stvore novu Sovjetsku socijalističku republiku. U tom trenutku u Kazahstanu je bilo 70% Rusa a danas ih je negde oko 25%. Priča je slična kao i ukrajinska.Dobro bi bilo da se nesto pročita ili da se sazna pre nego što se krene sa lupetanjem po portalu,poput mnogih sveznalica zadojenih komunističko-američkim pričama o slobodi naroda i suverenitetu drzava.
    (Smeško, 12. avgust 2022 13:47)

    Pa stvarno bi trebao da procitas i informises se pre nego sto pocnes da lupetas da su kazakhstan i ukrajina vestacke drzave.
    (Da l’ ste normalni, 12. avgust 2022 17:05)

    # Link komentara

  3. I Aljaska ima nacin da zaobidje USA.
    (ha ha, 12. avgust 2022 16:38)

    # Link komentara

  4. Svi će zaobići Rusa pa makar im bio naftovod dva puta duži.
    Nitko ne želi da ga drugi ucjenjuje za prolaz njegove nafte kako to rade Rusi.
    I zato nitko sa njima ne želi imati posla. Tako će Rusi ostati sami i nebitni, a valjda su tako htjeli kada se prema svojim susjedima ovako ponašaju.
    (Mario, 12. avgust 2022 16:32)

    # Link komentara

  5. @Smeško
    Na stranu ovaj sukob u Ukrajini, ali Kazahstan nije veštačka država. Imaju svoju istoriju gde su njihovi preci harali sve do polovine Evrope preko Nogai, Velike i Zlatne horde, imaju svoj jezik, religiju, običaje i način života. Svi znamo odakle su Rusi, a gde su ti tursko-mongolski narodi oduvek živeli. Rusi te krajeve osvajaju tek nakon Napoleonovih ratova 1815. godine, a kolonizuju ih polako od druge polovine 19. veka i većim delom početkom 20. veka, da bi u jednom trenutku bili statistička većina, mada se to nikada nije znalo jer su Kazaci bilo nomadi pa se nisu izjašnjavali na popisima. Po toj osnovi, onda i Albanci imaju pravo da prisvoje Kosovo i mi ne možemo ništa reći. Nemojte pričati takve stvari i tvrditi da je tako bilo u cilju opravdavanja neke vojne akcije, većina komentatora zaista ne zna o tome pa će vam poverovati.
    (Jim Beam, 12. avgust 2022 15:17)

    # Link komentara

  6. Kazahstan je vestačka drzava koja je nastala toko sto su komunisti odlučili da izdvoje deo Rusije i stvore novu Sovjetsku socijalističku republiku. U tom trenutku u Kazahstanu je bilo 70% Rusa a danas ih je negde oko 25%. Priča je slična kao i ukrajinska.Dobro bi bilo da se nesto pročita ili da se sazna pre nego što se krene sa lupetanjem po portalu,poput mnogih sveznalica zadojenih komunističko-američkim pričama o slobodi naroda i suverenitetu drzava.
    (Smeško, 12. avgust 2022 13:47)

    # Link komentara

  7. Preko Azerbejdzana i kuda dalje?
    Preko Iraka ne moze!
    Preko Turske isto jer je izmedju Jermenija!
    Ni preko Sirije i Irana ne moze!
    Preko Gruzije bi moglo ali da Rusi ne drze vazne delove Gruzije pod kontrolom a i one ostale bi mogli "blokirati",ajde onda nek mi neko zacrta rutu da i ja znam :(
    Zašto je to tako?
    Pa zapad blokirao Severni tok 2 a Rusi njima ovo nabrojano a pogotovu gasovod iz Katara preko Sirije !Nema meni,nema tebi :)
    (Trampo, 12. avgust 2022 13:25)

    # Link komentara

  8. Kazahstan može ostati bez jednog dela teritorije ako se Rusi odluče da vrate ono što su komunisti oteli od Carske Rusije...
    (veljko, 12. avgust 2022 11:56)

    Klasican "videcete vi kad vam moj tata dodje" komentar.. 'ajde sam nesto u zivotu stvori, uradi, zaradi, cuvaj. Pusti ti nas i Rusa 300 miliona. Ti tvoji Rusi ne znaju ni ko si ti ni gde ti je zemlja
    (Milan, 12. avgust 2022 12:52)

    # Link komentara

  9. veljko

    Rusi u Kazahstanu zive normalno, ruski jezik je pored kazaskog u sluzbenoj upotrebi, imaju svoje skole gde slusaju nastavu na ruskom. Etnicki Kazasi skoro svi govore ruski koji se uglavnom i koristi u javnom zivotu. Ne vidim pod kakvim izgovorom bi Rusija napala Kazahstan. Jedino ako sama ne podbuni svoje sunarodnike "da im nesto fali", pa da to iskoristi kao povod za agresiju.
    (misim, 12. avgust 2022 12:31)

    # Link komentara

  10. @veljko - kakvu ti nagradu imaš u životu što mrziš sve susede rusoje? Ljudi prodaju svoju robu, i mogu da je prodaju kome hoće. Za manje od godinu dana Rusoja će biti nebitna, jer će se svi snaći za svoje energente. A Veljko i Rusija nek se ljute.
    (Adam, 12. avgust 2022 12:09)

    # Link komentara

  11. "Protok preko azerbejjdžanskog cevovoda iznosio bi nešto više od 30.000 barela dnevno, što je neuporedivo manje od uobičajenih 1,3-1,4 miliona barela dnevno preko CPC cevovoda."

    Ово је кључно.
    (КиМ, 12. avgust 2022 12:08)

    # Link komentara

  12. Svi ce naci nacin da zaobidju Rusiju. Koga nema, bez toga se moze!
    (GlasBrisela, 12. avgust 2022 12:03)

    # Link komentara

  13. Aha, pa da.
    (MileR, 12. avgust 2022 12:01)

    # Link komentara

  14. I Kazahstan može ostati bez jednog dela teritorije ako se Rusi odluče da vrate ono što su komunisti oteli od Carske Rusije...
    (veljko, 12. avgust 2022 11:56)

    # Link komentara

  15. Bio sam u Kazahstanu pre dve nedelje…litra goriva je 37 centi…samo sto nisam zaplakao…
    (Vlad, 12. avgust 2022 11:56)

    # Link komentara