1. Transportni avioni su potrebni iz mnogo razloga, padobranski desant je samo jedan od njih. Postoje situacije kada je neophodno dopremiti neka materijalno-tehnička ili medicinska sredstva veoma brzo. Postoje situacije kada je potrebno izvršiti evakuaciju građana Srbije iz inostranstva. Bez obzira na to što Srbija ima nacionalnog prevoznika, ne može se uvek osloniti na njega. Ponekad aerodrom na koji bi trebalo sleteti ne zadovoljava uslove za flotu Er Srbije. Često se radi o količinama tereta za koje je nerentabilno podizati avion Er Srbije. Setimo se svih onih transporta vakcina, kada su putnički avioni leteli za nešto što su mogli da odrade manji transportni avioni. Setimo se onih evakuacija iz Egipta. Ovi avioni zahtevaju puno kraću pistu, koja može da bude i travnata. U određenim okolnostima, mogu da se ponude i privredi i drugim institucijama. Daleko je jednostavnije transportovati dete na hitnu operaciju u inostranstvu ovakvim avionom, nego redovnim letom. Bolesnik se praktično transportuje u bolesničkoj sobi sa svim potrebnim uređajima. Što se tiče požara, kupljeni su specijalni helikopteri, koji odgovaraju geografskim uslovima Srbije, a čija je nosivost u rangu kanadera.
  (Zok1, 14. oktobar 2021 16:52)

  # Link komentara

 2. @Džoni
  "Zar nije sramota da naše jedinice koje na primer idu negde u mirovnu misiju ne mogu tamo da odu svojim avionom nego čekaju "taksi"?"

  Iste nesuvisle komentare čitam i u HR. Zar nije sramota da nam djeca idu u dvije smjene u školu? Zar nije sramota da ne dobiju mjesto u vrtiću? Zar nije sramota da liječnici rade u zgradama iz Austrougarske? Zar nije sramota da od dotrajalosti pucaju vrelovodi ili vodovodi? Ali ne... nama (i jednoj i drugoj državi) trebaju transportni avioni da bi dvaput godišnje 20 povlaštenih otišlo na neko pijančevanje u Poljsku/Rusiju. Ali u slučaju rata.... odosmo svi u 3, tu nas transportni avioni neće spasiti. A u miru su korisni toliko da sami dižu BDP za 5%, on poleti i nafta mu se prosto cijedi iz rezervara koliko je napravi tokom leta, sve po poljima pada.
  (mali marinko, 14. oktobar 2021 10:50)

  # Link komentara

 3. A šta će nama za ovoliku Srbiju
  (mimi, 13. oktobar 2021 21:39)

  Svaka ozbiljna vojska mora da ima transportne avione. Mi smo na Bataji '95 imali 5,6 Antonova 26 i nikada nisu ladili, non stop su bili aktivni. Mislim da je sada ostao jedan aktivan? Zar nije sramota da naše jedinice koje na primer idu negde u mirovnu misiju ne mogu tamo da odu svojim avionom nego čekaju "taksi"? Na paradu u Moskvu naša jedinica ode tako što Rusi pošalju svoj avion po njih. Padobranci desante uvežbavaju isključivo iz helikoptera i sl.
  (Džoni, 14. oktobar 2021 09:54)

  # Link komentara

 4. jedan od razloga propasti nase vojske 1941, pored krs zemlje i odnosa medju nacijama, bila je i tehnika. ajd sto nije bila sva moderna, nego smo imali svega pomalo. nemackog, talijanskog, britanskog, francuskog, ceskog, belgijskog, danskog. i u avijaciji, i u artiljeriji, brodovima, pesadiji, mehanizaciji. ko ce to uskladiti. mi tako danas, malo mistral, malo erbas, malo mig, malo ovo, ono...
  (key and peele, 14. oktobar 2021 07:20)

  # Link komentara

 5. bez 1000 lovaca 4+ 5 se smatra da je slabo

  tek sa 1000 je prica. Raditi na tome
  (Dušan R., 14. oktobar 2021 01:33)

  # Link komentara

 6. Najzad,pametna kupovina u najavi.
  (medrano, 13. oktobar 2021 22:47)

  # Link komentara

 7. Kako se ne setite par kanadera da uzmete za požare a ne da čekamo Ruse svaki put. Ajd malo domaćinski razmišljajte.
  (Proleter, 13. oktobar 2021 22:04)

  Ja kad pročitam ovakav komentar, zapitam se...koliko to mi požara imamo na godišnjem nivou kad svi kukakaju za tim Kanaderima...
  A onda ukapiram da takav avion bi nama služio samo za izložbu...jer Srbija ima svega par vodenih površina na kojima bi samo teorijski mogao da se puni takav avion, jer su poprilično udaljene od lokacija na kojima uopšte može doći do većih požara u kojima bi bilo potrebe za njihovo korišćenje...
  (Pera, 13. oktobar 2021 22:33)

  # Link komentara

 8. Kako se ne setite par kanadera da uzmete za požare a ne da čekamo Ruse svaki put. Ajd malo domaćinski razmišljajte.

  Да ти одговорим домаћински, набављају се, за потребе гашења пожара, хеликоптери камов ка-32 чија је намена искључиво за гашење пожара и биће распоређени у МУП, тако да су се сетили. Домаћински.
  И да додам да нису једино пожари оно за шта се користе хеликоптери и транспортни авиони. Не можеш ни да замислиш колико пара доносе ти транспортни авиони, много су кориснији у мирнодопским условима него што мислиш, друже.
  (ф, 13. oktobar 2021 22:13)

  # Link komentara

 9. Kako se ne setite par kanadera da uzmete za požare a ne da čekamo Ruse svaki put. Ajd malo domaćinski razmišljajte.
  (Proleter, 13. oktobar 2021 22:04)

  # Link komentara

 10. sta ce nam?
  (mare, 13. oktobar 2021 22:00)

  # Link komentara

 11. Odlicni
  (jurij, 13. oktobar 2021 21:57)

  # Link komentara

 12. Odličan avion ali ih je potrebno bar desetak.
  (carvelizar, 13. oktobar 2021 21:54)

  # Link komentara

 13. A šta će nama za ovoliku Srbiju
  (mimi, 13. oktobar 2021 21:39)

  # Link komentara