- Komentari -

Srbija prelazi "magičnu cifru"

Uprkos suši, posledicama pandemije koronavirusa i drugim problemima, poljoprivreda u Srbiji beleži dobre rezultate.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
  1. Nasa cifra treba u najmanju ruku treba da bude duplo veca od Hrvatske jer smo duplo veci po broju stanovnika.

    I treba dovesti nove fabrike , au isto vreme dati otkaze partijskim kadrovima koji ne rade nista u javnoj administraciji i prebaciti ih u te fabrike. Jer samim tim povecavaju nam izvoz, uce da rade, smanjuju nam onda troskove administracije na opstinskim,gradskim...nivoima i pojeftinjuju nam uopste rad.

    Pa u Beogradu bi dok udaris dlanom o dlan ja licno bi mogao da istresem Parkin servis, Sklonista, Vodovod i Kanalizaciju, Elektrodistribuciju, EPS, Infostan, .... i da na ulicu izbacim barem 10.000 ljudi koji ili se tamo vode ili nista ne rade ili rade simbolicne poslove,.... i odma da nadjemo slobodnu radnu snagu za 20 fabrika !!!!!!!
    (Urbana gerila, 21. septembar 2021 14:35)

    # Link komentara

  2. Srbija lako može do poljoprivrednog izvoza od 20 milijardi eura, ili koliko izveze jedna Rusija. Treba joj SAMO radna snaga u poljoprivredi. Sezonce uopšte nije problem naći u inostranstvu, problem je državna birokratija. Rado bi mnogi indijci kod nas radili 3-6 meseci i nazad kuci. Država da uključi u poljoprivredne subvencije: avionske karte i birokratske troškove za privremenu radnu vizu. Poljoprivrednici koji mogu obezbediti smestaj(smeštaj dostojan coveka, a ne aušvic standard) da se mogu prijaviti za program. Poljoprivredna proizvodnja, naročito voća i povrća bi drastično skočila za kratak period. Većina, čak i malih proizvođača ima uslove da obezbedi smeštaj za 2-3 čoveka. Trošak za povratnu avionsku kartu bio bi više nego upola manji da se uspostavi redovan dnevni saobraćaj. Trošak subvencije po sezonskom radniku za državu bio bi oko 500 eura(iznos bi se vratio državi kroz prihod Air Serbia, poreze i što radnik potroši u srbiji). Ovakva subvencija poljoprivredniku bi se višestruko isplatila. Poljoprivrednik takidje mora da obezbedi unapred prvu platu za sezonca na račun(naravno da je može podići tek naredni mesec) da bi se mogao prijaviti za program.
    (rosko, 21. septembar 2021 13:36)

    # Link komentara

  3. Holandija ima 1,5 miliona hektara obradive zemlje i godišnji izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u iznosu od 75 milijardi evra. Srbija sa druge strane ima oko 5 miliona hektara obradive zemlje i izvoz oko 5 milijardi evra.O čemu dalje da pričamo?
    (statuskan, 21. septembar 2021 13:02)

    # Link komentara

  4. Pojedini zatvorenici bi mogli da pomognu. Na našim planinama koje su puste, ostaju livade ne pokosene. Kada bi se to pokosilo, seljaci u tim zabitima mogli bi da gaje jos vise krava, od kojih se dobija najkvalitetniji sir i kajmak,koji u startu imaju cenu preko 3 € za kg sira, i 10€ za kg kajmaka.
    (Deyan X, 21. septembar 2021 11:58)

    # Link komentara

  5. Dunav-Tisa-Dunav zapocet u 18.veku nacelno zavrsen 1977god. i nikad dovrsen...
    Zbog posledica suse gubi se oko 1.milijarda svake godine...
    (deda, 21. septembar 2021 11:49)

    # Link komentara

  6. Zato su nam verovatno sve cene veće ove godine. Kod nas cene idu gore kada je loša godina ali idu gore i kada je dobra, čisto da se tradicija ispoštuje i da se narod ne ubezobrazi.
    (Logikar, 21. septembar 2021 11:41)

    # Link komentara

  7. Ne znam kako ostalima, ali je meni Nedimović mnogo kul lik, jedini koga poštujem. Čovek se bavi svojim poslom i stručan je u tome, ne meša se u druge oblasti. Trebao bi biti uzor za sve ostale Ministre.
    (darko, 21. septembar 2021 11:20)

    # Link komentara

  8. Samo nek se radi i razvija. Srbija treba i može da bude lider na Balkanu. Narod je vredan, iako se priča, neće niko da radi.
    (dragan, 21. septembar 2021 11:05)

    # Link komentara