- Komentari -
  1. Nedavni sukob(rat) Nagorno-Karabah govori da vozilo bilo borbeno ili ne borbeno na bojistu nakon 32min ili dejstava ....nestaje!
    Izvidjanje bojista, upotreba dronova i artiljerijska vodjena municija su u ovoj prilici obesmislili koriscenje bilo kakvih vozila u zoni borbenih operacija.
    (?, 9. maj 2021 07:58)

    # Link komentara

  2. Toliko se danas tehnologija brzo razvija da dok krene serijska proizvodnja ovako složenih sistema ona već zastarela jer ima nekih boljih rešenja koja nisu tada uzeta u obzir. Nekada je taj tehnološki razvoj išao mnogo sporije. To je sada kao kad kupiš neki najsavremeniji i najnapredniji telefon i tek što si ga kupio već je izašao neki još bolji, nije da je taj tvoj zastareo, ali ima i moderniji!
    (Džoni, 9. maj 2021 02:34)

    # Link komentara

  3. Da li se varam ili su oni 200 Bredlija uvalili Hrvatima i još će oni da plate 2 miliona dolara po komadu za modernizaciju nečeg što više ne može da se modernizuje!? Drugo nemaju kauboji samo problem sa BOV vima već i sa tenkovima. Abramse su prestali da proizvode pre 20 god. Sada im trebaju ogromna sredstva za pravljenje novih oklopnih vozila. Razvoj traje 7-10 god, a oni će navodno prve već da puste u serijsku proizvodnju za 2-3 god. Hoće ako im Rusi prodaju ili mi da im prodamo Lazare. Mogu oni 600 miliona dolara da ulože da naprave nova borbena oklopa vozila ali pre 2030 ih neće imati. Amerika ozbiljno kasni sa novim oruđima i oružju a.
    (očajno pero, 9. maj 2021 00:16)

    # Link komentara

  4. Pa posle par dana bez problema, vreme je da udju u problem.Sputnik ti li si?
    (deda, 8. maj 2021 22:39)

    # Link komentara

  5. Da Ruski ili Kineski vojnici imaju ovih problema, gde bi im kraj bio. A naši vojnici bi igrali Užičanku u Beču i Carigradu.
    (Miloje, 8. maj 2021 22:27)

    # Link komentara

  6. Zahtevi u projektovanju se uvek updejtuju, ali nije bilo perioda da se jedan savremen dizajn tako brzo i pre nego što udje u upotrebu dospe u fazu da bude ne redefinisan nego odbačen. To pokazuju i pokušaji zamene. Rešenja zastare i pre nego što se odobre. Niko nije siguran kako borbeno vozilo treba da izleda i šta mora da ima. Od topa i teških mitraljeza stiglo se do projektila i vodjene municije i sprege sa dronovima i mogućnosti umrežavanja sa samim projektilima jer i ovi nose senzore. Borbeno vozilo više liči na mobilni datacentar nego na borbeno vozilo jer dobija zadatak da omogući borbu projektilima svake vrste i u uslovima gde i sam protivnik ima takve mogućnosti (dronovi, vodjena municija, uvećan domet) i da podjednako dobro služi na nivou izvidjačke grupe i na nivou fronta. Sve ono zašta je bio potreban vojnik da prepozna ko i odakle i čime gadja i čime i kako da se odgovori sada ide na vozilo koje sve te informacije treba i smisleno da mu servira da bi mogao da donese odluku. Što znači plus i sistemi za podršku donošenja odluke (a ovi su komplikovaniji od onih koji se koriste u špekulativnoj trgovini, novinarstvu, pa i u politici). Do takvog rešenja nije lako stići, ali onaj ko ne uči i ne radi, nadrljo ga je. Računski zahtevi su jezivi stoga će za vozila i njihove računare morati da se razvijaju nove tehnike umrežavanja račusnkih moći (ima primera pretvaranja pametnih telefona gde svaki uči predikciju svog korisnika a onda se ova objedine i sva dobiju updejt).
    (vozila koja uče i adaptiraju se borbi, 8. maj 2021 21:49)

    # Link komentara

  7. Bradly je troop carier a ne tenk. Armata T15 je tenk a tenk je u USA Abrams. Ja ovaj tekst ne razumem.
    (pseudo_slucajno, 8. maj 2021 19:55)

    # Link komentara

  8. Ja bih ovo pre nazvao slatke muke (problemi), nego pravi problem.
    (XXX, 8. maj 2021 19:18)

    # Link komentara

  9. Je li to ono vozilo sto Hrvatska nabavlja ...
    (Flok, 8. maj 2021 17:01)

    Да то је то возило, 60 ком.
    (па да, 8. maj 2021 18:53)

    # Link komentara

  10. Руски БМП-3 је уведен у наоружање скоро читаву деценију(с почетка деведесетих) у односу на амерички Бредли(почетак осамдесетих) тако да је оправдано прибојавање код Американаца али не ради се о томе, као и свуда у свету када се од државе жели узети "кинта", креће се са оваквим причама. Кукумакање има за циљ да се створи страх од потенцијалног противника те да се лакше дође до средстава... Нити је та разлика у квалитету толико изражена нити је потребна брза замена поменутих БОВ.
    Као и сваки БОВ тако и Бредли, али и БМП-3(руски пандан), је скуп компромисних решења (једно на уштрб другог). Нема идеалног решења, или идеш на заштиту или идеш на опремљеност или на амфибијске могућности... А да се подмире сви (идеални) захтеви просто је немогућа мисија за конструкторе.
    (па да, 8. maj 2021 18:47)

    # Link komentara

  11. Propali.
    (M, 8. maj 2021 17:39)

    # Link komentara

  12. Dnevna doza propadanja zapada , od strane Sputnika.
    (Gorki, 8. maj 2021 17:29)

    # Link komentara

  13. Haha, Bredli koji je u upotrebi od 80-ih i cija modernizovana varijanta je modernija od svega na Istoku, je zastareo, ali su sovjetske kante iz sezdesetih bas moderne i spremne za ratove 21 veka :)
    Armata koju spominju je promasaj, a ukupno je proizvedeno citavih 15 komada za slavnu rusku vojsku koja ne moze na kraj da izadje sa teroristima u Siriji.
    NAJMODERNIJI ruski tenk, najmoderniji ruski avion i najmoderniji ruski helikopter proizvedeni su pre Bredlija.
    To sto Ameri imaju novca, pa zele borbena vozila "dronove" je vec nesto drugo.
    (:), 8. maj 2021 17:08)

    # Link komentara

  14. Kod vas u vestima samo neki problemi za USA, Englesku ili ostale zapadne vojske, a sve neka hvalisanja o jedinim vojskama koje su vas u novije doba okupirale - ruskoj i turskoj. Kompleks, Helsinški sindrom, šta li već.
    (Los Angeles, 8. maj 2021 17:08)

    # Link komentara

  15. Je li to ono vozilo sto Hrvatska nabavlja ...
    (Flok, 8. maj 2021 17:01)

    # Link komentara

  16. Predlog za novo ratovanje: svaka strana napravi po robota i puste se u duel. Robot koji pobedi dobije rat. Ko izgubi placa piće, posle toga se ide kuci.
    (serUm, 8. maj 2021 16:59)

    # Link komentara

  17. Da im prodamo Lazara?
    (Ja sam malo putovao, 8. maj 2021 16:50)

    # Link komentara